Κύρια θέματα, Ελληνοτουρκικά • 08/04/2021 - 9:23
Έλληνας καθηγητής προβλέπει: «Θα έχουμε προβοκάτσια και πιθανή τουρκική ήττα στο Αιγαίο για να ανατραπεί ο Ερντογάν»
«Με εκλογές δε φεύγει ο Τούρκος πρόεδρος»
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν διαμέσου τουρκικής προβοκάτσιας και ήττας στο Αιγαίο από μερίδα στρατιωτικών που δεν ελέγχεται από τον Τούρκο πρόεδρο διαβλέπει ο Έλληνας καθηγητής Βύρων Μααράγκας.
Όπως ήδη είναι γνωστό από τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου η Τουρκία ζει το «πολιτικό πραξικόπημα» όπως έχει χαρακτηρίσει ο Ερντογάν την επιστολή των 104 απόστρατων ναυάρχων, προφανώς για να προετοιμάσει τις δικές του δυνάμεις να το υπερασπιστούν σε περίπτωση προσπάθειας ανατροπής του.
Βύρων Ματαράγκας: «Φοβάμαι προβοκάτσια στο Αιγαίο με τελικό στόχο την ανατροπή του Ερντογάν»
Για πρώτη φορά εδώ και 5 χρόνια η «περιρρέουσα» ατμόσφαιρα στην Τουρκία δείχνει πως υπάρχει «κλίμα» (που προφανώς δημιουργείται και με έξωθεν παρεμβάσεις) για να κτυπηθεί ο Ερντογάν.
Το έχουμε πει πολλές φορές και πρέπει να γίνει κατανοητό, οι Δυτικοί δεν απεχθάνονται την Τουρκία αλλά τον Ερντογάν.
Αντίθετα την Τουρκία την «λατρεύουν» γι αυτό και πάντα «πουλούσαν» την Ελλάδα με την πρώτη ευκαιρία.
Οι οποιεσδήποτε «φιλίες» της Ελλάδας είναι συγκυριακές όσο ο Ρ.Τ.Ερντογάν παραμένει στην εξουσία.
Δύο Έλληνες καθηγητές Διεθνών Σχέσεων, που ζουν στην Κωνσταντινούπολη και διδάσκουν εδώ και χρόνια σε κορυφαία πανεπιστήμια της Πόλης, ο Δημήτρης Τριανταφύλλου και ο Βύρων Ματαράγκας εκτιμούν ότι μπορεί να κλιμακωθεί η ένταση το επόμενο διάστημα στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.
Και οι δύο θεωρούν πως ο Ερντογάν παραμένει ακόμη δυνατός γιατί έχει ένα 30% των πιο φτωχών λαϊκών μαζών που τον στηρίζει.
Πάνω σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε πως ο Ρ.Τ. Ερντογάν έχει φροντίσει να εξοπλιστούν οι οπαδοί με διάφορα «πονηρά» νομοσχέδια και έτσι το ΑΚΡ είναι το μόνο κόμμα στην Τουρκία που διαθέτει ένοπλη πολιτοφυλακή, η οποία όταν παραστεί ανάγκη θα δράσει οργανωμένα και συντεταγμένα προς προστασία του Ερντογάν.
Και οι δύο καθηγητές δεν βλέπουν «πολιτικό πραξικόπημα» πίσω από την επιστολή των απόστρατων (διαφωνούμε με την άποψή τους, η συγκυρία δεν ήταν τυχαία) ενώ διαφωνούν για το κατά πόσο οι τελευταίοι μπορούν να προχωρήσουν σε μια πιθανή προβοκάτσια στο Αιγαίο, ανατρέποντας τις πολιτικές ισορροπίες στην Άγκυρα
Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε πως η μόνη λογική ενέργεια ανατροπής του Ερντογάν μπορεί να προέλθει μόνο από στρατιωτική αντιπαράθεση με τις ελληνικές δυνάμεις και ήττα από αυτές.
Μόνο οι ήττες ρίχνουν κυβερνήσεις είτε δημοκρατικές, είτε απολυταρχικές και αυτό είναι ιστορικά αποδεδειγμένο.
