Η κυβέρνηση πετά εκτός Δακτυλίου από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου χιλιάδες ιδιοκτήτες καινούριων και μη ρυπογόνων αυτοκινήτων, καθώς στη νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε δεν έχουν συμπεριληφθεί τα οχήματα τους.
Ειδικότερα σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις του νέου Δακτυλίου ξεκαθαρίζεται ότι ελεύθερα θα κινούνται καθημερινά τα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 6 και εκπέμπουν κάτω από 120 γραμμάρια CO2.
Ωστόσο κανείς δεν σκέφθηκε να εξαιρέσει από το όριο των 120 γρ./CO2 τα εντελώς καινούρια αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 καθώς οι εκπομπές ρύπων τους έχουν υπολογιστεί με το νέο αυστηρότερο πρότυπο μέτρησης WLTP.
Να υπενθυμίσουμε πως στον προηγούμενο Πράσινο Δακτύλιο το όριο ελεύθερης εισόδου των αυτοκινήτων με πρώτη Άδεια Κυκλοφορίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 ήταν αυξημένο σε σχέση με εκείνο των παλαιότερων αυτοκινήτων στα οποία οι ρύποι υπολογίζονταν με το παλαιότερο πρότυπο NEDC. Δηλαδή στα καινούρια οχήματα το όριο εισόδου είχε ανέλθει στα 175 γρ./CO2 ενώ στα παλαιότερα ήταν τα 140 γρ./CO2.
Στο νέο Δακτύλιο δυστυχώς τα οχήματα που οι ρύποι τους υπολογίζονται με το νέο πρότυπο WLTP και κατά συνέπεια έχουν αυξημένους ρύπους το όριο των 120 γρ./CO2 είναι απαγορευτικό για την συντριπτική πλειοψηφία των μοντέλων με αποτέλεσμα τα περισσότερα καινούρια αυτοκίνητα να μην μπορούν να κινηθούν καθημερινά εντός του κέντρου της πόλης αλλά να κινούνται υπό το καθεστώς των μονών – ζυγών που αφορά και τα παλαιά οχήματα.
Τώρα σε όσα καινούρια αυτοκίνητα τα εργοστάσιά τους καταθέτουν πέραν των νέων μετρήσεων WLTP και τις μετρήσεις με το παλαιό σύστημα NEDC μάλλον οι ιδιοκτήτες τους είναι τυχεροί αλλά δυστυχώς αυτό αφορά ελάχιστες εταιρείες. Παράλληλα δημιουργεί και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά καθώς τα περισσότερα εργοστάσια έχουν καταργήσει τις μετρήσεις NEDC από το 2020 στην υπόλοιπη Ευρώπη…
Επίσης από τα περίπου 85.000 καινούρια αυτοκίνητα που έχουν διατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 και έπειτα δυστυχώς σχεδόν το 50% ανήκει σε εταιρείες ενοικιάσεων και χρονομίσθωσης οπότε οι επιχειρήσεις που τα εκμισθώνουν θα αναγκαστούν να αλλάξουν οχήματα με άλλα που θα επιτρέπεται να κινούνται εντός του Δακτυλίου τα οποία όμως δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα και θα πρέπει να περιμένουν αρκετούς μήνες για να έρθουν στην Ελλάδα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή αναγκαστικά οι οδηγοί τους θα πρέπει να κινούνται υπό το καθεστώς των μονών – ζυγών.
Πέραν των παραπάνω ο νέος Δακτύλιος μπορεί να μην εξαιρεί κανένα ιδιοκτήτη οχήματος από την κίνησή του εντός της πόλης αλλά «τιμωρεί» κυριολεκτικά τους χιλιάδες ιδιοκτήτες καινούριων αυτοκινήτων που τα απέκτησαν από τις αρχές του 2021.
Μπορεί ο νέος Δακτύλιος να μην ορίζει τον τρόπο μέτρησης των εκπομπών CO2, δηλαδή αν οι μετρήσεις έχουν υπολογιστεί με το NEDC ή το WLTP αλλά σίγουρα ο δεύτερος και αυστηρότερος τρόπος μέτρησης αυξάνει κατά πολύ τις μέσες εκπομπές CO2.
Επίσης θα είναι μεγάλη αδικία για έναν ιδιοκτήτη που απέκτησε ένα καινούριο αυτοκίνητο τον Ιανουάριο του 2021 να μην μπορεί να εισέλθει ελεύθερα στον Δακτύλιο από τις 25 Οκτωβρίου ενώ κάποιος άλλος κάτοχος ενός ίδιου οχήματος που το απέκτησε τον Δεκέμβριο του 2020 να εισέρχεται καθημερινά εντός του νέου Δακτυλίου.
Επίσης ο ιδιοκτήτης του οχήματος που κυριολεκτικά διαθέτει ότι καλύτερο από πλευράς προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι δυνατόν να ανήκει στην ίδια κατηγορία οχημάτων που περιλαμβάνει τα μη καταλυτικά αυτοκίνητα ή τα καταλυτικά οχήματα πρώτης η δεύτερης γενιάς που πραγματικά ρυπαίνουν χωρίς κανένα όριο…