Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Επεισόδιο στην Λιβύη: Ζήτησε ακύρωση του τουρκολιβυκού Μνημονίου ο Κ. Μητσοτάκης – Ανένδοτος ο Λίβυος πρωθυπουργός (upd)

Κύρια θέματα, Αιγαίο-Αν. Μεσόγειος • 06/04/2021 - 14:46
Επεισόδιο στην Λιβύη: Ζήτησε ακύρωση του τουρκολιβυκού Μνημονίου ο Κ. Μητσοτάκης - Ανένδοτος ο Λίβυος πρωθυπουργός (upd)

Tί νόημα έχουν πλέον οι διαπραγματεύσεις οριοθέτησης θαλασσίων Ζωνών με την Λιβύη;

(Ανανέωση 17.45) Επεισόδιο σημειώθηκε στην κοινή συνέντευξη τύπου καθώς ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε επιτακτικά την ακύρωσε του τουρκολιβυκού Μνημονίου και την έναρξη διαπραγμάτευσης θαλασσίων ζωνών με την Λιβύη.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός ήταν ανένδοτος και υποστήριξε δημόσια το παράνομο Μνημόνιο με την Τουρκία βγάζοντας λόγο “για τα συμφέροντα της κάθε χώρας”

Τώρα για ποιο λόγο ο Κ. Μητσοτάκης ανοίγει πρεσβεία και προξενείο στην Λιβύη τη στιγμή ο ομόλογος του ούτε καν συζητά την ακύρωση του τουρκολιβυκού Μνημονίου, μόνο αυτός το ξέρει!

Και γιατί ο Κ.Μητσοτάκης είπε “ξεκινάμε διαπραγμάτευση με την Λιβύη για οριοθέτηση ΑΟΖ”; Να οριοθετήσει τι ακριβώς;

Αυτό που έγινε πριν λίγο είναι πολύ χοντρό και ξεπερνά τα διπλωματικά πεπραγμένα. Ο Λίβυος ομόλογος του Κ. Μητσοτάκη ξέκοψε την ακύρωση του τουρκολιβυκού Μνημονίου και μάλιστα σε συνέντευξη τύπου.

Αναλυτικά τι έγινε στην συνέντευξη τύπου

Συγκεκριμένα, κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν στην Τρίπολη της Λιβύης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Λίβυος ομόλογός του, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους.

Σαφές μήνυμα ότι η επιδίωξη της Ελλάδας είναι η ακύρωση του τουρκολιβυκού έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Επιβεβαιώθηκε πλήρως το WarNews247 για τα αποκλειστικά του άρθρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε λάθος το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ Τρίπολης και Άγκυρας και τόνισε ότι «θεμέλιο της νέας αφετηρίας της σχέση μας πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στο διεθνές δίκαιο. Να βρούμε τον τρόπο να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης περιόδου».

Ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο των μηνυμάτων που έστειλε και ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι για τη Λιβύη «προϋποθέση κάθε προόδου είναι η αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων και για εμάς είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που δεν έχουν καμία νομική ισχύ όπως έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε με νόημα ότι «οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της» προσθέτοντας ότι «το πλησιέστερο ξένο έδαφος στη Λιβύη είναι η Γαύδος και η Κρήτη».

«Είναι η γεωγραφία και όχι οι τεχνητές γραμμές που καθορίζουν κάποιοι σε χάρτες, αυτά που καθορίζουν τις διμερείς σχέσεις» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κ.Μητσοτάκη είπε στον Ντμπεϊμπά ότι το “θεμέλιο της νέας σχέσης μας πρέπει να είναι το διεθνές δίκαιο” ενώ τόνισε πως “είναι λάθος το τουρκολιβυκό σύμφωνο”.

Παράλληλα αποκάλυψε πως ξεκινούν “διαπραγμάτευση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Λιβύη

Στα κυριότερα αποσπάσματα, ανέφερε:

«Προσβλέπουμε σε πλήρη αποκατάσταση της ενεργειακής μας συνεργασίας με τη Λιβύη, άλλα και της συνεργασίας σε πεδία, όπως ο τουρισμός.

Είναι παραδοσιακός ο δεσμός μας στην άμυνα και την ασφάλεια. Θυμίζουμε πως πάνω από 280 Λίβυοι αξιωματικοί έχουν αποφοιτήσει από σχολές ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Θεμέλιο της σχέσης μας πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας.

Γράφοντας την καινούρια σελίδα της κοινής μας διαδρομής, πρέπει να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης.

Θέλουμε κι εμείς άμεση και πλήρη αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων και την ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν σαν διακρατικές συμφωνίες, αλλά δεν έχουν καμία ισχύ.

Οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της. Το πλησιέστερο σε αυτήν γεωγραφικό έδαφος είναι η Γαύδος και η Κρήτη.

Χαιρετίζω τη διάθεσή σας να μπορούμε να συζητήσουμε απευθείας την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και να συνεχίσουμε συζήτηση που διεκόπη το 2010».

Μακριά από ξένους στρατούς

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στη Λιβύη κάνοντας λόγο για γόνιμη συζήτηση και διπλή επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών.

«Αποδέχτηκα την ευγενική σας πρόταση και ταξίδεψα για ένα βασικό σκοπό: Να αναδείξω την δυναμική επανεκκίνηση των ελληνολιβυκών σχέσεων και να μεταφέρω μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και πρόοδο. Η πατρίδα μας θα σταθεί δίπλα σας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ» είπε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για ανασυγκρότηση και ομαλότητα της Λιβύης «μακριά από ξένους στρατούς και συμφέροντα».

Αναζωπυρώνεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον

«Είναι καιρός να μείνουν πίσω όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας το προηγούμενο διάστημα» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολή και του προξενείου στη Βεγγάζη η συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς.

Τόνισε δε ο κ. Μητσοτάκης ότι «η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στη Λιβύη ουδέποτε διακόπηκε» ενώ «αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον τώρα που ομαλοποιείται η κατάσταση».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους τομείς της ενέργειας, των θαλασσίων μεταφορών, των κατασκευών, της υγείας αλλά και άλλων πεδίων όπως η παιδεία και ο πολιτισμός όπου θα μπορούσε να αναπτυχθεί η διμερής συνεργασία.

Πρωταγωνιστής η ενέργεια

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πρωταγωνιστή» την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Λιβύης ενώ έκανε αναφορά και στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας ως τομείς που εκφράζεται ο «παραδοσιακός δεσμός» των δύο χωρών και υπενθύμισε ότι Λίβυοι αξιωματικοί αποφοιτούν από τις σχολές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ενώ στη χώρα μας εκπαιδεύονται και στελέχη της Λιβυκής ακτοφυλακής.

Ναυάγιο: Ο Ντμπεϊμπά ακύρωσε τον Μητσοτάκη στην συνέντευξη τύπου

Για το τουρκολιβυκό σύμφωνο ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά επέμεινε στην πάγια θέση του και υπεραμύνθηκε της υπογραφής του από το προηγούμενο καθεστώς Σάρατζ της Τρίπολης λέγοντας ότι «όπως κάθε χώρα ενδιαφέρεται για τα συμφέροντά της έτσι και η Λιβύη ενδιαφέρεται για τα δικά της συμφέροντα.

Εμείς φροντίζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας».

Μάλιστα ο μεταβατικός πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας «ενθάρρυνε» τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Τουρκίας όπως και της Λιβύης και της Τουρκίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών για «να συνεχιστεί η συνεργασία των χωρών στη Μεσόγειο, διότι -όπως πρόσθεσε- η Λιβύη θέλει να έχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής».

Tags
Back to top button