Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ αλλάζει το ρου των γεγονότων – Τι αποφάσισαν Β.Πούτιν και Ιράν

Του Βασίλη Καπούλα

Αλλάζει ολόκληρο τον γεωπολιτικό και ενεργειακό  χάρτη  της Ασίας ο Ρώσος πρόεδρος με τεράστιας εμβέλειας σχέδια σε όλους τους τομείς.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ετοιμάζει έναν αγωγό που θα μεταφέρει υδρογονάνθρακες σε Ιράν και Ινδία, από εκεί θα βγαίνει στον Ινδικό Ωκεανό, θα συνδέεται με το θαλάσσιο δρόμο στο Σουέζ όπου η Ρωσία δημιουργεί βιομηχανική ζώνη και ναυτική βάση .

Στην Α.Μεσόγειο η Ρωσία ελέγχει μέσω της ROSNEFΤ  το κοίτασμα «Ζορ» , το μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως σε φυσικό αέριο ενώ ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια «αλωνίζουν» την περιοχή.

Η Μόσχα έχοντας τα δικά της σχέδια ξεκινά αρχικά την  κατασκευή δύο πυρηνικών σταθμών στο Ιράν με συμφωνία ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για τους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Μπουσέρ, σύμφωνα με τον  Ali Akbar Salehi, επικεφαλή του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.

Οι εργασίες για τους δύο αντιδραστήρες «θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα».

Το Ιράν σχεδιάζει να κατασκευάσει 20 ακόμη πυρηνικές εγκαταστάσεις στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων στο Bushehr, για να μειώσει την εξάρτησή του από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Επίσης , η Ρωσική εταιρεία Rosneft επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια στο ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο ρωσικός γίγαντας Rosneft και η κρατική ιρανική εταιρεία Oil Company (NIOC) υπέγραψαν έναν οδικό χάρτη για την στρατηγική συνεργασία στους τομείς του πετρελαίου και φυσικού αερίου , σύμφωνα με τον  διευθύνων σύμβουλο της Rosneft Igor Sechin με συνολικό ύψος επενδύσεων 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων .

Σχολιάζοντας την υπογραφή της στρατηγικής συμμαχίας, η Rosneft ανέφερε σε ανακοίνωση της :

«Αυτή η συμφωνία επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των δύο μερών, το  ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμης και αμοιβαία επωφελούς  συνεργασίας σε βασικούς τομείς των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων, της τεχνολογίας, καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν για τις βασικές αρχές της συμμετοχής της Rosneft σε έργα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και ενέκριναν το γενικό σχέδιο».

Η Gazprom Neft, από την πλευρά της, έχει καταθέσει σχέδια για την ανάπτυξη δύο κοιτασμάτων στο Ιράν , κοίτασμα  Changouleh και κοίτασμα Cheshmeh Khosh, σύμφωνα με την ιρανική εταιρεία πετρελαίου.

Ξαφνικά  αλλάζει ολόκληρος ο χάρτης της Ασίας και η Ρωσία αποφασίζει να κατασκευάσει έναν αγωγό φυσικού αερίου προς Ιράν και Ινδία, τινάζοντας την δύση στον «αέρα».

Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν  έναν  μεγάλο  αγώνα για να εμποδίσουν την  Ρωσία  να κατασκευάσει αυτόν τον αγωγό προμήθειας υδρογονανθράκων σε Ιράν και  Ινδία εδώ και  20 χρόνια, αλλά απέτυχαν να εμποδίσουν αυτό τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας έργο που θα αλλάξει τον ρου των γεγονότων.

Για όσους παρακολουθούν στενά τη γεωπολιτική, θα γνωρίζουν κάτι σχετικά με τον αγωγό IPI.

Ο αγωγός IPI αφορά την τροφοδοσία του Ιράν σε Πακιστάν και Ινδία.

Θα μπορούσε να γραφεί ένα βιβλίο που θα περιγράψει τις υπόγειες ανατροπές της αμερικανικής και ρωσικής εξωτερικής πολιτικής σχετικά με το ιστορικό των καθυστερήσεων σε αυτόν τον αγωγό.

Η ουσία όμως είναι ότι οι Ρώσοι έχουν το «πάνω χέρι» και νίκησαν και το Ιράν .

Έτσι Μόσχα και  Τεχεράνη  υπέγραψαν  μνημόνιο συμφωνίας για την υποστήριξη ενός νέου  αγωγού φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

Πρόκειται για τον  αγωγό μήκους 1200 χιλιομέτρων από το Ιράν στην Ινδία, με ευθύνη της ρωσικής κυβέρνησης και της Gazprom με αποκλειστικό σκοπό την τροφοδοσία της Ινδίας .

Αν και οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη γνωστές , φαίνεται ότι δεν πρόκειται για τον κλασσικό αγωγό IPI που θα συνέδεε το ανατολικό Ιράν με τη βόρεια Ινδία μέσω του πακιστανικού λιμανιού στο Γκουαντάρ, που θα διέρχονταν  από το Βαλουχιστάν.

Θα υπάρξει, προφανώς, ένα υποβρύχιο τμήμα που περνάει από τον Περσικό Κόλπο κάτι που σημαίνει και νέα ρωσική βάση στην περιοχή .

Ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να καταλάβει ότι εφόσον η Ρωσία  θα τροφοδοτεί με υδρογονάνθρακες  Κίνα,  Ινδία, Ιράν,  οι  ΗΠΑ  τοποθετούνται ιστορικά πλέον στο περιθώριο των γεωπολιτικών εξελίξεων, μια για πάντα.

Παράλληλα με την δημιουργία του αγωγού Ινδία, Ρωσία, Ιράν και Κίνα μαζί με άλλες χώρες θα δημιουργήσουν το αντίπαλο δέος που μπορούν να  αντιμετωπίσουν αμυντικά μόνο οι ΗΠΑ και  όχι η ΕΕ . 

Αυτός θα είναι ενδεχομένως ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος και θα είναι ανελέητος .

Όπως είχε δηλώσει κάποιος «σοφός» αμυντικός αναλυτής πριν πολλά χρόνια  :  « Αν η Ρωσία «γεφυρώσει» Κίνα -Ινδία, τότε…..«game over» και έτσι γίνεται ήδη.

Tags
Back to top button