Το υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της κατασκευής και της επιχειρησιακής χρήσης του πρώτου τουρκικής κατασκευής συστήματος σόναρ που παράγεται εξολοκλήρου από «τουρκικά χέρια».
Αυτό θα δύνανται να εντοπίζει υποβρύχια, τορπίλες ενώ θα υλοποιεί τον εντοπισμό όλων των υποβρύχιων στόχων.
Το νέο σόναρ θα τοποθετηθεί σε όλες κορβέτες κλάσεως MILGEM και σταδιακά σε όλα τα ανθυποβρυχιακά σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για την ανίχνευση και την παρακολούθηση των υποβρύχιων στόχων, υποβρυχίων , αποτελώντας παράλληλα τα βασικό συστατικό αυτού του είδους πολέμου κατά των ναρκών και των εχθρικών τορπιλών .
Επίσης το νέο σόναρ θα εξοπλίσει τις νέες τουρκικές φρεγάτες TF-2000 η σχεδίαση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη . Αυτό το σόναρ είναι νέας γενιάς και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των κατασκευαστών ακολουθώντας τις τάσεις της τεχνολογίας για σημαντική λειτουργική αρτιότητα με ένα προϊόν που θα μπορεί να είναι ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές.
Το «Karina Mounted Sonar System», δουλεύει στις χαμηλές-μεσαίες συχνότητες ενεργητικά και παθητικά.
Η τοποθέτηση αυτών των νέων σόναρ στα πλοία του τουρκικού ναυτικού θα προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα σε ναυτικές πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Αιγαίου και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Απαιτείται η στενή «παρακολούθηση» και η ενίσχυση των ελληνικών πλοίων επιφανείας με αντίστοιχες τεχνολογικές δυνατότητες για να είμαστε «επικαιροποιημένοι» σε σχέση με το τεχνολογικό γίγνεσθαι.
Το τουρκικό σύστημα σχεδιάστηκε με σκοπό την αποτελεσματικότερη θαλάσσια και υποθαλάσσια επιτήρηση υποβρύχιων στόχων κάτω από το πιο δυσμενές υποθαλάσσιο «περιβάλλον» .
Η λειτουργία του στηρίζεται σε ένα εξελιγμένο λογισμικό το οποίο επιτρέπει την παροχή ολοκληρωμένης εικόνας από το σύνολο των αισθητήρων. Το λογισμικό περιλαμβάνει εξειδικευμένους αλγόριθμους ανάλυσης και παρακολούθησης ακουστικών ιχνών.
Το νέο σόναρ αντιμετωπίζει με απόλυτη επιτυχία την ανομοιογενή στρωμάτωση του βυθού με το πλήθος των αντικειμένων το μεγάλο βάθος, τις μεταβολές θερμοκρασίας που αποτελούν παράγοντες οι οποίοι διαδραματίζουν κύριο ρόλο στην αποστολή του .
Τα ηχοεντοπιστικά συστήματα sonar είναι ηλεκτροακουστικές συσκευές που εκμεταλλεύονται τη διάδοση των κυμάτων ηχητικής ενέργειας μέσα στη θαλάσσια μάζα, όπως ακριβώς τα συστήματα ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου εκμεταλλεύονται τη διάδοση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην ατμόσφαιρα και γενικότερα στον ελεύθερο χώρο.
Ο σκοπός των συστημάτων sonar είναι ο εντοπισμός/ανίχνευση, αναγνώριση/ταξινόμηση και παρακολούθηση υποβρυχίων σκαφών και διαφόρων αντικειμένων, η ακουστική χαρτογράφηση/τομογραφία του βυθού, η ναυτιλία πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων καθώς επίσης οι υποθαλάσσιες επικοινωνίες & τηλεμετρία. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες σόναρ, τα ενεργητικά και τα παθητικά.