Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 23/03/2021 - 9:28
Εικόνα χάους στο τουρκικό χρηματιστήριο - Γάλλοι: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Τουρκία – "Φύγετε" από τα assets της χώρας - Αύξηση ρεκόρ στα CDS
Στα πρόθυρα άτακτης κρίσης η Τουρκία - Sell-off της λίρας
Για δεύτερη μέρα “βυθίζεται” το χρηματιστήριο στην Τουρκία με τα CDS να καταγράφουν αύξηση ρεκόρ και τους Γάλλους της Societe Generale να προειδοποιούν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε σημείο χωρίς επιστροφή!
Βυθίζεται για δεύτερη ημέρα το Χρηματιστήριο
“Ελεύθερη πτώση” καταγράφεται για δεύτερη μέρα στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης με τον κύριο δείκτη των μετοχών να υποχωρεί κατά 5,4%, το πρωί της Τρίτης 23/3.
Χθες Δευτέρα, το χρηματιστήριο αναγκάστηκε να σταματήσει δύο φορές τις συναλλαγές όταν ο δείκτης έπεσε κατά 5% και κατά 7%. Η λίρα κατέρρευσε χθες, χάνοντας έως και 17,5% της αξίας της και υποχωρώντας σε νέο ρεκόρ έναντι του δολαρίου.
Société Générale: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Τουρκία – “Φύγετε” από τα assets της χώρας
Η Τουρκία βρίσκεται σε κρίση. Ο Ερντογάν προχώρησε σε μια ακόμη σοκαριστική απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας μόλις τέσσερις μήνες μετά τον διορισμό του, επισημαίνει η Société Générale συστήνοντας στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τις long θέσεις τους στα τουρκικά assets.
“Συνιστούμε να αποχωρήσετε από οποιεσδήποτε long θέσεις στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη τη βαθιά αλλαγή στη χάραξη πολιτικής και την πιθανή οικονομική αναταραχή που θα ακολουθήσει. Το short trade που είχαμε στην ισοτιμία ευρώ-τουρκικής λίρας χτύπησε stop loss και κλείσαμε εντελώς τις θέσεις μας”, τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβίογλου, τον οποίο διόρισε ο Ερντογάν, έχει αμφιλεγόμενες απόψεις για τη νομισματική πολιτική, αναφέρει η ScoGen. Είναι πρώην νομοθέτης του AKP και καθηγητής τραπεζικής που υποστηρίζει την άποψη του Προέδρου σχετικά με την αιτιώδη σχέση μεταξύ των υψηλών επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού και υποστήριξε την πολιτική του πρώην υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ για εκτεταμένη ανάπτυξη αποθεματικών συναλλάγματος για την υπεράσπιση του νομίσματος.
Κατά την SocGen τις επόμενες μέρες αναμένεται η δολαριοποίηση και οι παρεμβάσεις στην αγορά νομισμάτων να επιστρέψουν, δεδομένης της έλλειψης αποθεματικών ξένου συναλλάγματος αναμένεται να υπάρχουν περισσότερες οικονομικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις όπως η επιστροφή “ήπιων” capital controls με τη ρευστότητα σε όλες τις τουρκικές αγορές να σημειώνει βουτιά, ενώ οι ξένοι επενδυτές θα τραπούν σε μαζική φυγή από τα τουρκικά assets,.
Επιπλέον, τονίζει η SocGen, Τουρκία ενδέχεται σύντομα να οδηγηθεί σε νέα νομισματική κρίση. Χωρίς αποθεματικά για την υπεράσπιση του νομίσματος και λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη έξοδο των ξέων και εγχώριων κεφαλαίων, μπορεί να είναι δύσκολο για την Τουρκία να αποφύγει άλλη μια νομισματική κρίση τους επόμενους μήνες, παρά τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας συναλλάγματος στον τραπεζικό τομέα αναφέρει το
Capital Economics: Έρχεται βίαιο sell-off στη λίρα – 4 σημεία
Πρώτον, ένα βίαιο sell-off στη λίρα είναι αναπόφευκτo. Η κίνηση του Ερντογάν αφήνει ελάχιστη αμφιβολία ότι όλη η εξουσία στην Τουρκία ανήκει σε αυτόν και αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων. Αυτό θα κάνει απλώς το πρόβλημα του πληθωρισμού της Τουρκίας ακόμη χειρότερο και τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία είναι πιθανό να αυξηθούν απότομα.
Δεύτερον, πέρα από κάθε βραχυπρόθεσμη πτώση στο τουρκικό νόμισμα, υπάρχει τώρα μια πολύ πραγματική πιθανότητα η Τουρκία να οδηγείται σε μια άτακτη κρίση ισοζυγίου πληρωμών, προσθέτει ο οίκος.
Το πιο κρίσιμο είναι ότι η εξωτερική θέση της Τουρκίας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε περίπου στο 5% του ΑΕΠ πέρυσι και τα βραχυπρόθεσμα εξωτερικά χρέη είναι περίπου 180 δισ. δολάρια (25% του ΑΕΠ). Εν τω μεταξύ, τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό και, σε καθαρούς όρους και ανέρχονται πλέον σε λιγότερο από 11 δισ. δολάρια (1,5% του ΑΕΠ) – πολύ χαμηλότερα από ό,τι ήταν την παραμονή της κρίσης του 2018.
Τρίτον, εάν προκύψει κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, οι τράπεζες της Τουρκίας είναι σε χειρότερη θέση να το αντιμετωπίσουν από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του 2018. Οι αναντιστοιχίες νομισμάτων στους ισολογισμούς των κρατικών τραπεζών έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αφήνοντάς τις ευάλωτες σε πτώσεις στη λίρα. Οι τουρκικές τράπεζες έχουν επίσης μεγάλα βραχυπρόθεσμα εξωτερικά χρέη και, εάν οι συνθήκες εξωτερικής χρηματοδότησης επιδεινωθούν, είναι δύσκολο να τα εξυπηρετήσουν.
Το τελευταίο σημείο που πρέπει να επισημανθεί, τονίζει η Capital Economics, είναι ότι υπάρχει μια πολιτική οπτική γωνία σε όλο αυτό. Η αλλαγή πολιτικής τον Νοέμβριο φάνηκε να οφείλεται σε αυξανόμενες ανησυχίες από το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ερντογάν για την οικονομική διαχείριση. Η απόλυση του Αγκμπάλ κινδυνεύει να χωρίσει το κόμμα, το οποίο είχε ήδη δει αρκετούς σημαντικούς “παίκτες” να αποχωρούν τα τελευταία χρόνια σημειώνει το
Αύξηση ρεκόρ στα CDS
Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε 500 μονάδες βάσης (5 ποσοστιαίες μονάδες) στο 19,06%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου με νόμισμα αναφορά το δολάριο αυξήθηκε 153 μονάδες βάσης στο 7,41%.
Το πενταετές CDS (ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Τουρκίας) κατέγραψε άνοδο – ρεκόρ στις 472 μονάδες βάσης.
Οι επενδυτές πουλούσαν, επίσης, μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν διασυνδέσεις με την Τουρκία.
Η μετοχή της ισπανικής Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, η οποία κατέχει σχεδόν το 50% των μετοχών της τουρκικής τράπεζας Garanti, βυθίστηκε 6%.