Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γέμισε κλεφτοκοτάδες μετανάστες το Κιλκίς!




Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει πλέον οι κλοπές στα σπίτια των κατοίκων του χωριού Νέα Καβάλα στον Δήμο Παιονίας του νομού Κιλκίς από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που καταφτάνουν κατά εκατοντάδες από τη νησιωτική Ελλάδα στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των περιοχών αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι ζουν μέσα στον φόβο και αναγκάζονται να κλειδώνουν τα μαντριά τους, αφού οι μετανάστες με περίσσιο θράσος ορμούν μέσα σε αυτά για να κλέψουν αρνιά και κοτόπουλα. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Στο χωριό υπάρχουν πλέον πολλά εγκαταλειμμένα σπίτια, καθώς δεν είναι λίγες οι οικογένειες που αναγκάστηκαν να φύγουν γιατί δεν μπορούσαν να βλέπουν άλλο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη δομή φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο περίπου 1.000 επιπλέον πρόσφυγες. Αρχικά υπήρχε η πρόβλεψη αυτά τα 1.000 άτομα να φιλοξενηθούν μόνο για 20 μέρες, αλλά μέχρι και σήμερα βρίσκονται στη δομή. Το γεγονός αυτό έχει εξοργίσει τους κατοίκους, καθώς σε ημερήσια διάταξη προκαλούνται προβλήματα με την παρουσία τους στην περιοχή. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας ακόμη ένα ζήτημα που ανακύπτει με την παρουσία μεγάλου αριθμού προσφύγων, που έχει να κάνει με το νερό. Οπως λέει ο δήμαρχος Κώστας Σιωνίδης, ο αγωγός που τροφοδοτεί το χωριό είναι μικρός και μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο τις ανάγκες των κατοίκων.




Ο ίδιος αναφέρει, επίσης, πως ο αριθμός των προσφύγων είναι δυσανάλογος σε σχέση με τον πληθυσμό του δήμου. Τέλος, τονίζει ότι θα πρέπει να ισχύσει η αρχή της αναλογικότητας γιατί δεν μπορεί ο Δήμος Παιονίας να φιλοξενεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, ενώ άλλες περιοχές δεν έχουν καμία δομή και δεν φιλοξενούν κανέναν πρόσφυγα.

Την ίδια στιγμή, χθες το πρωί, λίγο μετά τις 7.30, έφτασε στο λιμάνι της Ελευσίνας το αρματαγωγό «Ικαρία», το οποίο μετέφερε 389 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Σύμη. Τα συγκεκριμένα άτομα στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία προκειμένου να οδηγηθούν σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά τα άτομα θα μεταφερθούν επίσης στη δομή της Νέας Καβάλας.



Τις πόρτες των σχολείων στα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών ανοίγει το υπουργείο Παιδείας. Σε 304 σχολικά συγκροτήματα στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα θα λειτουργήσουν και φέτος τμήματα και τάξεις για τα προσφυγόπουλα.

Η ένταξη των παιδιών μεταναστών και προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα για την εκμάθηση ελληνικών και των άλλων δεξιοτήτων γίνεται στο πλαίσιο των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ). Οι ΖΕΠ λειτουργούν εδώ και χρόνια σε περιοχές όπου υπάρχουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, όπως τα παιδιά Ρομά, αλλά και σε περιοχές της Θράκης με πομακικούς πληθυσμούς.

Φέτος θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής για προσφυγόπουλα και παιδιά μεταναστών σε 304 γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Πρόκειται για 84 γυμνάσια και λύκεια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, 71 σχολικές μονάδες στην κεντρική Μακεδονία, 29 στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, 28 στη Θεσσαλία και ισάριθμες στην Ηπειρο, 19 στη Στερεά Ελλάδα, 11 στα τρία νησιά του βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος), 7 γυμνάσια και λύκεια στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας και την Κρήτη, έξι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου και ισάριθμα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Νότιου Αιγαίου, όπως και στη δυτική Μακεδονία, και δύο Επαγγελματικά Λύκεια της Σιβιτανιδείου Σχολής.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο «Οδηγίες και κατευθύνσεις για την ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής (Τ.Υ.) ΖΕΠ για το σχολικό έτος 2019-2020 σε Δημόσια Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας», το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου μαθητών/τριών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητών/τριών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, και «αποσκοπεί στην εκπαίδευση και στην ομαλή προσαρμογή των προσφυγοπαίδων».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Tags
Back to top button