Κύρια θέματα, Κίνα • 06/04/2021 - 10:21
Η Κίνα ετοιμάζεται να «δαγκώσει» την Ταϊβάν: Το Liaoning έξω από το νησί
Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι το Πεκίνο θα χρησιμοποιήσει μια κρίση στην Ουκρανία
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Η Κίνα περιμένει να δει, αν τελικά οι ΗΠΑ θα πιέσουν το Κίεβο να προχωρήσει σε επίθεση στο Ντόνμπας για να επιτεθεί και αυτή με την σειρά της στην Ταϊβάν όπου η ομάδα μάχης του κινεζικού αεροπλανοφόρου Liaoning πραγματοποιεί ασκήσεις έξω από το νησί των Κινέζων απογόνων του Chiang Kai-shek
Αυτό το γεγονός έχει βάλει «δεύτερες σκέψεις» στους Αμερικανούς για το αν θα πρέπει να πιέσουν τους Ουκρανούς να κάνουν εν τέλει έφοδο διότι προς έκπληξή τους (απορίας άξιον γιατί όμως) βλέπουν πως Ρωσία και Κίνα αντιδρούν συντονισμένα και θα επιχειρήσουν να ανοίξουν ταυτόχρονα μέτωπα που «πονάνε» τις ΗΠΑ και τα οποία δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν.
Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι η Κίνα θα εκμεταλλευθεί μια σύρραξη στην Ουκρανία
Οι συμβατικές δυνάμεις Ρώσων και Κινέζων μαζί είναι ανώτερες (τουλάχιστον αριθμητικά και περίπου ισάξιες ποιοτικά) από τις δυνάμεις όλου του ΝΑΤΟ, ενώ έχουν και το πυρηνικό πλεονέκτημα λόγω του τεράστιου ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου.
Η κινεζική ομάδα μάχης ασκείτει κοντά στην Ταϊβάν και οι ασκήσεις αυτές «θα γίνουν κανονικές» ανακοίνωσε το Κινεζικό Λαϊκό Ναυτικό και ενώ κλιμακώνονται οι εντάσεις κοντά στο νησί το οποίο η Κίνα θεωρεί ότι βρίσκεται υπό την κυριαρχία της.
Η Ταϊβάν παραπονέθηκε για μια αύξηση της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στις ακτές της τους τελευταίους μήνες καθώς η Κίνα αυξάνει τις προσπάθειές της για να επιβάλει την κυριαρχία της σε ένα νησί που εδώ και κάποιες δεκαετίες έχει δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις (τις πρώτες δεκαετίες είχε στρατιωτικές χούντες/κυβερνήσεις όπως συνέβαινε και με τη Νότια Κορέα).
Το Κινεζικό Λαϊκό Ναυτικό είπε πως η ομάδα μάχης του Liaoning, που είναι το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο που εισήλθε σε ενεργό υπηρεσία, πραγματοποιούσε «ασκήσεις ρουτίνας» κοντά στην Ταϊβάν.
Ο σκοπός ήταν «να ενδυναμώθεί η ικανότητα προστασίας της εθνικής κυριαρχίας, η ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα» ανακοινώθηκε.
«Παρόμοιες ασκήσεις θα πραγματοποιούνται σε τακτική βάση στο μέλλον» πρόσθεσαν.
Η δήλωση του Πεκίνου ακολούθησε την αναφορά του Ταϊβανέζου ΥΠΑΜ περί νέας παραβίασης του ταϊβανέζικου εναέριου χώρου από την Κινεζική Λαϊκή Αεροπορία, της οποίας τα μαχητικά μπήκαν στην ζώνη ταυτοποίησης των συστημάτων αμύνης του νησιού.
Ο ΥΠΑΜ δήλωσε ότι «είχαμε πλήρη εικόνα και έλεγχο της κατάστασης».
Το ιαπωνικό ΥΠΑΜ είπε πως το Liaoning, συνοδευόμενο από πέντε πολεμικά πλοία είχε μεταβεί στα Στενά του Miyako καθοδόν για τον Ειρηνικό.
Σύμφωνα με τους κινεζικούς Global Times, που ελέγχονται απόλυτα από το κινεζικό κομμουνιστικό κόμα, ανάμεσα στα πλοία συνοδείας βρίσκεται και το Nanchang, το πρώτο εκ των αντιτορπιλικών της παντίσχυρης κλάσης Type 055 που μπήκε σε υπηρεσία πέρσι.
«Ο συνδυασμός αεροπλαμοφόρων με τα αντιτορπιλικά Type 055 θα αποτελούν τον κανονικό σχηματισμό της ομάδας μάχης στο μέλλον»
Το Liaoning και η «αδελφή» του Shandong έχουν πραγματοποιήσει ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν στο παρελθόν αλλά όμως πρώτη φορά η Κίνα βρίσκεται σε τόσο άσχημη διπλωματική κατάσταση με τις ΗΠΑ.
Ούτε επί Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε κλιμακωθεί η κατάσταση σε τέτοιο επίπεδο όπως τώρα με την διακυβέρνηση Μπάιντεν.
