Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Σχέδιο Τραμπ για οικονομική διείσδυση των ΗΠΑ στη Συρία-Εκτός παιγνιδιού Κίνα-Ρωσία και ηρεμία στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ

Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε ένα Διεθνές περιβάλλον διαρκώς μεταβαλλόμενο που μοιάζει με κινούμενη άμμο, με πολλές ένοπλες συρράξεις είτε να βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε να ξεσπούν τώρα, είτε να υποβόσκουν.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται παρά τις έντονες προσπάθειες του Προέδρου Τράμπ για τερματισμό του, η στρατιωτική διένεξη 2 πυρηνικών χωρών , όπως το Πακιστάν και η Ινδία, μόλις έχει ξεσπάσει με άγνωστη συνέχεια, η Κίνα με διαρκείς στρατιωτικές ασκήσεις δείχνει την ετοιμότητά της να καταλάβει την Ταϊβάν, η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να είναι απρόβλεπτη απειλώντας Νότια Κορέα και Ιαπωνία, στη Συρία, Τουρκία και Ισραήλ διεξάγουν έναν ακήρυχτο πόλεμο με στόχο τον έλεγχο της πολύπαθης χώρας, ΗΠΑ-Ισραήλ απειλούν το Ιράν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τέλος η Τουρκία απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο.

Ανατριχιαστική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία! Η ΕΕ της κλείνει την πόρτα στην ένταξη – Σκοτεινές αναφορές για την Ελλάδα

Εστιάζοντας στην μετά την πτώση του Άσαντ τεκταινόμενα στη Συρία, φίλα προσκείμενο στον Πρόεδρο της χώρας σε άρθρο του αναλύει πως "ο Τραμπ μπορεί να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή και να ξεγελάσει την Κίνα με μια εκπληκτική κίνηση", αναφέροντας:

Εάν η Κίνα αναλάβει τον έλεγχο της Συρίας, η οποία συνορεύει με το Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, δεν θα υπάρξει ειρήνη.
Το Ισραήλ, στη βόρεια Συρία, βομβαρδίζει πολιτοφυλακές που συνδέονται με την κυβέρνηση της Τουρκίας. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές των μέσων ενημέρωσης, τα F-16 της Άγκυρας έστειλαν «προειδοποιητικά μηνύματα» στα ισραηλινά αεροσκάφη.

Το Ισραήλ διέψευσε τις αναφορές για την αεροπορική αντιπαράθεση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε ότι «οι ισραηλινές επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο την ισορροπία στην περιοχή από την πτώση του συριακού καθεστώτος».

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ ως γνωστόν διέφυγε από τη Συρία στη Ρωσία όταν έπεσε η ολοκληρωτική του κυβέρνηση στις αρχές Δεκεμβρίου. Έκτοτε του έχει χορηγηθεί άσυλο εκεί.

Μεγάλος ο κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος Ισραήλ-Τουρκίας για τη Συρία

Η πρόσφατη αεροπορική αντιπαράθεση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο και να θέσει τέλος στις προσπάθειες του πρώην μαχητή και νυν προέδρου της Συρίας, Ahmed al-Sharaa, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και να φέρει τη χώρα του πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Κασμίρ στο χείλος του χάους! Ινδικοί πύραυλοι σαρώνουν το Πακιστάν – Υπόσχεση για αιματηρά αντίποινα

Οι παράγοντες που προκαλούν αναταραχή θέλουν να καταλάβουν τη Δαμασκό.

Ο Ερντογάν, για παράδειγμα, βοήθησε στην πτώση του Άσαντ και τώρα ελπίζει να σύρει τη Συρία στην τροχιά του.

Η Κίνα, η οποία υποστήριξε το φρικτό καθεστώς Άσαντ μέχρι το τέλος, προσπαθεί τώρα να επηρεάσει τη νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό, ώστε τελικά να κυριαρχήσει σε αυτήν τη χώρα.

Συγκρούσεις συμφερόντων στη Συρία

Ο Sharaa αντιστέκεται στις προσπάθειες του Πεκίνου. «Η Συρία ηγείται τώρα από έναν πραγματικό μεταρρυθμιστή», μου είπε ο Jonathan Bass, ο οποίος είχε εκτενείς συζητήσεις με τον Sharaa στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία και άλλα θέματα.

«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή στη μετάβαση της Συρίας», μου είπε την περασμένη εβδομάδα ο Δρ. Sharvan Ibesh της Οργάνωσης Bahar, μιας ανθρωπιστικής ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη Συρία.

Πριν ο Sharaa καταφέρει οτιδήποτε, θα πρέπει να τερματίσει τη σύγκρουση στους αιθέρες του.

Υπάρχει μόνο ένα άτομο που μπορεί να επιβληθεί στο Ισραήλ, τον μακροχρόνιο εταίρο της Αμερικής στην περιοχή, και την Τουρκία, έναν ολοένα και πιο προβληματικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Αυτό το άτομο, φυσικά, είναι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Γιατί να εμπλακεί ο Τραμπ στη Συρία;

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι.

Πρώτον, ο Sharaa θέλει εμπόριο και επενδύσεις.

Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αποκλειστεί από αυτό το τμήμα της περιοχής.

Η Συρία είναι κατεστραμμένη μετά από δεκαετίες κακοδιοίκησης και πολέμου, και οι Αμερικανοί μπορούν να κατασκευάσουν, να πουλήσουν και να παρέχουν σχεδόν τα πάντα.

