Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 07/05/2021 - 15:51
Τουρκία-ΗΠΑ ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για τα F-35 - Η Άγκυρα ζητά αποζημίωση - "Καίγεται" για αγορά νέων μαχητικών
"Βελούδινο διαζύγιο" ή δικαστήρια;
Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
Ξεκίνησαν και επίσημα οι συζητήσεις Τουρκίας-ΗΠΑ για τα F-35 και την αποζημίωση εκδίωξης της Άγκυρας από το πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς.
Το ερώτημα εδώ είναι αν θα υπάρξει “Βελούδινο διαζύγιο” ή οι δύο χώρες θα οδηγηθούν στα δικαστήρια όπου και θα δοθεί άσχημο τέλος σε μια εταιρική σχέση που κράτησε δεκαετίες.
Τουρκικές πηγές διαδίδουν πως έγινε πρόταση από πλευράς ΗΠΑ για αποζημίωση με την μορφή εξοπλισμού αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από την Άγκυρα.
Πάντως στις δηλώσεις τους οι Τούρκοι αξιωματούχοι χρησιμοποιήσαν σκληρή γλώσσα κατά των ΗΠΑ. Αυτό δείχνει πως όντως επιθυμούν μια μεγάλη αποζημίωση προκειμένου να προχωρήσουν στην παραγγελία μαχητικών από άλλη χώρα…
Η εισήγηση στον Ερντογάν ήταν απλά καταιγιστική: “Θέλουμε τα F-35 αλλά αν δεν τα πάρουμε πρέπει να αγοραστούν μαχητικά νέας γενιάς”.
Διαβάστε επίσης
“Υπάρχει Μνημόνιο Κατανόησης”
Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως “οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποφύγουν την εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης που είχε υπογραφεί για τα F-35 αλλά αυτό νομικά ήταν αδύνατον.
“Ένα επίσημο γράμμα από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία που ειδοποιεί την Άγκυρα για τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35 παρέχει την βάση για περαιτέρω διάλογο πάνω στο θέμα” ανέφερε ο πρόεδρος της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.
“Εχουμε πει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αποκλεισθεί από το πρόγραμμα των F-35 μονομερώς.
Η τελευταία επιστολή από τις ΗΠΑ μας δικαιολόγησε” πρόσθεσε ο Ντεμίρ.
Διαβάστε επίσης
“Εχουμε δικαιώματα – Παράνομη η απόφαση σας”
“Έχω πει στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Οικονομικών Ανταποκριτών ότι η διαδικασία διαλόγου θα ξεκινήσει «στο πλαίσιο αυτής της εταιρικής σχέσης» για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθούν τα δικαιώματα της Άγκυρας σχετικά με τα F-35.
“To Mνημόνιο Κατανόησης αποτελεί τη βάση της συνεργασίας μας και αναφέρει πως κανένας συνεργάτης δεν μπορεί να διώξει τον άλλον συνεργάτη.
Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, η απομάκρυνση οποιουδήποτε συνεργάτη είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο με ομόφωνη απόφαση (ψήφους) όλων των συνεργατών-χωρών ή να αποσυρθεί μια χώρα από δικιά της θέληση.
Διαβάστε επίσης
“Αποζημίωση…”
Όμως στην περίπτωση μας, αυτό δεν ισχύει γιατί οι ΗΠΑ μονομερώς εκδίωξαν την Τουρκία.
Σας θυμίζω, πως η Τουρκία έχει συνεισφέρει στο πρόγραμμα” είπε ο Ντεμίρ υπονοώντας πως θα υπάρξει διαπραγμάτευση για την κατάλληλη αποζημίωση.
“Η διαδικασία διαλόγου θα ξεκινήσει στο πλαίσιο αυτής της εταιρικής σχέσης για να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματά μας σχετικά με τα αεροσκάφη μας δεν θα χαθούν και ότι θα βρεθεί μια λύση με τρόπο που να μην έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα συμμαχίας με μια νομική προσέγγιση”.
“Νομική προσέγγιση” και “έχουμε συνεισφέρει” oι φράσεις “κλειδιά” των Τούρκων…