Πάντως ακόμα και έτσι θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ήττας καθώς θα πρέπει να καμφθεί το φρόνημα των οπαδών του που είναι ιδιαίτερα ισχυρό.
Μια πιθανή προβοκάτσια στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο από δυνάμεις του τουρκικού στρατού που δεν ελέγχει ο Ερντογάν με τελικό στόχο την ανατροπή του, φοβάται το επόμενο διάστημα ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Bahce Sehir της Κωνσταντινούπολης Βύρων Ματαράγκας.
Τόσα πολεμικά πλοία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αναπτυχθεί ούτε κατά τη διάρκεια του Α’ ή του Β΄ παγκόσμιου πολέμου παρατηρεί ο κ. Ματαράγκας προσθέτοντας ότι από θαύμα μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο.
«Βλέπω ότι η Ελλάδα σύρεται σε έναν πόλεμο με την Τουρκία. Υπάρχουν κάποιες δυνάμεις εδώ στην Τουρκία, μια μερίδα των εκδιωχθέντων στρατηγών οι οποίοι είναι κεμαλικοί, δεν τρέφουν τα καλύτερα των αισθημάτων για τον ηγεμόνα και επιθυμούν, διακαώς, μια αναμπουμπούλα.
Αυτή η ένοπλη σύρραξη με την Ελλάδα θα γίνει από στοιχεία τα οποία είναι ανεξέλεγκτα και τα οποία δεν ελέγχει ο Ερντογάν. Θα επιδιώξουν μια προβοκάτσια η οποία θα έχει απήχηση στο λαό για ρίξουν τον Τούρκο πρόεδρο.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι τρεις φορές φτάσαμε κοντά σε θερμό επεισόδιο και ουσιαστικά αποφεύχθηκαν από την αυτοσυγκράτηση που έδειξαν και οι δύο πλευρές»
Ομιχλώδες το τοπίο στον τουρκικό στρατό
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Bahce Sehir το τοπίο στον τουρκικό στρατό είναι ομιχλώδες.
«Κανείς δεν ξέρει τι γίνεται εκεί και κανείς δεν μπορεί να πει ότι ελέγχει την κατάσταση στο στρατό. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το χτύπημα να είναι όσο πιο μεγάλο γίνεται για να αποδυναμωθεί η Τουρκία.
Σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα, διότι είναι το μόνο κράτος που προσφέρεται για να χτυπήσουν την Τουρκία. Ανεξαρτήτου έκβασης όσο πιο σφοδρό είναι το επεισόδιο τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, οδηγώντας στην πτώση της κυβέρνησης και την ανατροπή του Ερντογάν».
Κάτι αντίστοιχο, υπενθυμίζει ότι έχει ξανακαταγραφεί στην διπλωματική ιστορία όπως το 1974 με την κρίση της Κύπρου η οποία προκάλεσε την πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα.
Αλλά και αργότερα το ‘82 με την κρίση των νησιών Φώκλαντ τα οποία κατέλαβε η χούντα της Αργεντινής σε ένδειξη εθνικοφροσύνης. Η Θάτσερ τότε έστειλε όλο τον αγγλικό στόλο στο νότιο πόλο για να ανακαταλάβει όλα αυτά τα νησιά. Η ανακατάληψή τους είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση της δικτατορίας στην Αργεντινή και την επιστροφή της δημοκρατίας.
Δύσκολα να απομακρυνθεί ο Ερντογάν με εκλογές-Θα συνεχιστεί η ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας
Ο Ρωμιός καθηγητής εκτιμά ότι ο Ερντογάν είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθεί με εκλογές.
«Καταγράφει ένα λαϊκό έρεισμα κοντά στο 30% που είναι ο σκληρός πυρήνας του». Αυτοί βρίσκονται στην ενδοχώρα της Ανατολίας και είναι κυρίως συντηρητικοί και θρησκευόμενοι. Είναι ακόμη δυνατός και μπορεί να χάσει την εξουσία μόνο εξαιτίας φυσικού θανάτου ή πραξικοπήματος-σενάρια που όλοι απεύχονται».
