
Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή για την κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει τη χώρα.
Τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΜΥ έχουν ως εξής:
1. Σήμερα Σάββατο (29-09-2018):
Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες (κυρίως τις δυτικές) και από τις απογευματινές ώρες τις Σποράδες και τη Θεσσαλία.
Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, πιθανώς στα Δωδεκάνησα και προς τη νύχτα της Κυριακής (30-09-2018) στη Χαλκιδική.
Β. Άνεμοι εντάσεως 8-9 και τοπικά στα πελάγη 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά από αργά το απόγευμα.
2. Την Κυριακή (30-09-2018):
Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.
Β. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση αποδέκτες αργά το βράδυ.
3. Τη Δευτέρα (01-10-2018):
Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.
Β. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Η κακοκαιρία στα Κύθηρα
«Με βάση υπάρχοντα πραγματικά στοιχεία, αλλά και τα προγνωστικά, το βαρομετρικό χαμηλό, ο στρόβιλος αυτός ονομαζόμενος και Ζορμπάς έχει μπει πλέον στα ελληνικά χωρικά ύδατα, βρίσκεται στα δυτικά και νότια της Πελοποννήσου και κυρίως κοντά στην ακτογραμμή», τόνισε ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.
Όπως είπε, αυτό έχει σαν συνέπεια βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Ήδη άλλωστε τα φαινόμενα εκδηλώνονται στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο την Κρήτη και σιγά σιγά θα απλωθούν στην υπόλοιπη Πελοπόννησο και στη συνέχεια θα κινηθούν πιο ανατολικά, επηρεάζοντας τη Στερεά Ελλάδα, βεβαίως την Αττική, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες, την Εύβοια.
Όπως λέει ο κ. Αρνιακός, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα όσον αφορά την ένταση της βροχής, την πυκνότητα των καταιγίδων και το ύψος κύματος κυρίως στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και δεν αποκλείεται τις νότιες παραλίες τις Αττικής, δηλαδή Ανάβυσσο, Σούνιο, Λαύριο.
Πάντως, καθώς θα προχωράει η μέρα, ο κυκλώνας θα προχωράει προς το Μυρτώο Πέλαγος και τις Κυκλάδες. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να επηρεάζουν και το ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν 8 με 9 τοπικά 10 μποφόρ κυρίως στα νότια πελάγη, το νότιο Ιόνιο και στη θάλασσα των Κυθήρων.