Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ξεκινήσει κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Βαλτική Θάλασσα, σε μια σαφέστατη σημαντική επίδειξη στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων υπερδυνάμεων στην περιοχή, η οποία θεωρείται το επίκεντρο της αντιπαλότητας μεταξύ της Μόσχας και της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Την Παρασκευή, ο Ρώσος Πρέσβης στην Κίνα Andrei Denisov παραδέχθηκε ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ρωσικών και κινεζικών ενόπλων δυνάμεων είναι μοναδικές, με την έννοια ότι εκτελούνται στην περιοχή της Βαλτικής.
Ωστόσο, τόνισε ότι αυτές οι ασκήσεις δεν έχουν σχεδιαστεί για να «τρομάξουν» τους αντιπάλους.
Η Βαλτική όμως έχει καταστεί το επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, με τις δύο χώρες να αποστέλλουν πολλές στρατιωτικές δυνάμεις …εκεί…για να ενισχύσουν τα σύνορά τους στην περιοχή.
Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ κατηγορούν ο ένας τον άλλον τροφοδοτώντας μια κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη.
«Υπάρχει μια συγκεκριμένη καινοτομία, αλλά ο καθένας εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις λεγόμενες απειλές. Τα κράτη της Βαλτικής επαναλαμβάνουν τις γνωστές δηλώσεις τους , αλλά την ίδια στιγμή θεωρούν δεδομένο το γεγονός ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα ευρίσκονται σε πολλές τοποθεσίες μέρη στην επικράτειά τους», είπε ο A. Denisov , Ρώσος αξιωματούχος στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Εκείνοι που φοβούνται περιμένω ότι θα τρομάξουν ακόμα πιο πολύ », πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι ρωσοκινεζικές ναυτικές ασκήσεις «Θαλάσσια συνεργασία-2017» ξεκίνησαν με την παρουσία των πολεμικών πλοίων του κινεζικού Ναυτικού, όπως το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Changsha», την φρεγάτα «Yuncheng», το σκάφος υποστήριξης «Lomahu» και πολλά ελικόπτερα.
Ο κοινός ρωσοκινεζικός στόλος κατευθύνθηκε αρχικά προς την Αγία Πετρούπολη και μετά στο Καλίνινγκραντ( θύλακα της Βαλτικής μεταξύ της Λιθουανίας και της Πολωνίας), προκαλώντας συναγερμό στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες .
Λίγες μέρες αργότερα, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα υπήρξε ένα περιστατικό στο οποίο ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος και ένα ρωσικό αεροσκάφος πέταξαν σε απόσταση 2 μέτρων το ένα από το άλλο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία είναι στην ουσία σε προ-εμπόλεμη κατάσταση και μετατοπίζουν τις ευθύνες ο ο ένας στον άλλο.
Ο υπουργός εξωτερικών της Λιθουανίας Linas Linkevicius δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας, « θέτουν ένα κακό παράδειγμα στην περιοχή και απειλούν πολλές χώρες », ενώ απειλούν την σταθερότητα στην περιοχή .
Σε απάντηση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνισε ότι «τέτοιες ασκήσεις ενισχύουν την συνολική στρατηγική εταιρική σχέση των ρωσο-κινεζικών σχέσεων », και αυτό είναι μια κοινή πρακτική και ότι με αυτές τις ασκήσεις επιδιώκεται η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών»
Στα μέσα Ιουλίου, αναμένονται και άλλες ρωσοκινεζικές ναυτικές ασκήσεις προκαλώντας την αντίδραση του ΝΑΤΟ.
Οι δηλώσεις του Denisov δημοσιεύθηκαν μετά από μία ημέρα μετά την υπογραφή από Ρώσους και Κινέζους του οδικού χάρτη στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, και την παραμονή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στη Ρωσία ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αναμένεται ότι κατά την επίσκεψη δύο ημερών, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν «όλα τα ζητήματα μιας συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και επίκαιρα διεθνή και περιφερειακά θέματα», όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, η οποία γράφει επίσης ότι οι ηγέτες θα υπογράψουν μια σειρά από διμερείς συμφωνίες.
Ρωσία και Κίνα δεν είναι μόνο ενωμένοι ενάντια στις πρωτοβουλίες που προτείνονται στα Ηνωμένα Έθνη από την δύση, αλλά παρεμβαίνουν και στην πολιτική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η οποία προέκυψε σε σχέση με τις ενέργειες της Βόρειας Κορέας.