Σύμφωνα με τον ίδιο θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα η ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας καθώς δεν έχει ξεμπερδέψει ο Ερντογάν με την υπόθεση των αποστράτων.
Δημήτρης Τριανταφύλλου: «Αγοράζει» πολιτικό χρόνο ο Ερντογάν
Με τα ΜΜΕ να παίζουν το αφήγημα της κυβέρνησης ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, εκτιμά ότι το θέμα των αποστράτων ναυάρχων θα παραμείνει ψηλά τις επόμενες 15-20 μέρες στις ειδήσεις της γειτονικής χώρας, ξεδιπλώνοντας μια ρητορική για το πώς και πάλι ο δημοκράτης πρόεδρος αντιστέκεται στις πιέσεις διαφόρων κέντρων εξουσίας που επιχειρούν να την ελέγξουν.
Αναλύοντας τις πολιτικές κινήσεις του Τούρκου Πρόεδρου, ο καθηγητής του Πανεπιστήμιο Kadir Has τονίζει ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Ερντογάν είναι να κερδίσει πολιτικό χρόνο μέχρι τον Ιούνιο του 2023, οπότε και πρέπει να προκηρύξει συνταγματικά εκλογές.
«Μέχρι τότε έχει μπροστά του αρκετό χρόνο και προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα και να ξανακερδίσει την κοινή γνώμη. Αυτήν τη στιγμή ζυγίζει και σφυγομετρά τις αντιδράσεις του κόσμου, προσπαθώντας να δει αν οι τελευταίες κινήσεις θα τον ενισχύσουν στις δημοσκοπικές μετρήσεις».
Βρήκε την ευκαιρία να αλλάξει την ατζέντα στο εσωτερικό της Τουρκίας
Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου η κυβέρνηση Ερντογάν έδειξε αντανακλαστικά και εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση μετά την δήλωση διαμαρτυρίας των Τούρκων αξιωματικών.
«Ήταν δώρο Θεού και βούτυρο στο ψωμί του». Στην σκληρή δήλωση των 104 απόστρατων ναυάρχων κινήθηκε κατευθείαν ο μηχανισμός του προέδρου να το αξιοποιήσει και να πει ότι θυμίζει πραξικόπημα. Στόχος, όπως εξηγεί, να μπορέσει να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό και την ατζέντα της καθημερινότητας δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία είναι σε έξαρση η πανδημία και η οικονομική κρίση.
Πιθανή η κλιμάκωση της έντασης-Δεν τίθεται θέμα πραξικοπήματος
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείει να κλιμακωθεί η ένταση, στέλνοντας εκ νέου ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό ότι όποιος σηκώσει κεφάλι ας προσέχει.
«Και αν έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια κάτι ο Ερντογάν είναι ότι έσπασε τον τσαμπουκά του στρατού. Δεν μπορούμε να μιλάμε, ωστόσο, για μια πιθανή προβοκάτσια παρόλο που η ενέργεια έγινε μες τα μεσάνυχτα δεδομένου ότι δεν βρίσκονταν στην ατζέντα».
Η διπλή επιδίωξη των απόστρατων Κεμαλικών
Από την πλευρά τους οι απόστρατοί Κεμαλικοί προσπαθούν όπως υποστηρίζει ο κ. Τριανταφύλλου, αφενός να στείλουν ένα μήνυμα ότι υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορεί να κάνει ο πρόεδρος αλλά από ότι φαίνεται δεν μπορούν να το πετύχουν.
Αφετέρου προσπαθούν να διασπάσουν τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν, τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το ακροδεξιό κόμμα του οποίου καταγράφει πτώση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με τα ποσοστά του να κυμαίνονται κάτω από το 10%.
«Προσπαθούν να δημιουργήσουν τριβές μέσα και σε αυτό το κόμμα αλλά νομίζω είναι μια κίνηση που δεν τους βγήκε».