Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στο στόχαστρο της Τουρκίας τα πετρέλαια της Θάσου: «Η Ελλάδα μας κλέβει ημερησίως 4.000 βαρέλια πετρελαίου»!

Στο στόχαστρο της Άγκυρας μπαίνουν τα πετρέλαια της Θάσου, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης και της συνεχιζόμενης κατρακύλας της τουρκικής λίρας.

Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδα αναφέρει προκλητικά πως την ώρα που η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύεται στα ύψη, η Ελλάδα παράγει ημερησίως 4.000 βαρέλια πετρελαίου από το νησί της Θάσου, τα χωρικά ύδατα του οποίου ανήκουν στην… Τουρκία.

«Η Ελλάδα παράγει 4.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από την Θάσο, αν και η Τουρκία έχει δικαίωμα χρήσης των χωρικών υδάτων. Η Ελλάδα εξάγει και χρησιμοποιεί το πετρέλαιο αυτό, χωρίς κανένα εμπόδιο» γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με τον Π. Σαββίδη από το

Ωστόσο, στο παρελθόν «το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, προχώρησε σε προειδοποιήσεις με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διακόψει τις εξορύξεις πετρελαίου» αναφέρει το δημοσίευμα, που φιλοξενεί απόψεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Άμυνας, απόστρατου αξιωματικού και γεωπολιτικού – στρατιωτικού αναλυτή, Γιουμίτ Γιαλίμ, από τους κορυφαίους αναθεωρητές του status quo στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γιαλίμ υποστηρίζει πως στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν 111 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία ανήκουν στην Τουρκία και πως Ελλάδα και Ισραήλ τα τελευταία χρόνια εκμεταλλεύονται «κλέβοντας» 10 εκ. βαρέλια από πηγάδια εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

«Σύμφωνα με τη Συμφωνία της Βέρνης που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στις 11 Νοεμβρίου 1976, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναζητήσει ή να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο πέρα ​​από το έδαφός της» λέει ο Γιαλίμ, ζητώντας την παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης, προκειμένου να σταματήσει η Ελλάδα να «κλέβει» 4 χιλ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τα ύδατα της Θάσου, που – όπως υποστηρίζει – ανήκουν στην Τουρκία. «Αν συνεχίσουμε να σιωπούμε εκτός από την στρατικοποίηση των νησιών, την απώλεια 19 νησιών μας, θα χάσουμε και το πετρέλαιό μας» τονίζει σε παραληρηματικό ύφος ο Γιαλίμ.

Ο Γιουμίτ Γιαλίμ είναι ένας από τους κύριους εκφραστές του τουρκικού αναθεωρητισμού κατά της χώρας μας. Μέσα από βιβλία, άρθρα, διαλέξεις, συνεντεύξεις στα ΜΜΕ κ.α. ο Γιαλίμ, έχει καταφέρει να επιβάλλει μια σειρά από ακραίες θέσεις, ως επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο πως ο ίδιος αρθρογραφεί τακτικά στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου στρατηγικών μελετών «Τουρκία -21ος αιώνας», το οποίο θεωρείται ως επίσημο think tank της τουρκικής κυβέρνησης καθώς χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Γιαλίμ ήταν αυτός που πρώτος έθεσε δημόσια στην Τουρκία, θέμα υποτιθέμενης παράνομης κατοχής από τη χώρα μας νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος. Θεωρία που αρχικά υιοθετήθηκε, για πολιτικούς λόγους, από το αντιπολιτευόμενο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και στη συνέχεια από την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο των νέο-οθωμανικών τους επιδιώξεων.

Αν και θεωρείται «κεμαλικός» ο Γιαλίμ κατάφερε -χαϊδεύοντας και τ’ αυτιά των ακραίων εθνικιστών- να επιβάλλει κάποιες από τις μαξιμαλιστικές του θέσεις στην ατζέντα της πολιτικής ζωής της χώρας.

Tags
Back to top button