Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού υπέγραψε δύο ακόμη μνημόνια και ισοπέδωσε ότι είχε μείνει όρθιο από τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις ετοιμάζεται λένε πληροφορίες να ανακοινώσει πρόγραμμα για την ανάπτυξη μέχρι το 2021. Προφανώς θα είναι και αυτό κάτι αντίστοιχο με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που περιείχε σκίσιμο των μνημονίων, αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων και πολλές άλλες παροχές.
Οι «τύποι» στο Μέγαρο Μαξίμου «δουλεύουν» την κοινωνία κανονικά και θεωρούν ότι μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν στην εξουσία και μετά το 2019 που προβλέπεται να γίνουν οι εκλογές. Ξεχνούν τα μέτρα που έλαβαν έως τώρα και αυτά που έρχονται, καθώς η χώρα είναι υποχρεωμένη να βγάζει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2021 και 2% από εκεί και μετά.
Συνταξιούχοι και δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων έχουν πάθει σοκ τις τελευταίες ημέρες βλέποντας πώς το «φιλοδώρημα» που λάμβαναν έως τώρα εξανεμίζεται και αυτό. Τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων είναι κάτω και απ’ αυτά της Βουλγαρίας, ενώ το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος» της κυβέρνησης της Αριστεράς καταρρέει.
Μέσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται εντός των επομένων ημερών να επισκεφθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και να κάνει βαρύγδουπες ανακοινώσεις. Θα ανακοινώσει, όπως λέγεται ένα σχέδιο με τίτλο «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021» προκειμένου να επιτευχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόκειται προφανώς για σχέδιο επί χάρτου όπως λένε και στο Στρατό.
Στο σχέδιο αυτό ομολογείται, μεταξύ άλλων ότι η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που επιβλήθηκε στην Ελλάδα είναι «λανθασμένη», όπως και η προσδοκία ότι οι «μεταρρυθμίσεις» θα οδηγήσουν σε ταχεία και σημαντική οικονομική εξυγίανση και ανάπτυξη. Σημαντική πτυχή της αποτυχίας κρίνεται επίσης η μη έγκαιρη και στη συνέχεια μη επαρκής ρύθμιση του δημόσιου χρέους.
Αυτοί δηλαδή που μας οδήγησαν σε δύο ακόμη μνημόνια και έκαναν «σημαία» τους την ελάφρυνση του χρέους χωρίς να καταφέρουν να πάρουν τίποτα επ’ αυτού, παρά μόνο υποσχέσεις, δεσμεύοντας την Ελλάδα μέχρι το 2060 με πρωτογενή πλεονάσματα 2% έρχονται να ομολογήσουν πώς ούτε οι «μεταρρυθμίσεις», όπως οι δανειστές βάπτισαν τα μέτρα, θα μας σώσουν και θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Κοινώς αυτοδιαψεύδονται.
Παραδέχονται επίσης στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Ανάπτυξης πώς υπάρχουν «μεγάλα δομικά προβλήματα» που εμποδίζουν την παραγωγική, θεσμική και κοινωνική ανασυγκρότηση, ενώ εξετάζονται με προσοχή οι «απειλές» που εκπορεύονται από το διεθνές περιβάλλον, όπως η πιθανή εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης, οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο κίνδυνος αναπαραγωγής του προηγούμενου μοντέλου ανάπτυξης.
Για να υπάρξει ανάπτυξη, οι κυβερνώντες προτείνουν ως κεντρικούς πυλώνες γενικώς και αορίστως τον προσανατολισμό σε ένα παραγωγικό μοντέλο προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, και ταυτόχρονα δόμηση νέων δυναμικών πλεονεκτημάτων, την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, που αποτελεί απολύτως αναγκαίο στόχο λόγω και του διαχρονικού ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο
Επίσης, την ενίσχυση, στο πλαίσιο των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε., του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού, σε αντιδιαστολή με τη μέχρι πρότινος ασκούμενη πολιτική που οδήγησε σε μια λογική μεγέθυνσης της χώρας βασισμένης στην εισαγόμενη ιδίως καταναλωτική ζήτηση.
Τέλος την ενίσχυση των συνεργασιών των επιχειρήσεων με δημιουργία εσωτερικών αλυσίδων αξίας και συστάδων επιχειρήσεων (clusters) προκειμένου το πολύ μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων να μετατραπεί σε πλεονέκτημα και να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα που θα επιτρέψει την είσοδό τους στις διεθνείς αγορές και θα βελτιώσει συνολικά τη θέση της ελληνικής οικονομίας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.
Παραθέτουν μάλιστα και έξι στόχους, οι οποίοι συνοψίζονται στην ενίσχυση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας στη δημογραφική ανασυγκρότηση και συγκράτηση πληθυσμού, στην αντιμετώπιση της φυγής εξειδικευμένου δυναμικού, στη βελτίωση ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην προώθηση της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής και στον οικολογικός επανασχεδιασμός της ανάπτυξης. Το τελευταίο ακούγεται και ως την πράσινη ανάπτυξη του Γιώργου Παπανδρέου.
Για να επιτευχθούν αυτοί η στόχοι η κυβέρνηση θέλει να δώσει έμφαση στον αγροτικό τομέα και αγροδιατροφικό σύμπλεγμα, στη μεταποίηση-βιομηχανία, στον τουρισμό, το εμπόριο, τη ναυτιλία, Logistics και μεταφορές, τις κατασκευές/υποδομές, την ενέργεια, εξοικονόμηση ενέργειας και δίκτυα, τον ορυκτό πλούτο, την αμυντική βιομηχανία, τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας.
Είναι απλά τραγικό. Τομείς στους οποίους βασίζονταν ή θα έπρεπε να βασίζεται η ελληνική οικονομία και κατέρρευσαν με ευθύνη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν τώρα να τους… αναπτύξουν.