Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να παρεμποδίσει τις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, και πλέον οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί είναι άκρως επικίνδυνοι και φτάνουν τα όρια μιας νέας εισβολής.
Διεθνείς εταιρείες που εμπλέκονται και εργάζονται στην περιοχή απειλούνται από την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα με αποτέλεσμα το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου να μην σταματάει ωστόσο να κυριαρχεί μια συνεχής ανησυχία πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την τουρκική πλευρά.
Σε γραφική αλλά και επικίνδυνη έχει εξελιχθεί η τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή με άξονα την παρεμπόδιση του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου. Χαρακτηριστικό είναι το τελευταίο παράδειγμα που την εκθέτει, αφού προσπάθησε να παρεμποδίσει τη δραστηριότητα μεγάλης διεθνούς εταιρείας που εξειδικεύεται στη λειτουργία, επιδιόρθωση και συντήρηση διεθνών υποθαλάσσιων καλωδίων ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Πρόκειται για τον οργανισμό CSnet International, με έδρα τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, που μεταξύ άλλων συνεργάζεται για υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακά καλώδια στην Ανατολική Μεσόγειο. Τις τελευταίες μέρες ζήτησε άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία για επιθεώρηση και συντήρηση υποθαλάσσιων καλωδίων νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για 11 μέρες, αναφέρει το . Δηλαδή, την περίοδο που ξεκινά από την Κυριακή 4 Αυγούστου μέχρι και την Τετάρτη 14 Αυγούστου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, κάτω από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, αφού άναψε το πράσινο φως, εξέδωσε όπως προβλέπεται και σχετική Navtex, την NR 381/19, η οποία ενημερώνει τους ναυτιλωμένους ότι το πλοίο που ναύλωσε για τον σκοπό αυτό η CSnet International, δηλαδή, το HIGHLAND NAVIGATOR, θα πραγματοποιήσει υποθαλάσσιες δραστηριότητες σε συγκεκριμένη περιοχή που αναφέρεται με συντεταγμένες στη σχετική Navtex. Ταυτόχρονα, καλούνται τα πλοία που πλέουν στην περιοχή να τηρούν απόσταση ασφαλείας 5 ναυτικών μιλίων πίσω από το «PSV HIGHLAND NAVIGATOR».
Η Τουρκία, προφανώς, λόγω της αναφοράς σε υποθαλάσσιες εργασίες και στο συγκεκριμένο πλοίο τύπου «PSV» (Platform Supply Vessel), υπέθεσε ότι πρόκειται για δραστηριότητα που αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων και αντέδρασε έντονα με δύο (παράτυπες) Navtex, εκ των οποίων, μάλιστα, η δεύτερη είχε και καταγγελτικό-απειλητικό χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα, με την πρώτη Navtex χαρακτήρισε –ως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια– την Νavtex της Κυπριακής Δημοκρατίας ως άκυρη επειδή η Δημοκρατία δεν είναι –όπως ισχυρίζεται– το κράτος που ανέλαβε την ευθύνη της περιοχής μέσω διεθνών συμφωνιών με τις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης του 1961.
Με την δεύτερη, εκλαμβάνοντας προφανώς τις υποθαλάσσιες εργασίες με το «PSV HIGHLAND NAVIGATOR» (λόγω και της προειδοποίησης για την απόσταση ασφαλείας πέντε ναυτικών μιλίων) ως σεισμογραφικές ή άλλες έρευνες, «διαμαρτύρεται» ότι η Κύπρος, μπήκε σε δικής της «αρμοδιότητας» περιοχές. Εννοεί τις περιοχές που παράνομα διεκδικεί νότια της Κύπρου (τμήματα των τεμαχίων 6, 7, 9) για σκοπούς υδρογονανθράκων.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πλοίο διαθέτει υποβρύχια ρομπότ κατάλληλα και για επιθεώρηση υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων και για τον σκοπό αυτό ναυλώθηκε από την αυστραλιανή εταιρεία. Βρισκόταν αγκυροβολημένο στο Γιβραλτάρ και από χθες βρίσκεται καθοδόν προς τα νότια της Κύπρου, που είναι οι περιοχές των εργασιών που θα διεξάγει.