Κύρια θέματα, Ελληνοτουρκικά • 12/04/2021 - 8:49
Τρομοκρατήθηκαν οι Τούρκοι με τον «Ηνίοχο 21»: «Θέλουν να καταστρέψουν τους S-400 και να συντρίψουν την Αεροπορία μας»
Πόσα εχθρικά μαχητικά μπορεί να καταστρέψει ένα Rafale
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Oι Τούρκοι έχουν τρομοκρατηθεί από την πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 21» για την οποία
Η άσκηση είναι και η άμεση απάντηση στους τουρκικούς προσβλητικούς παραλογισμούς περί «υπόθαλψης τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα» και ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας θα επισκεφτεί την Άγκυρα την Τετάρτη.
Οι Τούρκοι φοβούνται την άσκηση «Ηνίοχος 2021»
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται με ιδιαίτερη ανησυχία στο γεγονός πως «ενώ οι τελικές προετοιμασίες για την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα την Τετάρτη γίνονται στην Αθήνα , σήμερα ξεκίνησε η πολυεθνική άσκηση “Ηνίοχος 21”, στην οποία θα συμμετάσχουν σχεδόν 100 πολεμικά αεροσκάφη, και θα καλύψουν μια ευρεία περιοχή που περιλαμβάνει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
«Από την Ελλάδα θα συμμετέχουν περισσότερα από 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16, Mirage και F-4, 16 αμερικανικά F-16, 2 αεροσκάφη επιτήρησης και 1 UAV τύπου MQ-9, από την Γαλλία 11 Rafale και Mirage, σε μια άσκηση η οποία θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου.
Θα συμμετάσχουν και από το Ισραήλ 6 F-16, 6 F-15 και 1 αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 6 F-16, από την Ισπανία 6 F-18 και η Κύπρος θα έχει και αυτή συμμετοχή με ένα ελικόπτερο AgustaWestland AW139
Η άσκηση “Ηνίοχος 21”, που έχει προγραμματιστεί από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, θα πραγματοποιηθεί σε συντονισμό με την άσκηση «Τυφώνας» του ελληνικού ΠΝ.
Στην , “Ηνίοχος 21” θα εφαρμοστούν σενάρια αντεπίθεσης, άμυνας, ανίχνευσης, αναζήτησης και προσδιορισμού στόχων, όπως και έρευνας και διάσωσης.
Η άσκηση δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί πέρυσι λόγω της πανδημίας. Παρόλο που δεν έχει επαληθευτεί, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης “Ηνίοχος 2019”, μελετήθηκε το σενάριο καταστροφής αμυντικών συστημάτων όπως τα S-400 στο πλαίσιο της εκπαίδευσης με στόχο την «καταστολή των εχθρικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας» (SEAT).»
Οι Τούρκοι νιώθουν πως στόχος της άσκησης είναι η επίτευξη αεροπορικής υπεροχής εναντίον τους με καταστροφή των συστημάτων S-400 τα οποία αποτελούν απειλή για την Συμμαχία καθώς το πανίσχυρο ραντάρ τους δίνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για κάθε της κίνηση.
Το βασικό στοιχείο όμως του φετινού «Ηνίοχου» είναι φυσικά η παρουσία του γαλλικού Rafale ενός μαχητικού που σε λίγους μήνες θα ανήκει και θα επιχειρείται από την ΠΑ και ήδη προκαλεί τρόμο στους Τούρκους καθώς είναι μη αντιμετωπίσιμο από ότι διαθέτουν.
Όπως εξηγούν πηγές από την Πολεμική Αεροπορία οι Γάλλοι, θα αποδείξουν κατά την άσκηση πως θα εξασφαλιστεί η αεροπορική υπεροχή εναντίον μαχητικών F-16.
Με βάση τα «διδαχθέντα» από την άσκηση (lessons learnt) η ΠΑ θα διαμορφώσει το μελλοντικό δόγμα αντιμετώπισης της τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο.
«Ηνίοχος 21»: Ένα Rafale μπορεί να εξολοθρεύσει 8 εχθρικούς εναέριους στόχους!
