Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Υπόθεση Novartis: Σύγκρουση ΗΠΑ και Γερμανίας με «άρωμα» Ελλάδας και εμπλοκή πρώην πρωθυπουργού και τεσσάρων υπουργών

Η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο σκάνδαλο από αυτό της Siemens, όπως εκτιμάται και άρχισαν ήδη να γίνονται διαρροές για εμπλοκή πολιτικών προσώπων (δεν αναφέρεται ωστόσο από πιο πολιτικό χώρο), γιατρών και δημοσιογράφων. Η φοροαποφυγή και το «μαύρο» χρήμα που διακινήθηκε είναι πολλών δισεκατομμυρίων και προκαλεί βεβαίως πολλά ερωτήματα για το γιατί αποκαλύπτεται τώρα.

Η ουσία είναι πώς πρόκειται για μία υπόθεση το κουβάρι της οποίας έχει αρχίσει να ξετυλίγεται από τις ΗΠΑ και συνιστά ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Γερμανία. Και η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση, όπως βρέθηκε στην υπόθεση της Siemens. Όπως τότε έτσι και τώρα το FBI είναι αυτό που έστειλε στοιχεία στις ελληνικές αρχές ζητώντας την διερεύνηση της δραστηριότητας της Novartis στην Ελλάδα. Υπάρχει μάλιστα το τελευταίο διάστημα και κλιμάκιο του FBI στην Ελλάδα.

Ουάσιγκτον και Βερολίνο είναι σε μία άνευ προηγουμένου κόντρα με οικονομικά χαρακτηριστικά που θυμίζει «ξεκαθάρισα λογαριασμών» και προφανώς στόχος είναι η «κυριαρχία» στο παγκόσμιο στερέωμα. Μην ξεχνάμε βεβαίως το σκάνδαλο «VW Gate» που η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία συμφώνησε να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 4 δισ. δολαρίων από τα 14 που ήθελαν οι ΗΠΑ, για να γλυτώσει την καταστροφή.

Η κόντρα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πώς θα είναι ακόμη πιο σφοδρή και αυτό γιατί το Βερολίνο ήδη έχει ξεκινήσει να επιτίθεται στον νέο Αμερικανό Πρόεδρο και εκείνος ετοιμάζει τα αντίποινα. Ίσως η υπόθεση της Novartis να είναι τα προεόρτια και η Ελλάδα ο ενδιάμεσος της αποστολής αυτού του μηνύματος.

Μην ξεχνάμε επίσης πώς οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την Ελλάδα και στο θέμα του χρέους, αφού ο Μπάρακ Ομπάμα, όπως έχουν αποκαλύψει τα WikiLeaks είχε βάλει ως ενδιάμεσο τον Μπίλ Κλίντον προκειμένου να πείσει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συνηγορήσει στην υπογραφή του 3ου μνημονίου με τους δανειστές προκειμένου να μην διαταραχθεί το ευρώ και υπάρξουν μεγάλες ζημιές στις αμερικανικές εξαγωγές.

Επανειλημμένα η Ουάσιγκτον έχει χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ προκειμένου να πιέσει τους Ευρωπαίους και ειδικότερα το Βερολίνο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της. Ορισμένοι νόμιζαν πώς η Ελλάδα θα είχε συμφέρον, αλλά έπεσαν στην παγίδα. Κι αυτό το λέμε για το Μέγαρο Μαξίμου που θεώρησε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα παρ’ ότι είχε χάσει τις εκλογές θα πίεζε τη Μέρκελ προκειμένου να υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Τώρα λοιπόν η υπόθεση της Novartis έχει πολύ «ψωμί», αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς έως που μπορεί να φτάσει και πόσα να αποκαλύψει. Κι εδώ αν πιστεύει κανείς πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να ξεσκεπάσει τη διαπλοκή προς όφελος της μάλλον πλανάται, αφού και πάλι χρησιμοποιείται σε ένα τεράστιο όπως φαίνεται σκάνδαλο.

Μέχρι στιγμής εκείνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι υπάρχει ομολογία σημαντικού μάρτυρα που εμπλέκει πρώην πρωθυπουργό, τέσσερις πρώην υπουργούς, δεκάδες γιατρούς και καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως επίσης και δημοσιογράφους.

Η πολυεθνική εταιρεία Novartis φέρεται να στήριξε μεγάλο μέρος της παρουσίας της στην ελληνική αγορά στο χρηματισμό και στη διακίνηση «μαύρων» κεφαλαίων με μεθόδους εξαγοράς που προσομοιάζουν στις τακτικές της Siemens. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει 170 μάρτυρες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι περίπου 4.000 γιατροί «λαδώθηκαν» προκειμένου να συνταγογραφήσουν φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προχθές πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου και του γενικού γραμματέα κατά της διαφθοράς Κ. Χρήστου.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να γίνει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και αρχίζουν να ψάχνουν τι ακριβώς συμβαίνει, ποια πρόσωπα μπορούν να εμπλέκονται και από πότε. Εκτιμούν ότι η προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα που έχει διαταχθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη θα βγάλει… λαγό, αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος από ποιο λαγούμι.

Χθές ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν εισπτράξει τα τελευταία 10 χρόνια περισσότερα από 50 δισ. ευρώ αλλά δεν έχουν παρουσιάσει κέρδη, ενώ ο Παύλος Πολάκης τόνισε πώς η υπόθεση της Novartis μπορεί να αποδειχθεί σκάνδαλο άνω των 4,5 δισ. ευρώ. Ίδωμεν λοιπόν τί θα αποκαλυφθεί, ποιοι μπορεί να εμπλέκονται και πως θα καταλήξει. Γιατί αν καταλήξει όπως η Simenes τότε μία τρύπα στο νερό θα έχει γίνει.

Tags
Back to top button