Ο δεύτερος λόγος αφορά την Κίνα.

«Η Συρία είναι διαθέσιμη», μου είπε ο Mouaz Moustafa της Συριακής Ομάδας Έκτακτης Ανάγκης, μιας ανθρωπιστικής ομάδας που δραστηριοποιείται σε αυτή τη χώρα.

«Οι Κινέζοι συνεχίζουν να πιέζουν σκληρά για να καλύψουν ένα κενό, γνωρίζοντας ότι όσο περισσότερο αργούν οι ΗΠΑ να έρθουν, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες η Κίνα να καταλάβει οικονομικά τη Συρία».

«Δεν θέλουμε να μείνουμε κολλημένοι με την Κίνα ως τη μόνη επιλογή για τη Συρία όσον αφορά την ανοικοδόμηση της απελευθερωμένης χώρας μας», λέει ο Ibesh της Οργάνωσης Bahar.

Ο Δρ. Haytham Albizem της Global Justice, μιας ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ, μου είπε ότι ο Πρόεδρος Sharaa δεν έχει αποδεχτεί τις επίμονες προσφορές του Πεκίνου, αλλά «τελικά θα σφίξει το χέρι της γυναίκας που θέλει να τον βοηθήσει να ανοικοδομήσει τη χώρα της οποίας ηγείται, αν δεν έχει άλλη εναλλακτική».

Ο Bass, Διευθύνων Σύμβουλος της Argent LNG, επιβεβαιώνει ότι το Πεκίνο έχει πιέσει Σύρους αξιωματούχους να πάρουν τα χρήματά του, αλλά οι Σύριοι έχουν αντισταθεί λόγω ανησυχιών για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κινεζικής παρουσίας.

Η κυβέρνηση νομιμοποιεί 30.000 μετανάστες για να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας στο τουρισμό

Ο Sharaa μάλιστα είπε στον Bass ότι θέλει να χτίσει μια «πλουραλιστική κοινωνία», με άλλα λόγια, ένα έθνος όχι σαν την Κίνα αλλά σαν την Αμερική.

Οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον, που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Άσαντ, εμποδίζουν την αμερικανική εμπλοκή.

Ο Τραμπ μπορεί να τις άρει.

Ο Τραμπ θα βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία την επόμενη εβδομάδα. Θα επισκεφθεί το Ριάντ στις 13 Μαΐου.

Σύριοι αξιωματούχοι προσπαθούν να προγραμματίσουν μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Σάρα στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσουν την είσοδο αμερικανικών εταιρειών στη Συρία.

«Θέλω να κάνω μια συμφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Σάρα στο Bass. «Είναι ο μόνος άνθρωπος που εμπιστεύομαι».

«Είναι ο μόνος άνθρωπος που είναι ικανός να διορθώσει αυτήν την περιοχή, φέρνοντάς μας μαζί, ένα τούβλο τη φορά», πρόσθεσε ο Σάρα.

«Αυτή είναι μια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, να δημιουργήσουν ζωντανούς εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς με τη Συρία και έτσι να φέρουν ειρήνη σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», λέει ο Μπας.

Ο "παράγοντας" Κίνα

Αν, ωστόσο, η Κίνα καταλάβει τη Συρία, η οποία συνορεύει με το Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, δεν θα υπάρξει ειρήνη.

Το Πεκίνο υποστήριξε πλήρως την επίθεση του Ιράν στις 7 Οκτωβρίου στο εβραϊκό κράτος με οικονομική, διπλωματική, προπαγανδιστική και οπλική υποστήριξη.

Η Κίνα θα διαταράξει ομοίως την περιοχή από τη Συρία αν αποκτήσει τον έλεγχο της Δαμασκού.

«Αν η Κίνα είναι εδραιωμένη στη Συρία, σημαίνει ότι και το Ιράν θα είναι εδραιωμένο εκεί», λέει ο Μπας.

«Τα διακυβεύματα είναι υψηλά για την Αμερική, επειδή το Ισραήλ θα πιεστεί από έναν αντιπρόσωπο Κίνας-Ιράν απευθείας σε ένα από τα σύνορά του».

Αυτό είναι αλήθεια, αλλά ο συνεχιζόμενος ρόλος της Αμερικής στην περιοχή εγείρει ένα ευρύτερο ζήτημα. «Θέλουν οι ΗΠΑ να είναι ο Αστυνομικός της Μέσης Ανατολής, χωρίς να λαμβάνουν ΤΙΠΟΤΑ άλλο παρά να ξοδεύουν πολύτιμες ζωές και τρισεκατομμύρια δολάρια προστατεύοντας άλλους που, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, δεν εκτιμούν αυτό που κάνουμε;» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter τον Δεκέμβριο του 2018.

Προφανώς όχι. Αλλά ο Sharaa, όπως είπε στον Bass, θέλει να κάνει τη Συρία σαν την Αμερική, όχι με τον αμερικανικό στρατό αλλά με αμερικανικά αγαθά, επενδύσεις και υπηρεσίες.

Άποψή μας είναι πως η ευκαιρία για τις ΗΠΑ  να θέσουν υπό τον οικονομικό έλεγχό τους τη Συρία είναι ιστορική, αφού αυτό θα έχει ως συνέπεια να μείνουν εκτός νυμφώνος Κίνα και Ρωσία, αλλά και να σταματήσει  διαμάχη Ισραήλ-Τουρκίας η οποίς μπορεί να οδηγήσει σε στρατιωτική σύρραξη.

 

 

Tags
Back to top button