Το Rafale είναι μια εναέρια πλατφόρμα η οποία θα διαθέτει εξελιγμένα συστήματα όπως το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA (ότι καλύτερο υπάρχει), το εξελιγμένο ηλεκτροπτικό σύστημα εντοπισμού (OSF), το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας (SPECTRA), την σύντηξη δεδομένων, ( DATA FUSION), την προηγμένη διάταξη πιλοτηρίου (Glass cockpit), την ζεύξη δεδομένων (LINK 16), αλλά και τα εξελιγμένα βλήματα αέρος- αέρος (METEOR & MICA IR) καθώς και τα στρατηγικά βλήματα κρούσης SCLAP EG, EXOCET.
Συνεπώς, η ισχύς τους θα είναι πρωτόγνωρη έναντι κατά πολύ υποδεέστερων αντιπάλων όπως τα τουρκικά F-16.
Ο συνδυασμός AESA & METEOR, στις αποστολές αέρος- αέρος θα είναι θανάσιμος καθώς ένα μόνο μαχητικό θα μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα 40 στόχους και να επιλέξει τους 8 πιο επικίνδυνους και να τους εξοντώσει κι όλα αυτά από πολύ μεγάλες αποστάσεις, δηλαδή εκ του ασφαλούς για τους Έλληνες πιλότους.
Γίνεται κατανοητό ότι ο μικρός αριθμός των 18 Rafale μπορεί να εξουδετερώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ΤΗΚ και μάλιστα των καλύτερων μαχητικών της.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει η ΠΑ να προμηθευτεί τουλάχιστον άλλα 22 για να «στρογγυλοποιηθεί» ο αριθμός στα 40 μαχητικά.
Είναι κάτι στο οποίο οι Τούρκοι δεν έχουν απάντηση και δεν προβλέπεται να έχουν για αρκετό χρονικό διάστημα.
Συνεπώς, τώρα η Αθήνα πρέπει να διεκδικήσει πολιτικά και γεωπολιτικά οφέλη.
Το RAFALE έχει ικανότητα μεταφοράς προηγμένων όπλων stand off αλλά και ατρακτιδίων σκόπευσης στο έδαφος.
Πολυπληθής η παρουσία των Γάλλων
Το Παρίσι συμμετέχει στον «Ηνίοχο 21» με πολυπληθή αποστολή και ο λόγος είναι όχι μόνο για να δείξει τις δυνατότητες του αεροσκάφους αλλά και για τονίσει την παρουσία τους στην υποψηφιότητα για τη μελλοντική ελληνική φρεγάτα, στέλνοντας μήνυμα πως «είναι εδώ» και ότι αν επιλεχθεί το δικό του πολεμικό προϊόν, θα σταθεί εν τοις πράγμασι στο πλευρό των Αθηνών σε κάθε συγκυρία και επίπεδο.
Σημειώνεται ότι στο Mont De Marsan, οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες αεροπόροι εκπαιδεύονται για τη χρήση των RAFALE.
Στόχος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι έως το τέλος του 2021 να είναι διαθέσιμοι 12 αεροπόροι και περισσότεροι από 30 μηχανικοί.
Είναι ο απαιτούμενος αριθμός πιλότων και μηχανικών για να είναι τα Rafale πλήρως επιχειρησιακά και έτοιμα προς χρήση ανα πάσα στιγμή.
Φυσικά, στη συνέχεια θα ακολουθήσει η παράδοση και των υπόλοιπων 12 ενώ υπάρχει σοβαρή σκέψη για νέα παραγγελία άλλων 20-22 μαχητικών του ιδίου τύπου, το 2023.
Οι αντικειμενικοί σκοποί της άσκησης
Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, μέσω της ρεαλιστικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.
Η άσκηση την οποία σχεδίασε το ΓΕΑ και διεξάγει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), θα λάβει χώρα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και θα συνδυαστεί με την άσκηση ΛΑΙΛΑΨ 21 του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ θα συμμετέχουν και μονάδες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού Ξηράς, με εκτέλεση σύνθετων σεναρίων Διακλαδικών Επιχειρήσεων ως ακολούθως:
• Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA).
• Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO).
• Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με συνδρομή Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO).
• Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).
• Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης – Combat Search And Rescue.
• Αποστολές κατά Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων – Time Sensitive Target.
• Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων – Dynamic Targeting.
• Επιχειρήσεις Επιθετικής Σάρωσης – High Value Airborne Asset.
• Επιχειρήσεις Υποστήριξης – Slow Mover.