Η Ελλάδα καίγεται εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες και η κυβέρνηση αντί να ζητάει συγγνώμη και να ανακοινώνει παραιτήσεις «αυτοθαυμάζεται», καθώς βλέπουμε τα στελέχη της να λένε ούτε λίγο ούτε πολύ, πως η κυβέρνηση τα πήγε... τέλεια στην αντιμετώπιση της φωτιάς διότι σκοτώθηκε «μόνο» ένας άνθρωπος.
Η φωτιά όμως συνεχίζει να καίει την Ελλάδα και μέχρι στιγμής έχουν καεί πάνω από 1,4 εκατ. στρέμματα και πάρα πολλά σπίτια. Τα Βίλια βρίσκονται στις φλόγες για 5η συνεχόμενη ημέρα και η καταστροφή είναι τεράστια. Το ίδιο και οι ευθύνες της κυβέρνησης εάν αναλογιστεί κανείς πως ήδη είχαν καεί πολλές περιοχές της χώρας και πως θα έπρεπε να είχε πάρει ένα μάθημα. Όμως μάλλον το μόνο που γνωρίζει είναι να κατηγορεί την κλιματική αλλαγή...
Η οικολογική καταστροφή εξαιτίας της φωτιάς στα Βίλια είναι τεράστια, ενώ από το πύρινο μέτωπο κάηκαν ολοσχερώς και περιουσίες. Πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν αρχίζει να μετρούν τις πληγές τους, ενώ μόλις σβήσει η φωτιά θα ξεκινήσει η αναλυτική καταγραφή των ζημιών.
Χαρακτηριστικές της κατάστασης στα Βίλια είναι οι αποκαρδιωτικές εικόνες από την περιοχή Καραούλι. Κόποι μιας ζωής, αλλά και πυκνό παρθένο δάσος έγιναν στάχτη το πέρασμα της πυρκαγιάς η οποία έχει κάψει πάνω από 90.000 στρέμματα.
Δείτε εικόνες καταστροφής από τα Βίλια
Τα λάθη της κυβέρνησης
1] Δεν γίνεται επέμβαση κατά τα πρώτα κρίσιμα είκοσι λεπτά από την εκδήλωση της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα τα πύρινα μέτωπα να γιγαντώνονται και η φωτιά να βγαίνει εκτός ελέγχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας φέτος κατέχει τη «μαύρη» πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, με τον μεγαλύτερο αριθμό καμένων εκτάσεων ανά πυρκαγιά. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου 58 μεγάλες δασικές πυρκαγιές έκαψαν 1.161.650 στρέμματα.
2] Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν επιχειρούν μέσα στα δάση που αποτελούν ακόμα και σήμερα terra incognita για τους πυροσβέστες. Έτσι οι φωτιές φτάνουν στους οικισμούς στα χωριά και ακόμα και στις παρυφές πόλεων, πράγμα αδιανόητο.
3] Σχεδόν σε όλες τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές παρατηρήθηκε σοβαρό έλλειμα συντονισμού από τους επιτελείς τόσο στις επίγειες όσο και στις εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό με το θηριώδες Ilyushin Il-76 που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η σύγκρουσή του με άλλα εναέρια μέσα στα Βίλια. Χαρακτηριστικό είναι και που έκανε λόγο για «ηλίθιους και ανίκανους» και για άσχετους που έχουν αναλάβει τον συντονισμό κατάσβεσης.
4] Παρατηρείται από τους επιτελείς εντελώς λανθασμένη εκτίμηση για την επικινδυνότητα ορισμένων πυρκαγιών με αποτέλεσμα η υποτίμηση των μετώπων να κάνει παρανάλωμα την Εύβοια και τα Βίλια.
5] Οι δασοπυροσβέστες γνώριζαν το δάσος σπιθαμή προς σπιθαμή και ο δασάρχης που είχε το γενικό πρόσταγμα είχε αντίληψη, ανάλογα με τη βλάστηση της περιοχής, προς τα πού θα κινηθεί η φωτιά καθώς και εάν θα επιβραδυνθεί ή θα επιταχυνθεί. Έτσι έστηναν μπλόκα σε σημεία πριν φτάσει το πύρινο μέτωπο.
6] Οι εποχικοί δασοπυροσβέστες προσλαμβάνονταν με το κριτήριο της εντοπιότητας καθώς γνώριζαν το δάσος, τα περάσματα και τις οδούς διαφυγής. Στις φωτιές των τελευταίων ημερών είδαμε να έχουν μεταφερθεί πυροσβεστικές δυνάμεις από τη βόρεια Ελλάδα για να επιχειρήσουν στην άγνωστη γι’ αυτούς γη της Βαρυμπόμπης, των Αφιδνών,της Πάρνηθας
7] Δυνάμεις δασοπυροσβεστών παρέμεναν στις περιοχές όπου η φωτιά είχε σβήσει για τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων. Στις φωτιές των τελευταίων ημερών από αναζωπύρωση έγινε η μεγάλη καταστροφή στην Αττική, στην Αχαΐα όπου από τη Ζήρια έφτασε στη θάλασσα καθώς και στη Βόρεια Εύβοια, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία. ΟΙ αναζωπυρώσεις αποτέλεσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κερατέα και τα Βίλια
8] Όταν το πρόσταγμα είχε το δασαρχείο οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας συνέδραμαν υπό την καθοδήγηση του δασάρχη και βρίσκονταν στα όρια των οικισμών ώστε να επέμβουν στην περίπτωση που η φωτιά ξέφευγε
9] Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης έγιναν κεντρική επιχειρησιακή επιλογή ενώ δεν σβήνουν τις φωτιές. Ο ρόλος τους είναι κρίσιμος για την οριοθέτηση του μετώπου και για την επιχείρηση σε απόκρημνες περιοχές. Αντίθετα υποτιμήθηκε ο κυρίαρχος ρόλος των επίγειων δυνάμεων με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην κατάσβεση και συνεχείς αναζωπυρώσεις
10] Η κυβέρνηση ενώ έκανε επικοινωνιακή επένδυση στα εναέρια μέσα μετά το επιχειρησιακό φιάσκο υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ότι από τα 73 πτητικά μέσα, τα 67 είναι για κατάσβεση και μπορούν να επιχειρούν ταυτόχρονα μόνο 20, ενώ στην Εύβοια ο Ν.Χαρδαλιάς παραδέχθηκε πως δεν πέταξε κανένα. Έτσι δικαιώνονται τραγικά οι κάτοικοι που κατήγγειλαν ότι δεν είχαν βοήθεια από εναέρια μέσα και τους απαντούσαν ότι δεν τα… βλέπουν.