Κύρια θέματα, Ελληνοτουρκικά • 19/04/2021 - 7:42
«Ζαλισμένοι» ακόμα οι Τούρκοι από τα «κροσέ» του Νίκου Δένδια: «Το είχε κανονίσει μαζί με τους Γάλλους»
Συνδέουν τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ με το Παρίσι
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Στη γαλλική υποστήριξη και παραίνεση προς το Νίκο Δένδια αποδίδουν οι Τούρκοι την μεγαλειώδη εμφάνιση της Τετάρτης με την οποία «ισοπέδωσε» Ρ.Τ.Ερντογάν και Μ.Τσαβούσογλου ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Τα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας έχουν προκαλέσει παράκρουση στην τουρκική πολιτική σκηνή και μην έχοντας ακόμα συνέλθει οι Τούρκοι προσπαθούν να «εξηγήσουν» πως Έλληνας πολιτικός αποφάσισε να αντιδράσει με τέτοιο τρόπο.
Οι δηλώσεις Δένδια έχουν προκαλέσει παραληρηματικό σοκ στην Άγκυρα
Προσπαθούν μάλιστα να συνδέσουν το επεισόδιο που προκάλεσαν με το γαλλικό ερευνητικό πλοίο στη ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Κρήτη.
αμφισβήτηση της Συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, είχε εκδοθεί ελληνική NAVTEX 260/21 για ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους L’ ATALANTE στο Νοτιοανατολικό Κρητικό πέλαγος και στη Μεσόγειο σε συγκεκριμένα σημεία για τις 15, 16,17 και 18 Απριλίου.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν δική τους NAVTEX( 0313/21) με την οποία δηλώνουν ότι η ελληνική NAVTEX είναι άκυρη καθώς «εκδόθηκε από αναρμόδιο Σταθμό, εμπίπτει σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σε περιοχή που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας» ενώ προχθες υπήρξε νέα ακραία και παράνομη πρόκληση από την Άγκυρα.
Λίγες μόλις ώρες μετά την συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου ο Έλληνας ΥΠΕΞ «σάρωσε» κυριολεκτικά, τουρκικό πολεμικό σκάφος εισέβαλε στην περιοχή προκειμένου να «απειλήσει» γαλλικό ερευνητικό πλοίο το οποίο διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Πρόκειται για πρωτοφανή πρόκληση που δεν έχει προηγούμενο, διότι το γαλλικό ερευνητικό βρίσκεται λίγα μόλις μίλια νότια της Κρήτης σε περιοχή σαφούς ελληνικής κυριαρχίας…
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνοαιγυπτιακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Το γαλλικό πλοίο συνεχίζει κανονικά τις έρευνες παρά το αναληθές τουρκικό αφήγημα
Πάντως, άσχετα με το τι λένε οι Τούρκοι το γαλλικό πλοίο προχωρά κανονικά στις έρευνές του παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα ισχυρίζεται άλλο αφήγημα προς εσωτερική κατανάλωση ως είθισται.
«Παρά το ότι η Τουρκία προσπαθεί να κάνει διάλογο, οι προσπάθειες της Ελλάδας για πρόκληση δεν σταματούν. Αν θυμάστε, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκάλεσε με δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 15 Απριλίου.
Αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα έφερε ταυτόχρονα ένα ερευνητικό σκάφος με γαλλική σημαία σε μια περιοχή στην υφαλοκρηπίδα μας (την ελληνική υφαλοκρηπίδα θρασύτατα οι Τούρκοι την αποκαλούν τουρκική) στη Μεσόγειο.
Η εστίαση της Τουρκίας στο ερευνητικό σκάφος της Ελλάδας ήταν αποτέλεσμα παραγόντων που συνδέονται με το Ναυτικό μας και απομακρύνθηκε από την υφαλοκρηπίδα μας υπό στενή παρακολούθηση.
Το ελληνικό ερευνητικό πλοίο με γαλλική σημαία παρακολουθήθηκε στενά από τα πλοία μας μέχρι που έφυγε από την υφαλοκρηπίδα μας και έπλευσε ανατολικά της Κρήτης.
Οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Γαλλίας αναμένεται να κληθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Δένδιας, ο Έλληνας υπουργός, προσβλήθηκε . Στην πραγματικότητα, το όνομά του είναι γραμμένο ως (Δεν)διας, αλλά προφέρεται ως άρνηση.
Διότι παρά τις προκλήσεις που έκανε η Ελλάδα, ο Δένδιας φιλοξενήθηκε στην Άγκυρα περισσότερο από ό, τι του άξιζε.
Παραλήφθηκε από τον Πρόεδρο Ερντογάν . Ο Ερντογάν είπε στον Δένδια κατά τη διάρκεια της συνάντησης: «Ας μην αφήσουμε κανέναν άλλο να μπει ανάμεσά μας, όπως την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην εισέλθουν. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες και δύο χώρες που έχουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά την ιστορία και έχουν θερμές σχέσεις»
Η Άγκυρα έχει ετοιμάσει το έδαφος για διάλογο με την Ελλάδα, την οποία αποδέχεται σε υψηλό επίπεδο.
Παρ ‘όλα αυτά, ο Δένδιας προτίμησε την κρίση. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu έδωσε την απάντηση που του άξιζε. Επιπλέον, παρά την πρόταση της ελληνικής αντιπροσωπείας , «Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε εκφράσεις που θα προκαλέσουν διαμάχη μπροστά στα μέσα ενημέρωσης» στη συνάντηση μπροστά στον Τύπο.
