Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο γαλλικός φάκελος: Ποια είναι η συνολική προσφορά των Γάλλων για τις Belhara – Ποιες λύσεις εξέτασαν

Κύρια θέματα, ΓΕΝ • 23/03/2021 - 9:48
Ο γαλλικός φάκελος: Ποια είναι η συνολική προσφορά των Γάλλων για τις Belhara - Ποιες λύσεις εξέτασαν

Θρίλερ με το «χρυσό» συμβόλαιο - Τι ζητάει το ΓΕΝ

Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Οι Γάλλοι επανέρχονται στο θέμα των Belhara προτείνοντας ως ενδιάμεση λύση τις δύο φρεγάτες «Jean Bart» και «Latouche-Tréville». Επιβεβαιώνονται έτσι τα αρχικά δημοσιεύματα του WarNews247.

Η σύγκρουση ΗΠΑ-Γαλλίας για το ποια φρεγάτα θα επιλέξει το ΠΝ ως την «αιχμή του δόρατος» για το μέλλον συνεχίζεται και με πολύ άγριους όρους.

Ποια είναι τα δύο πλοία της «ενδιάμεσης» γαλλικής λύσης

Σε ότι αφορά την πρώτη πρόκειται για μια φρεγάτα αντιαεροπορικής άμυνας κλάσης Cassard η οποία εντάχθηκε στο γαλλικό Ναυτικό στις 3 Mαρτίου του 1991.

Η «Jean Bart» εξοπλίστηκε με πρωτότυπο οπλισμό ο οποίος αργότερα χρησιμοποιήθηκε στην κλάση La Fayette.

Η δεύτερη φρεγάτα είναι της κλάσης Type F70 AS.

Πρόκειται για φρεγάτα ανθυποβρυχιακού πολέμου αλλά στην πραγματικότητα είναι πολλαπλών ρόλων λόγω του οπλισμού της με συστήματα Exocet και Crotale.

Κατά την γαλλική εφημερίδα La Tribune, θεωρείται μια ιδανική λύση που όμως δεν θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στο γαλλικό Ναυτικό καθώς δεν θα του λείψουν τα συγκεκριμένα πλοία και δεν θα επηρεαστούν οι αποστολές του.

Στην προηγούμενη πρόταση οι Γάλλοι σκέφτονταν την πώληση δύο φρεγατών κλάσης La Fayette στη χώρα μας, αλλά αυτό θα είχε συνέπειες στην ισχύ του γαλλικού Ναυτικού σε μια περίοδο κρίσιμη για το Παρίσι το οποίο ζητάει την ανασύσταση της παλαιάς αυτοκρατορικής γαλλικής δύναμης αρχίζοντας από την Μεσόγειο.

Σκέψεις και για Σαουδαραβικές

Υπήρχε η σκέψη να παραδοθούν στην Ελλάδα οι σουδαραβικές φρεγάτες Al Riyadh, γαλλικής κατασκευής, οι οποίες ήταν μια άλλη «version» των La Fayette με ισχυρότερη αντιαεροπορική προστασία καθώς διαθέτουν 16 πυραύλους Aster 15.

Όμως απαιτούσε τριμερή συμφωνία και το Ριάντ δεν θέλει να αποδυναμώσει το Ναυτικό του αυτή την στιγμή.

Έτσι οι Γάλλοι σκέφτηκαν την παραχώρηση των προαναφερόμενων φρεγατών τις οποίες έτσι κι αλλιώς όλοι τις θεωρούν πολύ πιο ικανές από τις φρεγάτες «S» του ΠΝ που πρέπει να αντικατασταθούν.

Η συνολική πρόταση των Γάλλων σύμφωνα με την La Tribune περιλαμβάνει 4 φρεγάτες Belharra, με τις 3 να κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Αυτό εκπληρεί όλα τα κριτήρια περί κατασκευής τους στα ελληνικά ναυπηγεία ενώ οι τιμές τους θα πέσουν κατά 15-20% ανά πλοίο, από την αρχική που είχε ζητηθεί τον Ιούλιο.

Τότε η τιμή ήταν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για 2 φρεγάτες με το οπλικό τους φορτίο ενώ η δεύτερη φρεγάτα της κλάσης που θα κατασκευαστεί στα γαλλικά ναυπηγεία άμεσα θα παραδοθεί στην Ελλάδα.

Δηλαδή οι Γάλλοι προσφέρουν και ταχύτερη παράδοση πλέον.

Συνεπώς συνολικά η πρόταση αφορά 4 δισεκατομμύρια ευρώ για 4 πολεμικά πλοία με το οπλικό τους φορτίο. Η υποστήριξή τους βέβαια είναι άλλο ζήτημα συν τις δύο φρεγάτες που προαναφέραμε.

Η πρώτη φρεγάτα της «ενδιάμεσης λύσης» θα φέρει και εκτοξευτή ΜΚ13 για 40 πυραύλους Standard SM-1. Έτσι κι αλλιώς λόγω της απόσυρσης των «S» η Ελλάδα έχει ανάγκη πολύ μεγαλύτερο αριθμό πλοίων από τις 4 γαλλικές «Bellh@ra».

Φυσικά οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις πιέσεις για να επιλεχθεί το δικό τους πλοίο.

Όπως γράφει η κυριακάτικη «Real News» οι Αμερικανοί, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο, για ναυτικά προγράμματα, της Lockheed Martin, Τζόε ΝτεΠιέτρο, βρέθηκαν στην Αθήνα και επισκέφθηκαν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η ναυπήγηση των ΜΜSC θα γίνει, σύμφωνα με την πρόταση των ΗΠΑ, στην Ελλάδα και αυτό είναι το χαρτί που παίζουν πρώτα απ’ όλα.

Το πλοίο που προτείνουν έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από αμερικανικά ΜΜΕ, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin δηλώνει πως «τα πλοία έχουν πλέον “γράψει” πάνω από 600.000 ναυτικά μίλια.

Οι χρήστες των ΜΜSC εισπράττουν το όφελος από τα λειτουργικά σχόλια, τις αναβαθμίσεις απόδοσης και τις βελτιώσεις του προγράμματος LCS, η επεξεργασία των οποίων περνά στη γραμμή παραγωγής πριν από την παράδοση του σκάφους.

Η ΜΜSC είναι μια εξαιρετικά προσαρμόσιμη και ανοιχτή πλατφόρμα, που έχει αποδείξει την ικανότητά της να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις».

Οι Γάλλοι δεν άφησαν αναπάντητη την «αμερικανική απόβαση» και έκαναν… ρελάνς με την επίσκεψη του ίδιου του Αρχηγού του γαλλικού ναυτικού στην Αθήνα. Ο ναύαρχος Πιερ Βαντιέ συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Στέλιο Πετράκη και είχαν εκτενέστατη συζήτηση για το θέμα των γαλλικών φρεγατών Belharra, τις οποίες το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει.

Το συνολικό πακέτο των «Bellh@ra»

Η γαλλική πρόταση, που είναι σε γνώση της Realnews, προβλέπει ένα πακέτο οπλικών συστημάτων που, εκτός από τη βασική απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού για την αεράμυνα περιοχής, περιλαμβάνει:

• Τη διενέργεια επιχειρήσεων εναντίον στόχων επιφανείας, αλλά και εναντίον παράκτιων στόχων, μέσω της τελευταίας έκδοσης του αντιπλοϊκού πυραύλου Exocet (ΜΜ-40 Βlock 3C), με προηγμένα συστήματα λήψης και μετάδοσης δεδομένων στοχοποίησης (datalink) σε συνδυασμό με το νέας γενιάς ραντάρ έρευνας SEAFIRE 500.

• Πλήρεις δυνατότητες ανθυποβρυχιακού αγώνα με ικανότητα αποκάλυψης και προσβολής στόχων σε μεγάλες αποστάσεις μέσω συνδυασμού προηγμένων συστημάτων ηχοεντοπισμού (sonar), καθώς και συνδυασμό τορπιλών (ΜU-90) και αντιμέτρων-δολωμάτων τορπιλών (CΑΝΤΟ). Τα συστήματα ηχοεντοπισμού είναι το νέας γενιάς ρυμουλκούμενο CAPTAS 4 και το σόναρ κύτους Kingklip Μk.2, με καταγεγραμμένες επιδόσεις που έχουν βραβευθεί σε νατοϊκές ασκήσεις με τη συμμετοχή μονάδων επιφανείας του γαλλικού ναυτικού.

• Παθητικό εντοπισμό στόχων επιφανείας και αέρος μέσω του περιμετρικής (360 μοιρών) κάλυψης συγκροτήματος πλεκτροοπτικών αισθητήρων PASEO-XLR στον ιστό PSIM.

