Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στέφανος Καραβίδας: "Να δούμε ολιστικά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας για να αποφύγουμε αεροπορικό Αρμαγεδδών" (Βίντεο)

Μια συζήτηση με τον κ. Στέφανο Καραβίδα, επισμηναγό ε.α. και υποψήφιο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, σχετικά με τα F-35, την ελληνοτουρκική κούρσα εξοπλισμών και την ελληνική στρατηγική, τα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και προεκτάσεις στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβίδα, το χειρότερο σενάριο για την ελληνική πλευρά είναι να βρεθεί η πολιτική και η διπλωματική λύση, προκειμένου η Τουρκία στο μέλλον να αποκτήσει αεροσκάφη F-35. Όπως επισημαίνει, αυτό είναι ένα σενάριο και όχι μελλοντολογία, ωστόσο αναφέρεται η οπτική "ένα έθνος, δύο κράτη" που αφορά την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, και ένα πολύ πιθανό και ελκυστικό σενάριο, με κάποια πρόφαση και με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Καυκάσου, να παραχωρηθούν τα τουρκικά S-400 στο Αζερμπαϊτζάν, κατά το πρότυπο που τα κυπριακά S-300 μεταφέρθηκαν στην Κρήτη. Έαν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, το οποίο επιβεβαιώνεται ως βάσιμο από τις δηλώσεις της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών κας. Βικτόρια Νούλαντ, και η Τουρκία θα μπορεί να πάρει F-35, χρονικά σχετικά κοντά με τη δική μας παραλαβή. Ο κ. Καραβίδας εξηγεί πως έτσι η Τουρκία, θα έχει ομογενοποιήσει πλήρως τον στόλο της των 270 αεροσκαφών και θα αρχίσει να παραλαμβάνει F-35, ενώ εμείς θα έχουμε παραλάβει F-35, έχοντας απαξιώσει ουσιαστικά το μισό του υπάρχοντος στόλου, δηλαδή τα 201 αεροσκάφη, δεδομένου ότι τα 33 F-4 που έχουμε τώρα θα έχουν αποσυρθεί, από τα 201 αεροσκάφη μόνο τα 107 θα είναι εκσυγχρονισμένα ή με δικτυοκεντρικές δυνατότητες και τα υπόλοιπα 94 θα έχουν απαξιωθεί. Άρα λοιπόν, υπάρχει ένα μεγάλο αριθμητικό έλλειμα, το οποίο θα πρέπει να καλύψουμε ούτως ή άλλως, πόσω μάλλον στην περίπτωση που, βάσει αυτού του σεναρίου, και η Τουρκία ίσως αποκτήσει F-35.

Tags
Back to top button