Κύρια θέματα, Ρωσία • 08/05/2021 - 7:06
Εντάχθηκε στο ρωσικό Ναυτικό το «world killer» υποβρύχιο «Kazan»: Θα χρησιμοποιεί υπερηχητικούς πυραύλους Zircon
Θανάσιμη απειλή για το ΝΑΤΟ και έρχονται κι άλλα
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Είναι γνωστό πως η Ρωσία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον υποβρυχιακό της στόλο καθώς οι ΗΠΑ διαθέτουν τεράστιες ακτογραμμές και είναι ευάλωτες σε πυρηνικές επιθέσεις από τα βάθη των ωκεανών.
Tα υποβρύχια διαθέτουν την δυνατότητα όταν χτυπήσουν να είναι πλέον πολύ αργά για να τα εντοπίσουν.
Η Ρωσία γνωστοποίησε ότι δυναμώνει ακόμη περισσότερο ο στόλος της, καθώς θέτει σε υπηρεσία του Ναυτικού της χώρας, το νέο προηγμένο πυρηνικό υποβρύχιο τέταρτης γενιάς με την ονομασία «Kazan».
Το υποβρύχιο αυτό θεωρείται «world killer» από μόνο του λόγω της απίστευτης πυρηνικής ισχύος που μπορεί να εξαπολύσει.
Φέτος και του χρόνο προβλέπεται να παραδοθούν άλλα τέσσερα της κλάσης Yasen ενώ θα παραδοθούν και τρία υποβρύχια της κλάσης Borei-A αυξάνοντας κατακόρυφα τις δυνατότητες του ρωσικού Ναυτικού και κυρίως της ρωσικής πυρηνικής «τριάδας»
Η τελετή ένταξης του πυρηνικού υποβρυχίου έλαβε χώρα στις 5 Μαΐου, παρουσία του Ρώσου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ενώ από χθες εντάσσεται κανονικά στην επιχειρησιακή λειτουργία του στόλου υποβρυχίων της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πυρηνικό υποβρύχιο τέταρτης γενιάς «Kazan» είναι εξοπλισμένο με πυραύλους τύπου Kalibr και Oniks, ενώ ακόμα έχει την δυνατότητα να φέρει και υπερηχητικούς πυραύλους τύπου Zircon και μαζί με τα υπόλοιπα υποβρύχια της ίδιας κατηγορίας, αναμένεται να αντικαταστήσουν τα παλαιά, σοβιετικής εποχής υποβρύχια που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο ρωσικό ναυτικό.
Υπενθυμίζεται ότι οι κρατικές δοκιμές για το νέο αυτό υποβρύχιο, ολοκληρώθηκαν μετά και την επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου Oniks στη Λευκή Θάλασσα τον Δεκέμβριο του 2020.
Στη συνέχεια, το πλήρωμα του υποβρυχίου πραγματοποίησε κάποιες τελικές δοκιμές, ενώ ακόμα πραγματοποιήθηκε μια ακόμα επιτυχημένη εκτόξευση πυραύλου, αυτή τη φορά ενός Kalibr, που έπληξε αποτελεσματικά στόχο, σε απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων.
Έχοντας ολοκληρώσει τις παραπάνω ασκήσεις και δοκιμές, οι Ρώσοι αξιωματούχοι έδωσαν το «πράσινο φως» προκειμένου το «Kazan» να πλεύσει στις θάλασσες, ενισχύοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι μόνο τις υποβρυχιακές αλλά και γενικότερα τις ναυτικές δυνάμεις του Ναυτικού της χώρας