Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο «άτυπος» πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας στον αέρα του Αιγαίου, καθώς η Άγκυρα στέλνει συνεχώς κατασκοπευτικά και UAV, ενώ τουρκικά μαχητικά προσπαθούν να διχοτομήσουν το Αιγαίο και να αναιρέσουν την ελληνική κυριαρχία.
Το ζήτημα των UAV πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς το κόστος σε σχέση με την απογείωση ενός μαχητικού είναι μηδαμινό, ενώ εξαφανίζεται σχεδόν και το ρίσκο απώλειας ανθρώπινης ζωής.
Την ώρα που το ημερήσιο δελτίο παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο της Τρίτης έγραφε μηδέν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κατασκοπευτικό CN-235 “εισέβαλε” εντός του FIR Αθηνών περίπου στις 20:00 το απόγευμα της Τρίτης ανατολικά της Ρόδου. Φυσικά δίπλα στον “βραδινό επισκέπτη” βρέθηκαν αεροσκάφη επιφυλακής της χώρας μας, όμως αυτό είναι ένα ακόμη περιστατικό ανάμεσα στα τόσα που κάνει η Τουρκία…
Ανάμεσα , οι 33 ήταν από τα δυο CN-235, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και ναυτικής συνεργασίας που σχεδόν κάθε μέρα, με πολλούς τρόπους καταγράφουν δεκάδες παραβιάσεις από τη στιγμή που δεν καταθέτουν, σχέδιο πτήσης.
Ωστόσο την Δευτέρα που μας πέρασε, φαίνεται ότι το θράσος περίσσεψε από τη στιγμή που τα Τουρκικά κατασκοπευτικά έφτασαν να κινηθούν όχι μόνο στα Ανατολικά (ως συνήθως) αλλά και πέριξ του κεντρικού Αιγαίου ανάμεσα από την Ικαρία και το κοσμοπολίτικο Κυκλαδονήσι της Μυκόνου. Ακολούθως το κατασκοπευτικό, κατερχόμενο προς Νότια, κινήθηκε πιο ανατολικά κοντά στο νησί της Κω, ανάμεσα από Ρόδο και Κάρπαθο, κόβοντας γι’ ακόμη μια φορά το Αιγαίο στη μέση, αναφέρει το Hellas Journal.
Επιπλέον οι 22 παραβιάσεις, που είχαν γίνει ήταν από μαχητικά F-16 και τα δεύτερης γενιάς F-4 Phantom, τα οποία η Τουρκία ήλπιζε πως με την έλευση των πρώτων F-35 θα ξεκινούσε η απόσυρση τους εντός του 2020, κάτι που φαίνεται ότι θα πάρει αρκετό χρόνο ακόμη.
Σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε αναχαίτιση των αεροσκαφών, όπως γίνεται πάντα από τα Ελληνικά φτερά, όχι μόνο των μαχητικών αλλά και των δυο CN-235. Ελληνικά μαχητικά τόσο από τις Σμηναρχίες Μάχης των νησιών μας, όσο και από τις Πτέρυγες Μάχης έδωσαν πάλι το παρόν, με την 341 Μοίρα από την Αγχίαλο να αναλαμβάνει να δείξει την πύλη εξόδου και στις κατασκοπευτικές προσπάθειες των γειτόνων μας.
Το γεγονός ότι τα CN-235 πέταξαν ανάμεσα στην Ικαρία και τη Μύκονο, επαναφέρει την διαρκή προσπάθεια που κάνει η Τουρκία να αμφισβητεί και να “διχοτομεί” κατά μια έννοια το Αιγαίο στον 25ο Μεσημβρινό, αλλά και Δυτικότερα αυτού.
Η ίδια πρακτική επαναλαμβάνεται και μέσω των αναγγελιών για αεροναυτικές ασκήσεις είτε με notam είτε με navtex ή μέσω των επανενεργοποιήσεων τέτοιων οδηγιών, κάτι που είδαμε τους τελευταίους έξι και πλέον μήνες κοντά στην περιοχή του Καστελοριζου.
Σίγουρα από την στιγμή που έχει περάσει εντός του FIR Αθηνών είτε η παράβαση είναι στο κεντρικό Αιγαίο είτε ίπταται το CN-235 ακόμη -που λέει ο λόγος- άνωθεν της θαλάσσιας περιοχής των Επτανήσων, είτε στην Λήμνο, είναι μια ξεκάθαρη παράβαση η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, διότι προφανέστατα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πτήσης, θέτοντας όπως γίνεται κάθε μέρα σε κίνδυνο την εναέρια πολιτική κυκλοφορία.
Εφόσον αυτή η πτήση έχει γίνει και μέσα απο τα έξι ναυτικά μίλια είναι και παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου.
Και τα τουρκικά UAV στο ακήρυκτο πόλεμο του Αιγαίου
Πάντως εκτός των κατασκοπευτικών αεροσκαφών, εκείνο που έχει σημασία να σημειωθεί, είναι και οι πτήσεις των UAV, κυρίως στο νότιοανατολικο τμήμα του FIR Αθηνών (στην Αν. Μεσόγειο) εκεί που η Ελληνική δικαιοδοσία συναντά το FIR Λευκωσίας.
Στις περιπτώσεις των Μη Επανδρωμένων, όποτε υπάρχει παραβίαση το ΓΕΕΘΑ ενημερώνει για την παραβατική συμπεριφορά μέσω του καθημερινού δελτίου παραβιάσεων. Ωστόσο η Τουρκία έχει υιοθετήσει την πρακτική της κίνησης των UAV στο όριο και σε πολύ μεγάλο ύψος ώστε να βλέπουν τα πάντα και σε real time.
Επιπλέον ένας εκ των βασικών στόχων της γειτονικής μας χώρας εκτός της καταγραφής “ιχνών” , είναι και η καθημερινή καταπόνηση των Ελληνικών αεροσκαφών και των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, πράγμα όμως για το οποίο είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι και ιδιαίτερα ψύχραιμοι στις αντιδράσεις τους.
Το ότι υπάρχει καταπόνηση δικών τους αεροσκαφών και πιλότων, τους είναι παγερά αδιάφορο καθώς οι προσπάθειες στις οποίες επιδίδονται εδώ και χρόνια είναι η μόνιμη διεκδίκηση και αμφισβήτηση των όσων με αγώνες έχει κερδίσει η διπλωματία της Ελλάδας.
Άρα η Τουρκία, που επαναφέρει στο τραπέζι των ΜΟΕ, την χαμηλή ένταση στο Αιγαίο, είναι εκείνη που πρώτη σπεύδει να συνεχίσει την ίδια πρακτική με αποτέλεσμα κάθε εισβολή εντός του FIR Αθηνών για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να αντιμετωπίζεται ως ένα «renegade».