Αυτή η κατάσταση έφερε το εξής το ακόλουθο ερωτηματικό. Αυτή η επίθεση ήταν μια προγραμματισμένη στρατηγική, προτού έρθει στην Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης με τον Δένδια να προηγηθεί, εάν το είχαν σχεδιάσει μαζί;
Η Άγκυρα «βλέπει» γαλλικό «δάχτυλο» πίσω από τις δηλώσεις Δένδια
Αποδείχθηκε ότι η κλιμακούμενη στάση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών δεν ήταν μια αυθόρμητη κατάσταση.
Αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα, η οποία έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια στην Άγκυρα, ανέλαβε δράση την ίδια μέρα για να φέρει το γαλλικό πλοίο για έρευνες στο «ηπειρωτικό μας ράφι» στη Μεσόγειο (είναι τρομακτικό το ομαδικό θράσος των Τούρκων αλλά με αυτούς έχουμε να κάνουμε και πρέπει να το πάρουμε απόφαση για να δράσουμε αναλόγως).
Η Αθήνα προφανώς σχεδίαζε ταυτόχρονη κρίση. Η Τουρκία προχώρησε με σταθερές ενέργειας κατά του ερευνητικού πλοίου. Έπρεπε να υποχωρήσει ανατολικά του νησιού της Κρήτης.
Αλλά αυτό κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα είναι υπέρ της κρίσης και όχι του διαλόγου. Διπλή κρίση. Ταυτόχρονη κρίση.
Την Πέμπτη 15 Απριλίου, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών Δένδιας πραγματοποίησε επίσημες συνομιλίες στην Άγκυρα, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι το γαλλικό πλοίο θα πραγματοποιήσει υδρολογικές μελέτες στις 17-18 Απριλίου στα νότια της Ρόδου και στα ανατολικά της Κρήτης.
Όταν εξετάστηκαν οι συντεταγμένες που ανακοίνωσε η Ελλάδα ότι θα πραγματοποιήσει έρευνα το πλοίο με γαλλική σημαία, διαπιστώνεται ότι η περιοχή αυτή βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Στη συνέχεια, δίδεται στην Ελλάδα ένα σημείωμα από το Υπουργείο Εξωτερικών. Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες ενώπιον της Γαλλικής Πρεσβείας. Ενώ η διπλωματική πρωτοβουλία συνεχίζεται ενάντια στα τετελεσμένα γεγονότα της Ελλάδας, οι μονάδες του Ναυτικού μας αποστέλλονται επίσης στην περιοχή για να παρακολουθούν στενά το ερευνητικό πλοίο.
Το ερευνητικό σκάφος της Γαλλίας παρακολουθείται στενά από τις ναυτικές μας δυνάμεις.
Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας έως τις 17 Απριλίου, να λύσει το πρόβλημα μέσω διπλωματικών πτυχών, το πλοίο που θα διεξάγει έρευνα εκ μέρους της Ελλάδας εισέρχεται στην υφαλοκρηπίδα μας.
Το γαλλικό ερευνητικό πλοίο προειδοποιείται το μεσημέρι και καλείται να φύγει από υφαλοκρηπίδας μας.
Ωστόσο, δεν μπορεί να ληφθεί θετική απάντηση από το γαλλικό πλοίο. Στη συνέχεια, αυξάνεται η συχνότητα των προειδοποιήσεων για το ερευνητικό πλοίο που συνεχίζει να κινείται προς τα ανατολικά της Μεσογείου.
Βλέποντας ότι δεν μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω, το ερευνητικό σκάφος αφήνει το υφαλοκρηπίδα μας υπό την στενή παρακολούθηση των πλοίων μας αφού δήλωσε ότι έχει σταματήσει τις ερευνητικές του δραστηριότητες. Υποχωρεί στα ανατολικά της Κρήτης.
Αυτή η εκδήλωση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια νέα ελληνο-γαλλική πρόκληση που έγινε υπό συμπαραγωγή.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δένδιας, θα ηγηθεί με τις προκλητικές δηλώσεις στην Άγκυρα, ήταν μια απόπειρα αντιπαράθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Αυτή η πρόκληση της Ελλάδας στη Μεσόγειο μας έδειξε ότι η κρίση είχε προγραμματιστεί.
1- Η κρίση που προκλήθηκε από τον Δένδια σχεδιάστηκε στην Αθήνα.
2- Ο Δένδιας δεν θα ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία, ήρθε να φέρει την κρίση.
3 – Την ίδια ημέρα, η Ελλάδα ξεκίνησε μια πρόκληση με ένα γαλλικό πλοίο στη Μεσόγειο.
Η Τουρκία, από την αρχή έδειξε με την στάση της ότι επιθυμεί τον διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το διεθνές δίκαιο και το έδειξε. Αλλά η Ελλάδα πάντα αναζητούσε μια κρίση με “θανάτους” .
Αλλά για άλλη μια φορά έδειξε η αποφασιστική στάση της Τουρκίας ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι η Ελλάδα.
Θα μπορούσε να είναι κι άλλος ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια κρίση ταυτόχρονα με τον Δένδια στην Άγκυρα και με το ερευνητικό πλοίο στη Μεσόγειο;
Πράγματι, γιατί τα Ηνωμένα Έθνη, στη Γενεύη μεταξύ 27-29 Απριλίου διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς με τις εγγυήτιρες δυνάμεις Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία.»