Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 11/04/2021 - 10:43
Υπέροχα νέα για Ελλάδα: Ο Ερντογάν άνοιξε μέτωπο με τον ιταλικό κολοσσό Leonardo - "Παγώνει" την αγορά 10 Ε/Π AW169 - Πώς ο Ντράγκι μπορεί να πλήξει τις τουρκικές ΕΔ
Προειδοποιεί και άλλες δύο ιταλικές εταιρείες η Αγκυρα
Υπέροχα νέα για την Ελλάδα: H Toυρκία “παγώνει” την αγορά 10 ελικοπτέρων AW169 από την Ιταλία μέχρι να ζητήσει “συγγνώμη” η Ιταλία και ο Ντράγκι από από την Τουρκία και τον Ερντογάν.
Ο Ερντογάν χάρη στην μεγαλομανία του έκανε μια κίνηση που μπορεί να του αποβεί μοιραία προσπαθώντας να επιφέρει οικονομικό πλήγμα στους Ιταλούς.
Η Τουρκία εξαρτάται από την Ιταλία και σε εξοπλισμούς αλλά και στην Μεσόγειο. Στο βίντεο παρακάτω εξηγούμε το γιατί.
Τουρκία: “Παγώνει” την αγορά ελικοπτέρων από την Ιταλία
Όπως γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», η Άγκυρα αποφάσισε να «παγώσει» την αγορά δέκα ελικοπτέρων από την Ιταλία, σε «αντίποινα» για τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, την Πέμπτη χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, «πάγωσε» η πώληση δέκα ελικοπτέρων AW169, του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον Μάρτιο.
Το όλο κόστος της αγοράς, αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα επιπλέον συμφωνιών, συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ.
Τουρκική προειδοποίηση και σε άλλες δύο ιταλικές εταιρείες
Παράλληλα, όπως γράφει η La Repubblica, «προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν σε άλλες δυο ιδιωτικές εταιρίες και στον όμιλο του ενεργειακού τομέα Ansaldo Energia, ιδιοκτήτη σε ποσοστό 40% μιας τρίτης εταιρίας, η οποία διαπραγματεύεται την αγορά μονάδας παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας, έξω από την Κωνσταντινούπολη.
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, υπενθυμίζει η εφημερίδα, ξεπερνούν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Όπως έχει αποκαλύψει ο Δημήτρης Δεληολάνης στο , η εξοπλιστική σχέση Ιταλίας-Τουρκίας είναι πολύ βαθειά και αν κλιμακωθεί αυτό μόνο θετικό θα είναι για την Ελλάδα.
Τί θα συμβεί αν επιδεινωθεί η ιταλοτουρκική κρίση και συμπαρασύρει τα εξοπλιστικά προγράμματα
- Από το 2010, η ιταλική βιομηχανία Agusta Westland είχε κλείσει συμφωνία με την τουρκική κρατική ΤΑΙ (Τurkish Aerospace Industries) για την παραγωγή στην Τουρκία του ελικοπτέρου, που στην τουρκική εκδοχή του μετονομάστηκε T129 ATAK.
- Ο ιταλικός όμιλος Leonardo συνεργάζεται με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και στην κατασκευή κατασκοπευτικών δορυφόρων, στη δημιουργία και εγκατάσταση στη Σμύρνη του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της θάλασσας VTMS (Vessel Traffic Management System), τον εκσυγχρονισμό του εναερίου ελέγχου, των ραντάρ, καθώς και στην πώληση πυροβόλων για την τουρκική ακτοφυλακή.
- Και η γνωστή Beretta της Μπρέσσια έχει ανοίξει δικό της εργοστάσιο στην Τουρκία μέσω της θυγατρικής της Stoeger. Τα τουρκικής κατασκευής πιστόλια της Μπερέτα συμμετέχουν συστηματικά σε όλους τους διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, στις οποίες μάλιστα έχουν κατά καιρούς πουλήσει ορισμένες ποσότητες.
- Τον Φεβρουάριο του 2019, στο ναυπηγείο Τούζλα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πρώτης κορβέτας ηλεκτρονικής παρακολούθησης της Τουρκίας. Η κορβέτα είναι εξοπλισμένη με πυροβόλο των 76 χιλιοστών της ιταλικής Oto Melara. Η ίδια βιομηχανία έχει εξοπλίσει με κανόνια διάφορα πλοία του τουρκικού στόλου.
- Μια άλλη ιταλική βιομηχανία του ομίλου Leonardo, η Alenia, έχει εξοπλίσει το τουρκικό ναυτικό με αεροπλάνα τύπου ATR72 για περιπολία, ηλεκτρονικό έλεγχο και εντοπισμό υποβρυχίων.Τα αεροπλάνα, που στην τουρκική εκδοχή τους ονομάζονται Meltem III, προσαρμόζονται στις επιχειρησιακές ανάγκες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ.
Αυτή η έντονη εμπορική δραστηριότητα της ιταλικής πολεμικής βιομηχανίας στην Τουρκία οδήγησε τον Όμιλο Leonardo να εγκαινιάσει πριν από χρόνια μεγαλοπρεπές γραφείο εκπροσώπησης στην Κωνσταντινούπολη και ένα μικρότερο στην Άγκυρα, όπου απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι.
Δείτε στο αποκαλυπτικό βίντεο τι θα συμβεί αν τα “σπάσει” τελείως η Ιταλία με την Τουρκία