Κύρια θέματα, Γαλλία • 24/03/2021 - 9:57
Τα γαλλικά ΜΜΕ μιλούν για σύγκρουση και κρίση Τουρκίας-Γαλλίας: "Είναι η Άγκυρα μαζί μας στο ΝΑΤΟ ή εναντίον μας; - Η Ελλάδα έχει την απόλυτη στήριξη μας"
"Ισχυρή δέσμευση Μακρόν σε Ελλάδα"
Με το ερώτημα «Είναι η Τουρκία μαζί μας ή εναντίον μας στο ΝΑΤΟ; Η Ελλάδα έχει την απόλυτη στήριξη μας απέναντι στην Άγκυρα» κυκλοφορούν γαλλικά ΜΜΕ προμηνύοντας δραματικές εξελίξεις ενός και εκτός της Συμμαχίας.
Αναφέρουν δε πως ο Μακρόν θα ανεβάσει ξανά τους τόνους με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, ανθρώπινα δικαιώματα, S-400, Aν. Μεσόγειος, επέμβαση στη Λιβύη, παρέμβαση στην γαλλική πολιτική σκηνή επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ισχυρή του δέσμευση υπέρ της Ελλάδας.
Τι αναφέρει η εφημερίδα
Με τον τίτλο “Ο Μπάιντεν αποφασισμένος να «αναζωογονήσει» το ΝΑΤΟ: Ο Μακρόν υψώνει ξανά τον τόνο με την Άγκυρα” κυκλοφορεί η γαλλική εφημερίδα “Les Echos”.
Αναφέρει σχετικά:
“Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε, την Τρίτη, την αμερικανική βούληση να «αναζωογονήσει» το ΝΑΤΟ.
Η πρώτη πρόκληση για τον διεθνή οργανισμό παραμένει η Ρωσία. Αυτό δεν εμποδίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να αφήσουν την πόρτα ανοιχτή σε έναν «σταθερό» διάλογο με τη Μόσχα. Η άλλη μεγάλη πρόκληση είναι η άνοδος της Κίνας, η οποία σύντομα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, όπως υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Ο E. Μακρόν είναι έτοιμος να υψώσει τον τόνο με την Άγκυρα. Η επιχείρηση γοητείας του Antony Blinken δεν μπορεί να κρύψει τις διαφορές μεταξύ των συμμάχων.
Πριν συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Heiko Maas, ανέφερε για άλλη μια φορά την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στην κατασκευή του Nord Stream 2, χαρακτηρίζοντας το «μια κακή ιδέα». Αλλά αυτό το ζήτημα δεν είναι το μόνο που διχάζει τους συμμάχους.
Η απόφαση της Τουρκίας να εφοδιαστεί με το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 είναι ένα άλλο θέμα διαμάχης, όπως οι ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.
Από γαλλικής πλευράς, ο τόνος είναι πιο σκληρός σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Ο E. Μακρόν, όπως αναφέρουν από την Προεδρία, θέλει η Τουρκία να διευκρινίσει τις θέσεις της, ιδίως σχετικά με το ζήτημα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή ακόμα ως προς τις παρεμβάσεις στη γαλλική πολιτική και την ανάμειξή της στη Λιβύη.
«Είναι η Τουρκία μαζί μας ή εναντίον μας;» είναι το ερώτημα που τίθεται.
Η Τουρκία να αποσαφηνίσει την θέση της στο ΝΑΤΟ – Ισχυρή δέσμευση Μακρόν σε Ελλάδα
Από το περασμένο Καλοκαίρι, η διμερής σχέση μεταξύ Παρισιού και Αθήνας βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, και όχι μόνο επειδή η Ελλάδα αγόρασε Rafale από τη Γαλλία. Απέναντι στην ανάπτυξη τουρκικών πολεμικών πλοίων, συνοδεύοντα πλοία εξερεύνησης υδρογονανθράκων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, ο Εμμανουέλ Μακρόν έδινε πάντα την πλήρη υποστήριξή του στην Αθήνα, της οποίας η ναυτική κυριαρχία αμφισβητούταν.
Τον Ιούνιο του 2020, όταν η γαλλική φρεγάτα Courbet δέχθηκε επίθεση από τουρκικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, ο Γάλλος πρόεδρος αντέδρασε σθεναρά και έφερε το θέμα στους εταίρους του, στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην ΕΕ, όπου υπάρχει, σύμφωνα με τον E . Μακρόν, «πολύ εφησυχασμός» έναντι της Άγκυρας. Τον Νοέμβριο του 2019, απασφάλισε με την δήλωσή του περί «εγκεφαλικού θανάτου» του ΝΑΤΟ.
Σε μια σύντομη συνέντευξη στο “C dans l‘Air” ο E. Μακρόν επιβεβαίωσε την ανάλυσή του και αιτιολόγησε τις αντιδράσεις του έναντι του Ταγίπ Ερντογάν, τον ηγέτη με τον οποίο έχει αναμφισβήτητα την πιο δύσκολη σχέση.
«Ορισμένοι Ευρωπαίοι πιστεύουν, ότι το να είσαι σκληρός με την Τουρκία διακινδυνεύεις να την δεις να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο … Αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι αρκετά σαφές έναντι της Τουρκίας, η οποία είναι σύμμαχος. Η θέση της Τουρκίας στη Συμμαχία πρέπει να αποσαφηνιστεί », δήλωσε ο πρόεδρος.
Η Γαλλία θα ήθελε η Μεσόγειος να παραμείνει χώρος ελεύθερης κυκλοφορίας. Η υπουργός Άμυνας Florence Parly, η οποία θα μεταβεί στην Ελλάδα την Τετάρτη, για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων, επιβεβαίωσε πρόσφατα:
«Η Μεσόγειος δεν θα είναι ποτέ τόπος ανομίας». Επέκρινε την «αποσταθεροποιητική, αποδιοργανωτική» συμπεριφορά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες.
Η Γαλλία, υποστηρίζοντας την Ελλάδα εναντίον του Ερντογάν, δεν θέλει μόνο να προστατεύσει τη Μεσόγειο, στέλνει επίσης μηνύματα στους Ευρωπαίους εταίρους της, σχετικά με την κυριαρχία της Ευρώπης σε στρατιωτικά θέματα.
Αλλά το Παρίσι έχει και άλλες διαφωνίες με την Άγκυρα, όπως ως προς την πολιτική της στη Συρία εναντίον των Κούρδων, που ήταν σύμμαχοι του αντιτρομοκρατικού συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, και τις ενέργειές της στη Λιβύη, όπου η Τουρκία επενέβη στρατιωτικά και έφερε ξένους μαχητές για την υποστήριξη του Fayez el–Sarraj.
Στη συνέντευξή του στο “C dans l‘Air“, ο Emmanuel Macron επανέλαβε, ότι αυτές οι στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να «αποσυρθούν» από τη Λιβύη” καταλήγει.