Για ποια επιχειρηματικότητα και ποιες επενδύσεις μιλάει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ελλάδα, όταν τα capital controls εξακολουθούν να ισχύουν και να είναι θηλιά στο λαιμό της κάθε επιχείρησης; Από σήμερα ισχύει νέα ρύθμιση για τα capital controls αλλά με την συχνότητα που «χαλαρώσουν» για να αρθούν πλήρως θα περάσουν πολλά χρόνια.
Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και οι πολίτες της πληρώνουν και δυστυχώς θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 που οδήγησε ακόμη περισσότερα χρόνια πίσω τη χώρα και την οικονομίας της με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου (αργότερα η κυβέρνηση υπέγραψε ένα ακόμη και κανείς δεν γνωρίζει αν είναι το τελευταίο).
Πρόσφατα, ο Α. Τσίπρας παραδέχθηκε σε συνέντευξη που έδωσε ότι τους πρώτους μήνες δεν είχε πλήρη εικόνα την κατάστασης που επικρατούσε στη χώρα. Δηλαδή, αυτό που ομολόγησε ήταν ότι δεν είχε κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, πειραματίστηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τους άλλους άσχετους που είχε για υπουργούς και κατέστρεψαν τη χώρα. Τώρα δηλώνει ότι έμαθε, προφανώς στου κασίδη το κεφάλι, και κάνει εξαγγελίες για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Τον διαψεύδει ωστόσο και πάλι η πραγματικότητα, αφού εκεί που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε μιλήσει για άρση των capital controls στα τέλη του 2017, δεν φαίνεται αυτό να συμβαίνει ούτε στα τέλη του 2018. Την ίδια στιγμή ο έλεγχος κεφαλαίων προκαλεί ασφυξία σε πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατώντας να συνδιαλλαγούν με το εξωτερικό βάζουν «λουκέτο» η μία πίσω από την άλλη.
Από σήμερα λοιπόν υπάρχουν νέες ρυθμίσεις για τα capital controls και αυτές προβλέπουν τη δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης του ποσού των 1.800 ευρώ ανά μήνα για κάθε λογαριασμό. Παράλληλα όμως παρά αντί για 21.840 ευρώ το χρόνο οι πολίτες θα μπορούν τώρα να βγάζουν από τις τράπεζες έως 21.600 ευρώ.
Η περιορισμένη χαλάρωση των περιοριστικών όρων περιλαμβάνει μέτρα για εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ θα επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού σε τράπεζα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη. Επίσης, οι επαγγελματίες αγρότες θα μπορούν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό εφόσον δεν τηρείται ήδη άλλος λογαριασμός.
Θα επιτρέπεται ακόμη το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας από εργαζόμενο σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετική τράπεζα από εκείνη που τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος.
Πιο αναλυτικά από σήμερα επιτρέπεται:
-Το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας από εργαζόμενο σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετικό πιστωτικό ίδρυμα από αυτό στο οποίο τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος.
-Το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικό πρόσωπο προκειμένου να κατατεθεί σε αυτόν το τίμημα ωρίμανσης από ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία, εφόσον δεν τηρεί ήδη λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα.
-Το άνοιγμα ειδικού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού των υπαλλήλων ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις των αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των παρ. 13 και 15 του άρθρου 959Α του Κ.Πολ.Δ. Από τον λογαριασμό αυτόν δεν επιτρέπεται εκτέλεση μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό, εκτός των περιπτώσεων υποχρέωσης επιστροφής της εγγύησης των υποψηφίων πλειοδοτών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 της αριθμ. 41756 οικ/26.5.2017 απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Β΄1884), όπως εκάστοτε ισχύει, εφόσον η εγγύηση προήλθε με μεταφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό.
-Από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο ναυτιλιακών εταιρειών δύναται να μεταφέρεται στο εξωτερικό για τις ανάγκες του πλοίου («cash-to master») συγκεκριμένο ποσό μετρητών ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά θα οριστούν με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
-Πέραν των ανωτέρω, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 50% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.