• Πλήρη ικανότητα επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου μέσω των συστημάτων C-ESM (Communication Electronic Support) και R-ESM (Radar-ΕSΜ).

Τα όπλα που προσφέρουν οι Γάλλοι είναι:

• Ο αντιπλοϊκός πύραυλος Exocet, που είναι γνωστός στο Πολεμικό Ναυτικό για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του από το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’70.

• Ο αντιαεροπορικός-αντιπυραυλικός ASTER 30, σε συνδυασμό με το ραντάρ έρευνας SEAFIRE 500, που θα δώσει τη δυνατότητα στο Πολεμικό Ναυτικό να προστατεύει αποτελεσματικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, τα ελληνικά νησιά και τις μονάδες του Στόλου από αεροπορικές επιθέσεις μαζικού χαρακτήρα (επιθέσεις κορεσμού) και με όπλα μεγάλης ακτίνας και ακρίβειας.

• Παράλληλα, θα εξασφαλίσει στο Πολεμικό Ναυτικό τη στρατηγική ικανότητα αποτροπής επιθέσεων με βαλλιστικά όπλα (πυραύλους), που θα εκτοξευθούν εναντίον υψηλής αξίας στόχων, οπουδήποτε εντός της ηπειρωτικής Ελλάδας. Όπλα που ήδη αναπτύσσονται από την Τουρκία σε συνεργασία με το Πακιστάν και την Κίνα.

• Με τον SCALP-Naval (MdcN), το Πολεμικό Ναυτικό, επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του, θα αποκτήσει ικανότητα υποστρατηγικής/ στρατηγικής κρούσης.

Επ’αυτού πάντως οι Αμερικανοί δεν έχουν προσφέρει κάποια συγκεκριμένη εναλλακτική. Το όπλο στρατηγικού πλήγματος είναι απαραίτητο για ένα ΠΝ που θα μπορεί να δρα μακριά από τα ελληνικά νησιά.

Εδώ πλέον μιλάμε για το ποιος θα κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια.

Το Πολεμικό Ναυτικό είναι ξεκάθαρο τι ζητά: από τους Αμερικανούς αντιτορπιλικά Arleigh Burke και από τους Γάλλους φρεγάτες Fremm.

Οι μεν Αμερικανοί προσφέρουν στην καλύτερη περίπτωση μεταχειρισμένα καταδρομικά Ticondegora και οι Γάλλοι πλέον ούτε τις φρεγάτες La Fayette, αλλά αυτές που προαναφέραμε.

Πάντως τα πλοία της «ενδιάμεσης λύσης» θα παίξουν τον μεγαλύτερο ρόλο στο ποιος θα κερδίσει το συμβόλαιο των 4 δισ. ερώ.

Οι Αμερικανοί αρνούνται εδώ και χρόνια να δώσουν τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke στην Ελλάδα και, παρά τις προφάσεις που επικαλούνται, η αλήθεια είναι ότι δεν το κάνουν για να μη δυσαρεστήσουν τους Τούρκους. Οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να δώσουν Fremm στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το 2018 ήταν έτοιμοι να το κάνουν με τη μέθοδο του leasing.

Οι μεν πρώτοι μάλλον θεωρούν ότι η Τουρκία δεν έχει χαθεί ακόμα για την Δύση και ίσως να θεωρούν το ίδιο και οι δεύτεροι αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν θα ήθελαν να πουλήσουν στην Ελλάδα ένα πλοίο το οποίο αποτελεί «θαλάσσιο φρούριο» και θα αλλάξει τις ισορροπίες στην θάλασσα εις βάρος της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο υποψήφιοι προμηθευτές εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν έργο σε ελληνικά ναυπηγεία και κυρίως σε αυτά του Σκαραμαγκά, για τα οποία φαίνεται να έχει εκδηλώσει σοβαρό ενδιαφέρον Έλληνας εφοπλιστής, που φέρεται αποφασισμένος να επενδύσει ένα σημαντικό ποσό για την «ανάστασή» τους αναφέρει η κυριακάτικη «Real News».

Θεωρούμε πως το κριτήριο επιλογής του νέου πλοίου για την Ελλάδα πρέπει να βασίζεται μονάχα σε ένα γεγονός: Ποιο θα προσφέρει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.

Η Άγκυρα σέβεται μόνο την στρατιωτική ισχύ, τίποτε άλλο…

Tags
Back to top button