Κύρια θέματα, Γαλλία • 10/05/2021 - 11:27
Νέο μανιφέστο Γάλλων εν ενεργεία στρατιωτικών προς Μακρόν: Καλούν σε «Σταυροφορία» κατά του ισλαμισμού για την «επιβίωση της Γαλλίας»
«Πολεμήσαμε και πεθάναμε σε Αφγανιστάν, Μαλί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κατά των ισλαμιστών»
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Tο υπερσυντηρητικό περιοδικό Valeurs Actuelles δημοσίευσε χθες νέο άρθρο Γάλλων στρατιωτικών που υπογράφεται αυτήν την φορά από εν ενεργεία στρατιωτικούς αναφέρεται στην «επιβίωση της Γαλλίας από τον ισλαμικό κίνδυνο τον οποίο και πολέμησαν σε σειρά κρατών στην Αφρική» και είναι ανοικτό σε υπογραφές, έχοντας ήδη λάβει τριανταέξι χιλιάδες.
Μανιφέστο Γάλλων εν ενεργεία στρατιωτικών
Αυτή την φορά δεν μιλάμε για απόστρατους αλλά για νυν στρατιωτικούς οι οποίοι έχουν και την εμπειρία της μάχης κατά ισλαμιστών και νιώθουν προδομένοι από την πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας.
Η γνώμη τους έχει ιδιαίτερη βαρύτητα διότι αυτοί καλούνται εν συνεχεία να «διορθώσουν» ακόμα και με τις ζωές τους τα λάθη και τις παραλείψεις της γαλλικής ηγεσίας.
Πρόκειται για συνέχεια του πρώτου μανιφέστου της 21ης Απριλίου με βάση το οποίο οι νυν και πρώην στρατιωτικοί ουσιαστικά καλούν σε ένα είδος νέας «σταυροφορίας» ως την μόνη λύση για να σωθεί η Γαλλία και η Ευρώπη από τον κίνδυνο.
Πάντως επιβεβαιώνεται αυτό που λέμε εδώ και καιρό: Η Γαλλία αναλαμβάνει δράση για να αποκτήσει το παλιό αυτοκρατορικό της status, το οποίο το έχασε αμέσως μετά την λήξη του Β’ ΠΠ με την στρατιωτική ήττα στην Ινδοκίνα το 1954 και με την πολιτική ήττα στον πόλεμο της Αλγερίας, όπου αν και δεν ηττήθηκε στο πεδίο των μαχών πολιτικά όμως δεν πέτυχε κανέναν εκ των αντικειμενικών της σκοπών.
«Ενεργήστε κυρίες και κύριοι. Δεν πρόκειται, αυτήν την φορά, για κατά παραγγελία συναίσθημα, για κλισέ ή για επικοινωνιακή προβολή. Δεν πρόκειται για την παράταση της θητείας σας ή για την απόκτηση πόστων. Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας», αναφέρεται στο κείμενο που απευθύνεται στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, στους υπουργούς, στους βουλευτές και στα μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας.
Οι συντάκτες του κειμένου δηλώνουν ότι έχουν εισέλθει πρόσφατα στο στράτευμα και ότι δεν τους επιτρέπεται εκ του κανονισμού να εκφρασθούν επωνύμως δημόσια.
«Είμαστε αυτό που οι εφημερίδες ονομάζουν «η γενιά του πυρός». Άνδρες και γυναίκες, εν ενεργεία στρατιωτικοί, όλων των όπλων και των βαθμών, όλων των ευαισθησιών, αγαπάμε την χώρα μας.
Αυτοί είναι οι μόνοι τίτλοι δόξας που έχουμε. Και αν δεν μπορούμε να εκφραστούμε επωνύμως, μας είναι εξίσου αδύνατο να σιωπήσουμε», γράφουν.
«Αφγανιστάν, Μαλί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ορισμένοι από μας έχουν γνωρίσει τα εχθρικά πυρά.
Ορισμένοι έχουν αφήσει εκεί συναδέλφους. Πρόσφεραν την ζωή τους για να καταστρέψουν τον ισλαμισμό προς το οποίο κάνετε υποχωρήσεις στο έδαφός μας».
«Σχεδόν όλοι μας έχουμε γνωρίσει την επιχείρηση Sentinelle», η οποία αναπτύχθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης, 8ης, 9ης Ιανουαρίου 2015 για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο γαλλικό έδαφος.
«Είδαμε με τα μάτια μας τα εγκαταλελειμμένα προάστια, την συνάφεια με την παραβατικότητα.
Υπεστήκαμε τις απόπειρες εργαλειοποίησης εκ μέρους πολλών θρησκευτικών κοινοτήτων, για τις οποίες η Γαλλία δεν σημαίνει τίποτε – εκτός του να γίνεται αντικείμενο σαρκασμού, απέχθειας έως και μίσους».
Το περιοδικό Valeurs Actuelles δημοσίευσε στις 21 Απριλίου κείμενο – σοκ, στο οποίο είκοσι στρατηγοί, εκατό υψηλόβαθμοι αξιωματικοί και περισσότεροι από χίλιους στρατιωτικοί χαμηλότερων βαθμίδων καλούσαν τον πρόεδρο Μακρόν να υπερασπισθεί τον πατριωτισμό και δήλωναν «διατεθειμένοι να υποστηρίξουν πολιτικές που θα λάβουν υπ΄ όψιν την διαφύλαξη της χώρας».
Το πρώτο αυτό κείμενο είχε προκαλέσει πολεμική στη γαλλική πολιτική τάξη. Ορισμένοι το κατήγγειλαν ως κάλεσμα για στάση ενώ άλλοι το χαιρέτισαν ως σωτήρια έκρηξη.
«Η εξέλιξη που συγκλόνισε τον Macron! Ο στρατιώτης ανέλαβε δράση στη χώρα».
«Μια ομάδα στρατιωτών όλων των τάξεων στη Γαλλία προειδοποίησε τον Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν ότι «θα υπάρξει εμφύλιος πόλεμος στη χώρα και στην περίπτωση αυτή ο στρατός θα διατηρήσει την τάξη»