Η Ευρώπη σκέφτεται ξανά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και τα βάζει τώρα με τις ΗΠΑ αντιλαμβανόμενη πώς τελικώς δεν είχαν αποτέλεσμα. Αντιθέτως, Γερμανοί και Γάλλοι είναι πεπεισμένοι πώς θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ και θα πληγούν σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι μόνο οι επιχειρηματικές τους σχέσεις, αλλά και η ασφάλεια τους.
Η Γερμανία (πέραν των ΗΠΑ) ήταν από τις πρώτες χώρες που λόγω της κρίσης στην Ουκρανία τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Ο λόγος φυσικά ήταν οι αγωγοί φυσικού αερίου και όχι μόνο. Το Βερολίνο ακολούθησε και το Παρίσι με την γνωστή στάση του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τρέχοντας πίσω από την Άνγκελα Μέρκελ και υποκύπτοντας στις πιέσεις του ΝΑΤΟ αποφάσισε να ακυρώσει την πώληση των δύο ελικοπτεροφόρων Mistral στη Ρωσία.
Από το τότε όμως φάνηκε πώς κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Η Ρωσία αντιμετώπισε τις κυρώσεις χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, οι στρατηγικές κινήσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν εξέθεσαν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και τώρα όλοι αντιλαμβάνονται πώς ασφάλεια στον κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συνεργασία με τη Ρωσία, όπως, ασφαλώς και πώς ενέργεια για την Γερμανία δεν μπορεί να υπάρξει επί του παρόντος και για τα επόμενα πολλά χρόνια χωρίς τη Ρωσία.
Ασφαλώς έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι την Προεδρία των ΗΠΑ ανέλαβε ο Ντόναλντ Τράμπ, που με το καλημέρα άνοιξε μέτωπα με την Ευρώπη, στήριξε και στηρίζει το Brexit και βεβαίως προσπαθεί να «κοντίνει» τη Γερμανία που έχει πάρει πολύ αέρα τα τελευταία χρόνια. Βερολίνο και Παρίσι λοιπόν αντιλήφθηκαν πώς δεν μπορούν να έχουν ταυτόχρονα δύο ανοιχτά μεγάλα μέτωπα. Και απέναντι στις ΗΠΑ και απέναντι στη Ρωσία.
Αποφάσισαν λοιπόν να αφήσουν στην άκρη τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και να εξομαλύνουν κάπως τις σχέσεις Ευρώπης και Ρωσίας. Σε αυτό βοήθησε αρκετά και η εκλογή του Εμάνουελ Μακρόν. Ακολουθεί μία διαφορετικά πολιτική από τον προκάτοχο του και κάνει βήματα υπέρ της προσέγγισης με την Μόσχα. Φαίνεται αυτό και στα διεθνή ζητήματα, όσο και στις διμερείς σχέσεις. Ο Μακρόν θέλει αποκατάσταση των σχέσεων με τον Πούτιν που περιμένει στη… γωνία.
Και το Βερολίνο όμως έχει αντιληφθεί πώς το ΝΑΤΟ παίζει παιχνίδι μονόπλευρο και επί Προεδρίας Τράμπ και για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του έκανε πίσω στις νέες κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία. Αντιλαμβάνονται στην Ευρώπη πώς ο χειμώνας πλησιάζει και η ανάπτυξη που παρατηρείται είναι πρόσκαιρη και αν πάσα στιγμή μπορεί να επηρεαστεί δημιουργώντας προβλήματα.
Το ομολόγησε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά και την συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. «Εμείς ως Ευρωπαίοι έχουμε μεγάλες ανησυχίες ότι αυτό θα έχει ακούσιες συνέπειες για την Ευρώπη. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε πλήρως τις επιχειρηματικές μας σχέσεις με τη Ρωσία, ειδικά στον ενεργειακό τομέα», τόνισε ο Γκάμπριελ σχετικά με τις κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΗΠΑ.
Ο Γκάμπριελ επέκρινε τις ΗΠΑ για την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι οι νέες κυρώσεις εκθέτουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες που εμπλέκονται σε ενεργειακά έργα στη Ρωσία σε πρόστιμα για παραβίαση του αμερικανικού νόμου, ενώ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι οι τελευταίες κυρώσεις δεν θα έχουν μόνο οικονομικές συνέπειες αλλά θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε μια νέα «εποχή των παγετώνων» μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και της Δύσης.
Παρά τις ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με τις κυρώσεις, ο Γκάμπριελ επέμεινε ότι η Μόσχα πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της να εφαρμόσει την «εύθραυστη» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και να αποσύρει τα βαρέα όπλα. «Αυτό θα ήταν ένα σημείο εκκίνησης για βελτιωμένες σχέσεις», δήλωσε ο Γκάμπριελ.
Η Ρωσία είναι πολύ μεγάλος και ισχυρός παίχτης για να αγνοηθεί ή να αντιμετωπιστεί με κυρώσεις. Θα πρέπει να καταλάβουν οι ΗΠΑ πώς τα λάθη πληρώνονται και η «υπερδύναμη» έχει κάνει πάρα πολλά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο τα τελευταία χρόνια.