Η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει στρατεύματα και εξοπλισμό στην Ανατολική Ευρώπη για να αντιταχθεί στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, αναφέρουν , με πηγές στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ενισχύσει την ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη με μια νέα στρατιωτική βάση στη σερβική δημοκρατία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
Είτε πρόκειται για την προσάρτηση της Κριμαίας είτε για στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, η Ρωσία φέρεται να επεκτείνει εδώ και χρόνια τη σφαίρα επιρροής της στην Ανατολική Ευρώπη.
Την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκαν έξι μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, 30 άρματα μάχης και 30 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης στους Σέρβους σε μια πρωτοφανή κίνηση. Η ανακοίνωση όμως μιας νέας στρατιωτικής βάσης στη γειτονική Βοσνία φαίνεται να είναι μόνο μία απο τις πολλές κινήσεις της Μόσχας στην προσπάθεια της να προωθηθεί στην περιοχή κατά του ΝΑΤΟ.
Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt Boris Kalnoki ανέφερε ότι ο Πούτιν εμβαθύνει τις σχέσεις με τους Σέρβους στη Βοσνία προκειμένου να δείξει την «αποφασιστικότητα» του στην περιοχή.
«Τα νέα επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες της Σερβίας να εκσυγχρονίσει τον στρατό της και να επανεκκινήσει τη δική της βιομηχανία όπλων.
«Αυτά όμως είναι εκρηκτικά γεγονότα, διότι η Σερβία εξαρτάται από τη Ρωσία, μια χώρα που έδειξε στην Ουκρανία την αποφασιστικότητά της να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της με ένοπλη δύναμη. Αυτό είναι ένα μόνο μέρος του συνολικού εξοπλισμού στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη», δήλωσε ο ίδιος.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη μια τεράστια βάση στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να κινηθεί προς τα εμπρός στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Kalnoki.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό αντιπροσωπεύει την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Ενώ το ΝΑΤΟ επικεντρώνεται κυρίως στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και την Κροατία στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Ρωσία επικεντρώνεται σαφώς στη Σερβία και τη σερβική δημοκρατία της Βοσνίας», κατέληξε ο ίδιος.
Η αυξανόμενη εγγύτητα της Ρωσίας προς τη Βοσνία μπορεί να είναι μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής μάχης μεταξύ του Πούτιν και του ΝΑΤΟ.
Εντωμεταξύ Σέρβοι, Κροάτες και Βόσνιοι ηγέτες συμφώνησαν τελικά να σχηματίσουν κυβέρνηση χθες το βράδυ περίπου δέκα μήνες μετά τις γενικές εκλογές.
Η τριμερής κυβέρνηση αναφέρθηκε στην πιθανή ένταξη της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ κάτι για το οποίο η Ρωσία είναι σταθερά αντίθετη.
Επισημαίνουμε επίσης ότι αντιστράτηγος Μίλια Μοισιλόβιτς, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Σερβίας, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Evening News ότι ο ρωσικός στρατός στηρίζει τη Σερβία στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.
Ο Σέρβος Α/ΓΕΣ είπε επίσης ότι συζητά με τους Ρώσους συναδέλφους του την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια και τις μονομερείς ενέργειες της Πρίστινα που απειλούν την ασφάλεια των Σέρβων.
«Έχουμε λάβει υποστήριξη από τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία όσον αφορά αυτό που κάνουμε σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο. Φυσικά, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ασφάλεια των Σέρβων, όχι μόνο στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο στρατηγός.
Την ίδια στιγμή καθόλου τυχαία, στην ρωσική Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια (Νοτιοανατολική Στρατιωτική Επαρχία) ξεκίνησαν μεγάλης κλίμακας ασκήσεις των αεροπορικών και στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ στην Γεωργία, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, υλοποιούνται ασκήσεις με την επωνυμία «Agile Spirit 2019».
Η υπηρεσία Τύπου της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας αναφέρει: «Περισσότερα από 300 αεροσκάφη και ελικόπτερα της 4ης Στρατιάς της πολεμικής Αεροπορίας και της αεράμυνας, συμμετέχουν στις ασκήσεις για την πολεμική ετοιμότητα των αεροπορικών και στρατιωτικών δυνάμεων υλοποιώντας πραγματικά πυρά».
Συμμετέχουν επίσης σχηματισμοί και στρατιωτικές μονάδες των παράκτιων δυνάμεων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, της ναυτικής αεροπορίας, μονάδων του ηλεκτρονικού πολέμου, μονάδων διαβιβάσεων και υλικής υποστήριξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετέχουν στις ασκήσεις θα επικεντρωθούν κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της Περιοχής του Κεντρικού Καυκάσου, κατά μήκος των οποίων ευρίσκονται τα σύνορα με τη Γεωργία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διευκρινίζει ότι «το σχέδιο της άσκησης προβλέπει την μεταστάθμευση των μοιρών της πολεμικής αεροπορίας από τα αεροδρόμια των περιοχών: Ροστώφ, Κουμπάν, Κριμαία, στα επιχειρησιακά αεροδρόμια στις περιοχές: Αστραχάν, Βόρεια Οσετία και Σταυρούπολη.
Οι δυνάμεις της ρωσικής αεροπορίας θα εκτελούν αεροπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή από την Κριμαία έως την Κασπία Θάλασσα, και από την Αμπχαζία έως την περιοχή του Αστραχάν», καταλήγει η ανακοίνωση.
Αυτές οι ασκήσεις όμως δεν ανακοινώθηκαν νωρίτερα, αλλά αναμένονταν από την κοινότητα των δυτικών αμυντικών εμπειρογνωμόνων, αφού εδώ και πολύ καιρό η Μόσχα ετοιμάζονταν να αντιδράσει σε όλες τις μεγάλες ασκήσεις του ΝΑΤΟ που πραγματοποιούνται κοντά στα ρωσικά σύνορα.