Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Κίνα «ανοίγει» τρία μέτωπα ενόψει ουκρανικής σύγκρουσης: Εισβολή στην Ταϊβάν, καταστολή της Ιαπωνίας και προστασία του καθεστώτος στην Μιανμάρ

Κύρια θέματα, Κίνα • 05/04/2021 - 10:50
Η Κίνα «ανοίγει» τρία μέτωπα ενόψει ουκρανικής σύγκρουσης: Εισβολή στην Ταϊβάν, καταστολή της Ιαπωνίας και προστασία του καθεστώτος στην Μιανμάρ

Το Πεκίνο βλέπει στην ουκρανική κρίση μια μεγάλη ευκαιρία

Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

H Κίνα κινείται προληπτικά σε τρία μέτωπα ώστε να ακολουθήσει τις εξελίξεις μια επικείμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία: , συγκεντρώνει δυνάμεις έξω από την Ταϊβάν και αποστέλλει αεροπλανοφόρο με την ομάδα μάχης έξω από την Οκινάουα!

Η Κίνα ετοιμάζει αντιπερισπασμούς με στόχο την Ταϊβάν

Φυσικά δεν θεωρεί κανείς ότι η Κίνα σχεδιάζει κάποια εισβολή σε ιαπωνικό έδαφος καθότι αυτό θα ήταν πολύ κοστοβόρο για το Πεκίνο, αυτό όμως που θέλει να δείξει είναι ότι σε περίπτωση που προχωρήσει εν τέλει σε επέμβαση στην Ταϊβάν, εκμεταλλευόμενη μια ρωσική εκστρατεία «ξεκαθαρίσματος» στην Ουκρανία, η Ιαπωνία δεν θα είναι σε θέση να αποστείλει βοήθεια

Οι Ιάπωνες έχουν θέσει υπό παρακολούθηση το κινεζικό αεροπλανοφόρο ενώ ήδη το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Theodore Roosevelt κατευθύνεται προς το Γκουάμ, υπάρχει μάλιστα πιθανότητα κατά την διαδρομή να διασταυρωθεί με το Liaoning.

Όταν συναντιόνται αεροπλανοφόρα και ομάδες μάχης μεταξύ δύο τόσο ισχυρών χωρών και κάτω από τέτοιες περιστάσεις είναι απόλυτα φυσιολογικό ο πλανήτης να ανησυχεί.

αναγνωρίζεται μόνο από 15 κράτη (2020).

Δεν αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες και διεθνείς οργανισμούς διότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας επιμένει να τη θεωρεί επαρχία της. Η Ταϊβάν όμως διατηρεί στενές σχέσεις με τις Η.Π.Α, την Ιαπωνία αλλά και με πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Το αν η Ταϊβάν ως Δημοκρατία της Κίνας πληροί όλες τις προϋποθέσεις της συνθήκης του Μοντεβίδεο για τη δίκαιη θεώρησή της ως κυρίαρχο κράτος, δηλαδή: α)μόνιμο πληθυσμό, β)καθορισμένη έκταση, γ)ενεργή κυβέρνηση και δ)ικανότητα να διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με άλλα κράτη, είναι ένα μείζον διεθνές πολιτικό θέμα, αντικείμενο θερμών πολιτικών συζητήσεων και επιχειρημάτων.

Η Δημοκρατία της Κίνας είναι μέλος του W.T.O και του A.P.E.C και διετέλεσε και παρατηρητής-μέλος στον Π.Ο.Υ.. Σε διάφορες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις εμφανίζεται με το όνομα Κινεζική Ταϊπέι έπειτα από την επιμονή και επιρροή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Η Κίνα (Η Λαϊκή Δημοκρατία) διαθέτει τις μεγαλύτερες συμβατικές δυνάμεις του πλανήτη των οποίων το επίπεδο έχει ανέβει ραγδαία τα τελευταία 20 χρόνια για να θεωρούνται «πρωτόγονες» όπως παλιότερα.

Συν τοις άλλοι δαθέτει πυρηνική δύναμη η οποία δεν συγκρίνεται με την υπερπολλαπλάσια αμερικανική, αλλά αυτό αντισταθμίζεται εύκολα από την γιγαντιαίου μεγέθους πυρηνική ισχύ της Ρωσίας.

Ρωσία και Κίνα θα δράσουν από κοινού

Ρωσία και Κίνα δείχνουν ατύπως να έχουν συντονιστεί ως προς το τι θα πράξουν σε περίπτωση που η κατάσταση στην Ουκρανία γίνει μη αναστρέψιμη.

Η Κίνα έχει επιλέξει την λογική οδό να «κρυφτεί» πίσω από τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις ενάντια στις ΗΠΑ συμβάλλοντας οι ίδιοι σε αυτό που υστερεί η Ρωσία έναντι του ΝΑΤΟ: Στην προσφορά συμβατική δύναμης.

Το Πεκίνο έχει κατανοήσει ότι μετά την Ρωσία έχει σειρά το ίδιο και έχει αντιληφθεί ότι το συμφέρον του είναι στην συμφωνία αμοιβαίας προστασίας με την Ρωσία.

Στην πραγματικότητα το έχουν κατανοήσει εδώ και αρκετά χρόνια απλά στην Δύση δεν το είχαν καταλάβει.

στην κινεζική πόλη Jiegao στα σύνορα της Μίανμάρ όπου βρίσκεται μια διαδρομή-κλειδί από όπου περνούν οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου που ξεκινούν από τον Κόλπο της Βενγγάλης και εισέρχονται στην κινεζική επικράτεια.

Οι διαδηλωτές κατά της χούντας έχουν απειλήσει ότι θα ανατινάξουν τους αγωγούς.

Το Πεκίνο προειδοποίησε ότι θα τους προστατέψει χωρίς να διευκρινίσει πως, αλλά προφανώς εννοεί εισβολή σε βιρμανικό έδαφος.

Το γεωπολιτικό παιχνίδι θα κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες και η πιθανότητα επανάληψης μιας κατάστασης τύπου «κρίσης πυραύλων του 1962» είναι ιδιαίτερα αυξημένη και ίσως εν τέλει να είναι και επιθυμητή από όλους.

Η Κρίση του 1962 χώρισε οριστικά τον πλανήτη σε δύο στρατόπεδα στα οποία είχε ξεκαθαριστεί ποιος ηγεμονεύει και επί του πρακτέου δεν είχαν καμία σχέση και επαφή το ένα με το άλλο και ενοούμε και σε επίπεδο ανταλλαγής επισκέψεων των πολιτών τους.

Tags
Back to top button