Κύρια θέματα, Κυβέρνηση • 08/04/2021 - 4:20
Wikileaks: Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θ. Ντόκος διέρρευσε έκθεση στην Τουρκία με τελικό αποδέκτη τον... Ερντογάν! - Tί απαντά το ΕΛΙΑΜΕΠ
Μυστικοσύμβουλος της Άγκυρας ο Θ. Ντόκος;
Σε μείζον θέμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας της χώρας εξελίσσεται η αποκάλυψη των εγγράφων από τα Wikileaks σύμφωνα με τα οποία ο νυν σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, Θάνος Ντόκος, εμπλέκεται σε υπόθεση διαρροής αδημοσίευτης έκθεσης για την Τουρκία στην πρεσβεία της γειτονικής χώρας στις Βρυξέλλες το 2010.
Η έκθεση προτείνει κατευθύνσεις στην τουρκική διπλωματία για το πως μπορεί να συνυπάρξει το “δόγμα Νταβούτογλου” και οι περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλάμε για συμβουλές δηλαδή προκειμένου να ικανοποιηθούν οι “περιφερειακές φιλοδοξίες” του Ερντογάν.
Είναι ασύλληπτο το εθνικό σκάνδαλο.
Ο Θ. Ντόκος διέρρευσε έκθεση στην τουρκική πρεσβεία
Ο Θάνος Ντόκος φέρεται να είχε διαρρεύσει αδημοσίευτη έκθεση μέσω του προσωπικού του e-mail με παραλήπτη την τουρκική πρεσβεία στην ΕΕ στις Βρυξέλλες, στοιχεία της οποίας δημοσιεύτηκαν μερικές εβδομάδες αργότερα από το ΕΛΙΑΜΕΠ.
Έδινε συμβουλές στην κυβέρνηση Ερντογάν
Στην εν λόγω έκθεση (την οποία συνέταξε ο Έλληνας καθηγητής του πανεπιστημίου Μπιλκέντ της Άγκυρας και στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Ιωάννης Γρηγοριάδης), σύμφωνα με το Wikileaks, παρέχονται συμβουλές προς την τουρκική πλευρά σχετικά με τον συνδυασμό του «δόγματος Νταβούτογλου» και των περιφερειακών φιλοδοξιών τους με το πρότζεκτ της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη διαρροή της να αποδίδεται στον Θάνο Ντόκο.
Σε e-mail της τουρκικής πρεσβείας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες, η οποία φέρεται να έφτασε μέσω προωθήσεων στην κατοχή του Ρετζέπ Ερντογάν μέσω του γαμπρού του και μετέπειτα υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αναλύεται η έκθεση του καθηγητή Γρηγοριάδη και παράλληλα, γίνεται αναφορά στις συμβουλές που παρέχονται στην τουρκική ηγεσία για την επιδίωξη των περιφερειακών φιλοδοξιών της, παράλληλα με τις τότε βλέψεις της για ένταξη στην Ε.Ε.
Το εν λόγω e-mail φαίνεται να συντάχθηκε στις 29 Απριλίου 2010.
Αμέτρητα ερωτήματα – Μείζον σκάνδαλο
Ο ΣΕΑ του πρωθυπουργού, Θ. Ντόκος οφείλει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
- Για ποιο λόγο ένας Έλληνας ακαδημαϊκός, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, μετατρέπεται σε μυστικοσύμβουλο της Άγκυρας;
- Πόσες φορές έχει έρθει συνολικά σε επαφή με Τούρκους αξιωματούχους και τι άλλο τους έχει παραδώσει;
- Είναι δυνατόν μετά από αυτή την αποκάλυψη να παραμένει στη θέση-κλειδί που κατέχει σήμερα και από την οποία έχει πρόσβαση στα πιο απόρρητα εθνικά μυστικά;
- Ποιον ακριβώς σκοπό εξυπηρετούσε και ποιον τελικό αποδέκτη είχε η έκθεση που συνέταξε για την Τουρκία το άλλο στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ Ιωάννης Γρηγοριάδης.
- Μήπως πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή όλες τις δηλώσεις που έχει κάνει σχετικά με την Τουρκία;
ΕΛΙΑΜΕΠ: Διαψεύδει διαρροή απόρρητης έκθεσης για την Τουρκία
Το ΕΛΙΑΜΕΠ διευκρινίζει τα ακόλουθα:
«Αποτελεί πάγια πρακτική του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως και όλων των ινστιτούτων, να αποστέλλουν τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους στον κατάλογο αποδεκτών, εν προκειμένω χιλιάδες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πρεσβείες που έχουν ζητήσει να λαμβάνουν τις δημοσιεύσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ. Η εγγραφή στον κατάλογο των παραληπτών του ΕΛΙΑΜΕΠ γίνεται πλέον με απλή συμπλήρωση του ονόματος και email, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η αποστολή προς όλους των δημοσιεύσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ συνοδευόταν στο παρελθόν από μια διαβιβαστική επιστολή γενικού περιεχομένου προς όλους τους παραλήπτες, με μια γενική εισαγωγή από τον τότε Γενικό Διευθυντή.
Η εν λόγω “απόρρητη έκθεση” στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα ήταν ένα απλό Κείμενο Εργασίας (The Davutoğlu Doctrine and Turkish Foreign Policy) του καθηγητή Ιωάννη Γρηγοριάδη, που δημοσιεύθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, ως Working Paper No 8/2010, τον Απρίλιο 2010. Το Κείμενο Εργασίας μπορεί και μπορούσε πάντα ο καθένας να βρει και να διαβάσει στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Αυτό άλλωστε θα μπορούσε να διαπιστώσει και ο ευφάνταστος συντάκτης του δημοσιεύματος, εάν έκανε τον κόπο να την αναζητήσει. Καμία «απόρρητη έκθεση» λοιπόν, καμία «διαρροή» και καμία συνωμοσία, όπως κάποιοι επιμόνως αναζητούν εκεί που δεν υπάρχουν».
To e-mail που δημοσίευσαν τα wikileaks