Ηταν μια ασυνήθιστη εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου. Οι πολίτες σε πολλές περιοχές της χώρας βγήκαν έντρομοι στους δρόμους παρατηρώντας το φαινόμενο σχήματος σπιράλ που είχε σχηματιστεί. Ολοι μιλούσαν για..ΑΤΙΑ. Ηταν όμως μια εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου RS-12 Topol-M από το πεδίο εκτόξευσης Kapustin Yar στο νότιο Αστραχάν με εικονικό στόχο στο πεδίο δοκιμών Sary-Shagan στο Καζακστάν. Αυτό που οι κάτοικοι έβλεπαν, ήταν οι ελιγμοί αποφυγής που εκτελούσε ο πύραυλος προκειμένου να διατρήσει την αντιπυραυλική ασπίδα. Το βίντεο είναι αρκετά…τρομαχτικό μπορούμε να πούμε.
Ηταν η τρίτη δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου από τη Ρωσία μέσα σε λίγες ημέρες ενώ σύμφωνα με πηγές, αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η δημιουργία νέας γενιάς ICBM.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα δεδομένα των δοκιμών θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη μέσων διάτρησης αντιπυραυλικής ασπίδας από τους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Ρώσος ανώτατος αξιωματικός είπε: «η άσκηση των ρωσικών στρατηγικών Δυνάμεων ξεκίνησε με την εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Topol RS-12M από το Kapustin Yar προς την περιοχή Αστραχάν. Στόχος της εκτόξευσης ήταν να δοκιμαστούν προηγμένες κεφαλές βαλλιστικών πυραύλων».
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα δεδομένα σχετικά με την εκτόξευση του Topol θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη προηγμένων βοηθημάτων διείσδυσης κατά εχθρικής πυραυλικής άμυνας.
Δείτε το βίντεο
Την ίδια στιγμή οι ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις ξεκίνησαν αιφνιδιαστικά ασκήσεις που αφορούν μονάδες πυραύλων στη Σιβηρία.
Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε επίσης μεγάλης κλίμακας ελιγμούς στη Σιβηρία με τη συμμετοχή κινητών εκτοξευτών πυραύλων Yars μαζί με τα οχήματα υποστήριξης και με την συμμετοχή 4.000 στρατιωτών.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η άσκηση θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη των πυραύλων Yars καθώς και την δράση για την προστασία τους από εχθρικές δυνάμεις .
Οι Yars, είναι αυτήν την στιγμή οι πιο προηγμένοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στο ρωσικό στρατιωτικό οπλοστάσιο, και αποτελούν τον πιο δύσκολο οπλικό σύστημα το οποίο μπορεί να αναχαιτισθεί .
Οι ασκήσεις έρχονται μια εβδομάδα μετά την μεγάλη διακλαδική άσκηση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ( Δύση -2017) που προκάλεσε πλήθος δημοσιευμάτων σε ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών.
Ο ρωσικός στρατός ενέτεινε την εκπαίδευση μάχης εν μέσω εντάσεων με το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Η ρωσική Στρατηγική διοίκηση πυραύλων (SMF) σχεδιάζει να διεξάγει πάνω από 100 ασκήσεις σε διάφορα επίπεδα το 2017, ανέφερε εκπρόσωπος της διοίκησης αυτής, συνταγματάρχης Igkor Yegorov.
«Το 2017, η διοίκηση πυραύλων (SMF) θα πραγματοποιήσει πάνω από 100, τακτικές και εξειδικευμένες ασκήσεις, του προσωπικού της. Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν σε περίπλοκες και τεταμένες συνθήκες», δήλωσε ο Yegorov στον Τύπο.
Ο συνταγματάρχης πρόσθεσε ότι ο σκοπός των προγραμματισμένων ασκήσεων είναι, η βελτίωση της απόδοσης του τομέα κατάρτισης του προσωπικού , γι αυτό αυξάνεται και η διάρκεια των ασκήσεων. Επιπλέον, αυξάνονται και οι απαιτήσεις από όλο το προσωπικό, με την παραλαβή νέων πυραύλων τύπου Yars.
Το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι η δοκιμή πυραύλων αποτελεί μέρος των προσπαθειών για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Η Ρωσία εδώ και καιρό έχει εκφράσει την ανησυχία της για τα σχέδια πυραυλικής άμυνας υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, τα οποία περιέγραψε ως απειλή για την ασφάλειά της, και δεσμεύτηκε να αναπτύξει όπλα ικανά για να την «διατρήσει».
Η Στρατηγική διοίκηση πυραύλων της Ρωσίας, είναι ο βραχίονας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με κύρια δύναμη τις πυρηνικές δυνάμεις .
Κύριοι στόχοι της στρατιωτικής διοίκησης είναι η αποτροπή μιας πιθανής πυρηνικής επίθεσης και η κατανίκηση των «εχθρικών» στρατηγικών δυνάμεων , μέσω των επιθέσεων πυρηνικών πυραύλων.
H Ρωσία προετοιμάζεται για επικείμενη «σύγκρουση συμφερόντων» με τις ΗΠΑ, για αυτό και αυξάνει το βαθμό ετοιμότητας των δυνάμεων της. Η δύναμη αυτή αποτελεί το κύριο συστατικό του ρωσικού οπλοστασίου, το οποίο αποτελεί φόβητρο για την δύση.
Διαθέτουν πυραύλους σε σιλό σε εκατοντάδες τοποθεσίες στην ρωσική επικράτεια , καθώς και κινητά συστήματα τα οποία δύσκολα ανιχνεύονται, διότι αλλάζουν συνεχώς θέσεις.