Τον Δεκέμβριο του 2019 λίγο μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Ταϊβάν, το Shandong έπλευσε μέσα από τα ευαίσθητα Στενά της Ταϊβάν κάτι το οποίο και καταδίκασε η Ταϊπέϊ ως κίνηση εκφοβισμού.
Η Κίνα ποτέ δεν απέκλεισε την χρήση βίας για να επαναφέρει το νησί υπό τον έλεγχό της.
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen επιτηρεί μια αναγέννηση του στρατού του νησιού, αγοράζοντας νέο εξοπλισμό όπως «φονιάδες των αεροπλανοφόρων» κορβέτες stealth.
To κινεζικό αεροπλανοφόρο έχει εκτόπισμα 48.000 τόνους και μεταφέρει 26 Shenyang J-15 τα οποία θεωρούνται μαχητικά 4ης γενιάς και μπορούν να αποκτήσουν αεροπορική υπεροχή πάνω από την περιοχή ειδικέ σε τόσο κοντινές αποστάσεις προς την κινεζική ενδοχώρα από την οποία θα καταφτάσουν άμεσα ενισχύσεις.
Το συγκεκριμένο θεωρείται ένα εξελιγμένο αντίγραφο του ρωσικού Su-33 και εξέλιξη του J-11B.
Σε ότι αφορά τις στρατιωτικές δυνατότητες του νησιού, οι στρατιωτικοί αναλυτές λένε πως είναι εξαιρετικά περιορισμένες για την αντιμετώπιση μιας τόσο ισχυρής και πολυπληθούς πολεμικής μηχανής όπως η κινεζική.
Η Ταϊβάν δεν έχει ελπίδες σε μια σύγκρουση εναντίον του Πεκίνου
Η αλήθεια είναι ότι σε τόσο μικρή απόσταση από την Κίνα ούτε οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να πράξουν κάτι καλύτερο μιλώντας σε πραγματιστικά πλαίσια.
και όλα αυτά τα θεωρούν «συνηθισμένα» ακριβώς όπως συμβαίνει και με την ελληνική κοινωνία που ζει μονίμως με τον τουρκικό κίνδυνο κάθε μέρα επί σειρά δεκαετιών.
Οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους και θεωρούν πως δεν θα υπάρξει κλιμάκωση.
Πάντως οι Κινέζοι σταδιακά έχουν αυξήσει την πίεση στο νησί καθώς τα μαχητικά τους πλησιάζουν κάθε μήνα όλο και περισσότερο.
«Αντιμετωπίζουμε μια γιγάντια στρατιωτική απειλή» είπε ο πρώην Ταϊβανέζος ΥΠΑΜ Michael Tsai.
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ μιλώντας για την Ταϊβάν είπε πως «δεν υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς και παραχωρήσεις» και προειδοποίησε τις ΗΠΑ «να σταματήσουν να παίζουν με την φωτιά».
Η Ταϊβάν πάντως δεν θεωρείται ότι βρίσκεται πολύ πίσω από την Κίνα μόνο σε αριθμούς αλλά και στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της παρά την βοήθεια που λαμβάνει από τις ΗΠΑ.
Η Κίνα έχει στρατιωτικό προϋπολογισμό 16 φορές μεγαλύτερο από της Ταϊβάν και δεν πρόκειται για συντήρηση στρατευμάτων και βάσεων στο εξωτερικό όπως κάνουν οι Αμερικανοί αλλά για την ένταξη καινούριων οπλικών συστημάτων σε υπηρεσία και για την εκπαίδευση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του 1970 και του 1980 που προκαλούσαν τον γέλωτα καθώς επιτίθονταν με «λαϊκά κύματα» με την ελπίδα ότι οι αντίπαλοί τους θα κουραστούν να τους σκοτώνουν ή θα τους τελειώσουν οι σφαίρες λόγω των… αριθμών των επιτιθέμενων.
Πρόκειται πλέον για σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις που εκπαιδεύονται σε ρεαλιστικές συνθήκες με τις πλέον σύγχρονες τακτικές.
Οι Κινέζοι κατασκευάζουν και τρίτο αεροπλανοφόρο δημιουργώντας επί της ουσίας τρεις στόλους ενώ η Ταϊβάν έχει δύο παλιά υποβρύχια του 1980.
Τι ελπίδες έχει σε μια γενική κινεζική επίθεση; Ελάχιστες.
Κάποτε ο Στρατός στην Ταϊβάν έπαιζε μέγιστο ρόλο αλλά το 1987 άρθηκε ο στρατιωτικός νόμος και ξεκίνησε η εποχή της Δημοκρατίας. Από τότε η θητεία υποτιμήθηκε και τώρα οι νεαροί του νησιού κάνουν θητεία τεσσάρων μηνών!
Αναφορές από το νησί λένε πως και η εκπαίδευση είναι εντελώς «παιδική» που σημαίνει ότι αν υπάρξει κινεζική επέμβαση το νησί θα πέσει σε ελάχιστες ώρες και μετά θα είναι πολύ αργά για τις ΗΠΑ να απειλούν με… πολέμους που επί της ουσίας δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν.