Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δεν παίρνει ανάσα η Άγκυρα: Ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε με ντοκουμέντα Γαλλία και Αίγυπτο για τις προκλήσεις – Πώς “κάρφωσε” τον Τσαβούσογλου στον Σούκρι

Κύρια θέματα, Αιγαίο-Αν. Μεσόγειος • 19/04/2021 - 4:20
Δεν παίρνει ανάσα η Άγκυρα: Ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε με ντοκουμέντα Γαλλία και Αίγυπτο για τις προκλήσεις - Πώς "κάρφωσε" τον Τσαβούσογλου στον Σούκρι

To "ραβασάκι" για μελέτη στον Σούκρι

Νέα διπλωματική αντεπίθεση εναντίον της Τουρκίας εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ενημερώνοντας Γαλλία και Αίγυπτο για τις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας που στρέφονται και κατά των εθνικών τους συμφερόντων.

Ν.Δένδιας: Κάλεσε τον Γάλλο πρέσβη

Αμέσως μετά την αποστολή τουρκικής φρεγάτας νοτίως της Κρήτης εναντίον γαλλικού ερευνητικού πλοίου το οποίο διεξήγαγε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Ν. Δένδιας αποφάσισε να ενημερώσει το Παρίσι.

Έτσι, κάλεσε τον Γάλλο πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών και τον ενημέρωσε ότι οι κινήσεις του γαλλικού ερευνητικού πλοίου είναι καθόλα νόμιμες και ότι το τουρκολιβυκό Μνημόνιο είναι παράνομο.

Επομένως, συνέχισε, καλώς κάνει έρευνες το γαλλικό πλοίο στην ελληνική NAVTEX που έχει εκδώσει η Αθήνα.

Υπενθυμίζουμε, πως το γαλλικό ερευνητικό πλοίο “L’ ATALANTE” ζήτησε άδεια από την Ελλάδα για να προχωρήσει σε έρευνες εντός της ΑΟΖ που ορίζει η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Η Ελλάδα εξέδωσε αμέσως την σχετική NAVTEX.

Aξίζει να σημειωθεί πως μέσα στο επιστημονικό προσωπικό του συγκεκριμένου ερευνητικού πλοίου ήταν  έξι Έλληνες επιστήμονες, Ισραηλινοί και Ιταλοί.

Ν. Δένδιας: Ενημέρωσε με… παράδοση της απομαγνητοφώνησης του Τσαβούσογλου τον Σούκρι

Το δεύτερο κτύπημα του Ν. Δένδια ήρθε αμέσως μετά. Ενημέρωσε την Αίγυπτο όχι μόνο για την εισβολή τουρκικής φρεγάτας εναντίον γαλλικού ερευνητικού πλοίου στην ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου, αλλά και για τα όσα είπε ο Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Σε ότι αφορά τις επαφές του Ν.Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών του έδωσε το κείμενο της απομαγνητοφώνησης της συνέντευξης τύπου που έδωσε προχτές με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στην Άγκυρα.

Ενημέρωσε αναλυτικά τον ομόλογο του για τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες.

Η κίνηση του ΥΠΕΞ Ν.Δένδια είναι ευφυέστατη: Έδωσε τα ντοκουμέντα της συνέντευξης τύπου και ότι είπε ο Τσαβούσογλου για το τουρκολιβυκό Μνημόνιο στον Σούκρι ενημερώνοντας την Αίγυπτο από “πρώτο χέρι” για τις τραγελαφικές τουρκικές επιδιώξεις.

Φανταζόμαστε ότι ο Ν. Δένδιας για να ενημερώνει με αυτό τον τρόπο την Αίγυπτο θα ζήτησε και “καθαρή” απάντηση του Καίρου απέναντι στις τουρκικές επιδιώξεις.

Τί είχε ειπωθεί στην συνέντευξη Δένδια-Τσαβούσογλου;

Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο ο Ν. Δένδιας είχε τονίσει πως: Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία όχι μόνο αντικατοπτρίζει εθνικό δίκαιο, αλλά έχει επικυρωθεί και από την ΕΕ, άρα είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμόρφωσης το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε ότι αφορά το άνοιγμα που προσπαθεί να κάνει ο Μ. Τσαβούσογλου προς την Αίγυπτο, η ελληνική πλευρά δεν εισέπραξε την εικόνα διευρυμένων συνομιλιών, ότι δηλαδή είναι θέμα λίγων ημερών να ξαναρχίσουν και να αποκατασταθούν πλήρως οι τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις.

Υπάρχει επικοινωνία σε χαμηλό επίπεδο και θα δούμε τον Μάιο αν θα πάει η τουρκική αντιπροσωπεία στο Κάιρο όπως δήλωσε ο Τσαβούσογλου την Πέμπτη.

Η συνάντηση Δένδια – Σούκρι

Πιο αναλυτικά, σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο, που διήρκησε μιάμιση ώρα.

Αμέσως μετά, ξεκίνησαν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, παρουσία των δύο υπουργών.

Καλωσορίζοντας τον Έλληνα υπουργό, ο κ. Σούκρι τόνισε και πάλι τη χαρά του που υποδέχεται τον ομόλογό του κ. Δένδια και την ελληνική αντιπροσωπεία, τονίζοντας τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και τις τριμερείς σχέσεις με την Κύπρο, και κάνοντας λόγο για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων αυτών.

«Οι σχέσεις αυτές αποτελούν ισχυρή απόδειξη των δεσμών που βασίζονται στη φιλία και τη συνεργασία των δύο χωρών, οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες αξίες ζώντας στην ίδια περιοχή και αποσκοπούν στο κοινό όφελος», τόνισε ο Αιγύπτιος υπουργός.

Αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε:

«Είχα σήμερα μία ακόμη ευκαιρία να συναντηθώ εδώ στο Κάιρο με τον καλό μου φίλο, τον Αιγύπτιο υπουργό των Εξωτερικών, τον Σάμεχ Σούκρι και μετά να έχουμε μία συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Συζητήσαμε για τα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, για την κατάσταση στη Λιβύη και πώς μπορούμε να διευκολύνουμε την ενδιάμεση κυβέρνηση της Λιβύης να οδηγηθεί γρήγορα σε εκλογές. Και μπορέσαμε και είχαμε και μία ευρύτερη συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Επίσης, διαβίβασα στο φίλο μου Σάμεχ Σούκρι την παράκληση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη να διαβιβάσει στον Πρόεδρο Αλ Σίσι τους θερμούς χαιρετισμούς του».

Tags
Back to top button