Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πατάει «γκάζι» η Αθήνα για τα F-35 - Τι θα περιλαμβάνει το ελληνικό αίτημα προς ΗΠΑ

Τρέχει για την απόκτηση των F-35 η Αθήνα, με το επίσημο αίτημα προς την αμερικανική κυβέρνηση για 1+1 μοίρες αεροσκαφών 5ης γενιάς να αποστέλλεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η ομάδα του JPO, του ειδικού γραφείου του αμερικανικού Πενταγώνου που είναι υπεύθυνο για τις πωλήσεις του F-35, βρισκόταν στην Αθήνα και συμμετείχε στις πυρετώδεις προετοιμασίες με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ώστε η LoR να συνταχθεί το ταχύτερο δυνατό καθώς, όπως τονίζουν πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, στη διαδικασία αυτή κάθε λεπτό μετράει.

Του Σταύρου Ιωαννίδη από το Political, σύμφωνα με το

Τι περιλαμβάνει η επιστολή

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Political», με το αίτημα που θα στείλει, η Αθήνα θα ζητάει ενημέρωση για το κόστος και τη διαθεσιμότητα 20 αεροσκαφών F-35, με δικαίωμα προαίρεσης για μία ακόμη μοίρα, δηλαδή για 20 επιπλέον μαχητικά, ώστε σε βάθος χρόνου να διαθέτει 40 ετοιμοπόλεμα «stealth» F-35.

Η επιστολή θα περιλαμβάνει ερώτηση για το είδος και το κόστος των υποδομών που απαιτούνται, με αρμόδιες πηγές να εξηγούν ότι, αν η Πολεμική Αεροπορία επιλέξει να τοποθετήσει τα F-35 σε βάση η οποία διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και συστήματα ασφαλείας, θα επιτευχθούν ακόμη ταχύτεροι χρόνοι ενσωμάτωσης των μαχητικών στο ελληνικό οπλοστάσιο και, μάλιστα, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Η ελληνική LoR θα ζητάει ακόμη πληροφορίες για την εκπαίδευση των χειριστών του αεροσκάφους, όπως η διάρκεια, το κόστος και ο τόπος που θα εκπαιδευτούν οι πρώτοι πιλότοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή θα περιλαμβάνει και αίτημα της Ελλάδας για την εγκατάσταση τεσσάρων εξομοιωτών, ώστε οι πιλότοι να εισάγονται στο νέο περιβάλλον 5ης γενιάς σταδιακά, από το έδαφος, αφού, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν διθέσια F-35. Εντατική θα είναι και η εκπαίδευση των τεχνικών που θα αναλάβουν τον κρίσιμο ρόλο να κρατούν ψηλά τις διαθεσιμότητες του υπερσύγχρονου αεροσκάφους.

Τέλος, με την επιστολή που θα στείλει στο Πεντάγωνο, η Αθήνα θα ζητάει να συμπεριληφθεί το κόστος για την εν συνεχεία υποστήριξη του μαχητικού, ενώ θα γίνεται αναφορά σε «ταχείες παραδόσεις», ώστε τα πρώτα F-35 να προσγειωθούν στην Ελλάδα στα τέλη του 2027.

Άλλωστε, όπως προβλέπει η αναθεωρημένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, ο Αμερικανός πρόεδρος εξουσιοδοτείται να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε το πρόγραμμα να λάβει χαρακτήρα «κατεπείγοντος».

Η Αθήνα από την πλευρά της θέλει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε αφενός να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα στο αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει το ελληνικό αίτημα, και αφετέρου να εξασφαλίσει μια καλή θέση στη γραμμή παραγωγής, καθώς όλο και περισσότερες Αεροπορίες επιλέγουν το F-35 ως το αεροσκάφος του μέλλοντος.

«Απάντηση» στα τουρκικά UAV

Την ίδια ώρα, το ελληνικό Επιτελείο ετοιμάζει τη δική του «απάντηση» στα τουρκικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, τα οποία σχεδόν καθημερινά πραγματοποιούν παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Συνεχείς προκλήσεις, ένα τουρκικό UAV πέταξε πάνω από την Κίναρο, ενώ πριν από λίγες ημέρες αντίστοιχο drone έκανε δύο υπερπτήσεις πάνω από την Κανδελιούσσα.

Το σχέδιο που εξετάζει η Αθήνα αφορά την τοποθέτηση σταθμών εδάφους σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι θα «τυφλώνουν» τα τουρκικά Bayraktar μέσω παρεμβολών.

Το αποτέλεσμα θα είναι τα UAV να αποπροσανατολίζονται ή ακόμη και να χάνουν τελείως την επαφή τους με το κέντρο ελέγχου τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιου είδους συστήματα διαθέτουν το Ισραήλ και η Νότιος Αφρική και ήδη βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, η οποία αναμένεται να οριστικοποιήσει τη συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Tags
Back to top button