Κύρια θέματα, Αιγαίο-Αν. Μεσόγειος • 06/04/2021 - 11:52
Δικαίωση του warnews247.gr για το ταξίδι Μητσοτάκη στην Λιβύη: Πάνε για να ακυρώσουν τα «ανυπόστατα κείμενα» του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου
Η Αθήνα αναζητάει μια συμφωνία θαλασσίων ζωνών με την Τρίπολη
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Δικαίωση και επιτυχία του warnews247.gr που είναι το μόνο ΜΜΕ στην Ελλάδα που είχε αποκαλύψει έγκαιρα τον σκοπό του ταξιδιού του Κ.Μητσοτάκη στην Λιβύη που ήταν η ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου με το οποίο η Άγκυρα θέλει να αρπάξει μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα εκεί που βρίσκονται τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα:
Νότια της Κρήτης και νότια του συμπλέγματος της Μεγίστης.
Διαβάστε εδώ:
Διαβάστε εδώ:
Λιβύη: Όταν ο Τούρκος Σάρατζ «παρέδωσε» την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Τουρκία
Τον Νοέμβριο του 2019, ο τότε μεταβατικός πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέγ αλ Σαράζ, μεσούσης της εμφύλιας σύρραξης, υπέγραψε με τον Ταγίπ Ερντογάν το παράνομο μνημόνιο.
Ο Σάρατζ δεν ήταν απλώς τουρκόφιλος, ήταν εθνικά Τούρκος και αποτελούσε στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του πολιτικού σκέλους του ISIS.
Το παράνομο μνημόνιο ανάγκασε την Ελλάδα να χαρακτηρίσει τον Λίβυο πρέσβη ανεπιθύμητο και τον απέλασε.
Όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει και εκτέθηκαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις που αναγνώρισαν την τουρκόφιλη κυβέρνηση της Λιβύης γιατί τους ζητήθηκε να το κάνουν.
Αφού αναγνώριζαν την λιβυκή κυβέρνηση άρα αναγνώριζαν και τις εκτελεστικές της πράξεις, έτσι πάνε αυτά…
Στη Λιβύη έχει σχηματιστεί μια άλλη μεταβατική κυβέρνηση καθώς ο Κ.Μητσοτάκης επιχειρεί να αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις με την προοπτική να ακυρωθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο υπογράφοντας προφανώς ένα αντίστοιχο ελληνολιβυκό.
Βέβαια η διαδρομή μέχρι εκεί είναι πολύ μακρινή.
Η σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την ελπίδα να γίνει κάποτε αυτό που πρέπει είναι λάθος κατά την εκτίμησή μας. Πρέπει να υπάρξουν πρώτα δεσμεύσεις και μετά αποκατάσταση διπλωματικών επαφών.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν μια νέα σχέσει στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.
«Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της αλλά και από κείμενα που είναι ανυπόστατα» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος σαφώς αναφερόμενη στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και στους Τουρκόφωνους μισθοφόρους που είναι πάνω από 10.000 και έχουν σχέσεις με Αλ Κάιντα και ISIS.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να φτάσουν στη Λιβύη περίπου στις 14:30 ώρα Ελλάδος όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί λίγη ώρα μετά με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊντά, ο οποίος είναι και αυτός στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και τον επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ αλ Μένφι, ο οποίος ήταν ο πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.
Παραλλήλως, ο Νίκος Δένδιας θα συζητήσει με τον ομόλογό του Νάτζλα αλ Μανγκούς.
Βέβαια το γεγονός ότι και ο νέος πρωθυπουργός είναι στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δεν αφήνει και πολλές ελπίδες εκτός εάν υπάρξουν «έξωθεν παρεμβάσεις» που θέλουν την Τουρκία να «κοντύνει» και να μειωθεί η «παναφρικανική της επιρροή».
Τέτοιες παρεμβάσεις υπάρχουν και θα υπάρξουν, μένει να δούμε πόσο θα είναι αποτελεσματικές.
Ο Κ.Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους Λίβυους να μην προχωρήσουν στην ενεργοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου που σημαίνει να μην προχωρήσουν σε αποφάσεις που θα ενεργοποιούν εν τοις πράγμασι τα όσα προβλέπει το παράνομο μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες και ταυτόχρονα να μπουν οι βάσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών κάτι που δεν έγινε το 2010 πριν την ανατροπή και την δολοφονία του Συνταγματάρχη Καντάφι.
Για 3,7% χάσαμε δεν οριοθετήσαμε θαλάσσιες ζώνες!
Τότε για ένα 3,7 % επί της συνολικής έκτασης δεν οριοθετήθηκαν οι θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη όπως αποκάλυψε πριν κάποιους μήνες ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας.
Ένα ποσοστό το οποίο το πληρώσαμε πολύ ακριβά με την παρουσία της Τουρκίας στην Λιβύη στην μετέπειτα περίοδο του χάους.
Ακόμα η Τρίπολη δεν έχει εγκρίνει τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί στη Λιβυκή Εταιρεία Πετρελαίων από την τουρκική κρατική TPAO για παραχώρηση αδειών πραγματοποίησης ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια από την Κρήτη.
Φυσικά αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν κάτι τέτοιο νότια της Κρήτης σημαίνει πόλεμο και είναι ένα μέρος που δεν συμφέρει καθόλου το τουρκικό Ναυτικό λόγω της εγγύτητας με το νησί.
Από εκεί πολύ εύκολα μπορούν να καταστραφούν οι τουρκικές δυνάμεις αρκεί να πάρει την απόφαση η ελληνική κυβέρνηση.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης λέει ότι θέλει συνεργασία και αποκατάσταση των σχέσεων με την Ελλάδα γιατί θέλει καλές σχέσεις με την ΕΕ, αλλά αυτό θα το δούμε στην πράξη.
Επί Καντάφι Λιβύη και Ελλάδα είχαν άριστες σχέσεις κάτι που άλλαξε όταν επικράτησε η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην περιοχή με την στήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια στη Λιβύη θα σηματοδοτήσει την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη έπειτα από επτά χρόνια, παράλληλα με την ανακοίνωση του ανοίγματος γενικού προξενείου στην Βεγγάζη.
Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να βοηθήσει πάντως είναι οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χαλίφα Χάφταρ και στηρίζουν την μεταβατική κυβέρνηση, οι οποίες ζητούν να υπογραφεί κανονικό και νόμιμο μνημόνιο με την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες.