Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 22/03/2021 - 9:58
Κατάρρευση στην Τουρκία: Έκλεισε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά την «ελεύθερη πτώση» της τουρκικής λίγρας
Συντριβή της οικονομικής πολιτικής Ερντογάν
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
για «Μαύρη Δευτέρα» στην Τουρκία καθώς το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε σήμερα το πρωί τις συναλλαγές μετά την ισχυρή πτώση του κύριου δείκτη του, που ακολούθησε την πτώση της τουρκικής λίρας η οποία υποτιμήθηκε μετά την απόλυση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Διακοπή συναλλαγών για 35 λεπτά!
Οι συναλλαγές διακόπηκαν για 35 λεπτά της ώρας για να επαναληφθούν στις 09:30 (ώρα Ελλάδας), αφού ο κύριος δείκτης είχε σημειώσει πτώση κατά 6,65%.
Η διακοπή των συναλλαγών έγινε στο πλαίσιο μηχανισμού που προβλέπει τη διακοπή αυτή σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών.
Σημειώνεται ότι η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχωρούσε κατά 17% σήμερα το πρωί και πλέον, φθάνοντας κοντά σε νέο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος της Ασίας.
Αυτές ήταν οι επακόλουθες συνέπειες από την καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νάτζι Αμπάλ, πρώην υπουργού Οικονομικών ο οποίος έχαιρε γενικά σεβασμού στις αγορές, από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής.
Οι αγορές ως γνωστόν γίνονται πολύ ανήσυχες όταν αποβάλλονται άνθρωποι της αρεσκείας τους.
Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν σε 8,47:1 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά την έναρξη των συναλλαγών, έναντι 7,22:1 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Κατόπιν ανακτήθηκε μέρος του χαμένου εδάφους, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 8,09 λίρες για ένα δολάριο.
Γιατί καθαιρέθηκε ο Νάτζι Αμπάλ
Ο κ. Αμπάλ καθαιρέθηκε δυνάμει προεδρικού διατάγματος το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, στο οποίο δεν εξηγούνται οι λόγοι της απομάκρυνσή του
Το γεγονός όμως ότι σημειώθηκε δύο ημέρες μετά την αύξηση κατά 2% του βασικού κατευθυντήριου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19% εξηγεί και το γιατί.
Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.
Όμως ο πρόεδρος Ερντογάν έχει άλλη άποψη, καθώς είναι υποστηρικτής της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης με υποστήριξη από τις τράπεζες και εναντιώνεται στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.
Ο προηγούμενος διοικητής βρισκόταν στη θέση για μόλις πέντε μήνες.