Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το τράβηγμα αυτιού στον Ερντογάν έγινε




Αρχικά, η κυβέρνηση, με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, διέρρεε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, να τηλεφωνήσει στον Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια, όχι απλά διαμεσολάβησης των ΗΠΑ στην ελληνοτουρκική κρίση, αλλά πίεσης προς τον "νταή" - Τουρκία που αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Στη συνέχεια, η επίκληση Μητσοτάκη προς τον Τράμπ, σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, μετετράπη σε διαβεβαίωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο, ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διαμεσολαβήσουν προς την Τουρκία, μέσω του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών για την Ευρασία, Ματ Πάλμερ, ο οποίος, πιθανώς, θα μεταβεί σε Αθήνα και Άγκυρα, και, ενδεχομένως, στο εξής θα λειτουργήσει ως η "γέφυρα" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα προβλήματα.
Στο τέλος, όμως, όλες αυτές οι διαρροές περί διαμεσολάβησης των ΗΠΑ με στόχο τη μείωση της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή, έγιναν δηλώσεις "εκπροσώπου" του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, με τις οποίες οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν να ακολουθούν την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Φαίνεται ότι μάλλον πάει περίπατο το περίφημο τηλεφώνημα Ντόναλντ στον φίλο" του, Ταγίπ.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δημοσιοποιήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό "Αντέννα", λίγες μόνον ώρες μετά την εμφάνιση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στον τηλεοπτικό σταθμό, "Open", όπου, εμμέσως πλην σαφέστατα, διαβεβαίωνε ότι θα υπάρξει παρέμβαση των ΗΠΑ προς την Τουρκία. Ακόμα πιο κατηγορηματικός ήταν τις τελευταίες ημέρες στις συνεντεύξεις που έδωσε, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι επίκειται παρέμβαση της Ουάσιγκτον προς τον Άγκυρα. Πάντως, κατά το ρεπορτάζ του "Αντέννα" από την αμερικανική πρωτεύουσα, "δεν έχει συμφωνηθεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ούτε σε υψηλό ούτε σε χαμηλό επίπεδο". Όλα αυτά, βέβαια, μένει να διευκρινιστούν.

Αναλυτικότερα, η απάντηση του εκπροσώπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ έχει ως εξής: "Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα (σ.σ. περί διαμεσολάβησης των ΗΠΑ προς την Τουρκία). Οι ΗΠΑ δεσμεύονται συνεχώς, με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο".




Όπως και να' χει, αυτές οι αντικρουόμενες πληροφορίες, είναι επιβεβλημένο να ξεκαθαριστούν εδώ και τώρα από την κυβέρνηση. Διότι, άλλα να λέγει ο ένας και άλλα ο άλλος, προκαλούν εικόνα σύγχυσης. Πολύ περισσότερο, αφήνουν να διαφανεί ότι οι ΗΠΑ θα κρατήσουν στάση ίσων αποστάσεων απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία εάν κάτι συμβεί. Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την εικόνα που καλλιέργησε μέσω διαρροών η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις οποίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε την κατανόηση της ηγεσίας των ΗΠΑ και τη διάθεσή της να παρέμβει, πιέζοντας την τουρκική πλευρά.

Το θέμα, προφανώς, δεν είναι εάν η Ουάσιγκτον, δια του απεσταλμένου της, θα "χαϊδέψει" την Άγκυρα, και θα ζητήσει ευγενικά να είναι καλό παιδί στα ελληνοτουρκικά. Το ζήτημα ουσίας είναι ότι πρέπει να απευθύνει σαφή και αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία πως, εφόσον συνεχίσει στην ίδια πειρατική γραμμή, δεν θα βρει απέναντί της, μόνη της την Ελλάδα, αλλά και τις ΗΠΑ, καθώς και άλλες δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ δεν δικαιούνται να λειτουργούν με τη "λογική" των ίσων αποστάσεων και του Πόντιου Πιλάτου. Πόσο μάλλον, όταν έχουν λάβει πλουσιοπάροχα ανταλλάγματα από την Ελλάδα, με πιο πρόσφατο την "τροποποιημένη", όπως δήλωσε πρόσφατα ο Ν.Δένδιας, συμφωνία για τις βάσεις (άραγε, τι τροποποίησε η σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με το κείμενο της προηγούμενης;).

Από την άλλη, εάν οι ΗΠΑ θέλουν να λειτουργήσουν, όπως ο Αμερικανός, άλλοτε διαμεσολαβητής στην κρίση των Ιμίων, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με το περίφημο "nο ships no troops no flags" που είπε στους Κώστα Σημίτη και Τανσού Τσιλέρ, είναι μείζον λάθος εκ μέρους της κυβέρνησης να καλλιεργεί προσδοκίες περί ουσιαστικής παρέμβασης των ΗΠΑ, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της στην περίπτωση που κλιμακωθεί η ένταση. Διότι, η κρίση των Ιμίων άνοιξε νέα θέματα και διεκδικήσεις της Τουρκίας, τις οποίες επέβαλε η Άγκυρα στην ατζέντα των πιέσεών της προς την Ελλάδα. Και τότε, η κυβέρνηση Σημίτη υποχώρησε. Τώρα, θα επαναληφθεί, άραγε, το ίδιο; Αυτό θέλουν οι ΗΠΑ; Και είναι διατεθειμένη, άραγε, να το δεχτεί η κυβέρνηση; Θέλουμε να πιστεύουμε, όχι.

Εκφράζουμε την ελπίδα ότι θα υπάρξει ουσιαστική διαμεσολάβηση από πλευράς ΗΠΑ, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, και θα μεταφερθεί το σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ότι στην περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, οι ΗΠΑ θα πάρουν σαφή θέση για να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες της γείτονος σε βάρος του διεθνούς Δικαίου. Εξάλλου, πάμπολλες ήταν οι διαμεσολαβήσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, όπως έχει αποκαλύψει το Antinews, αλλά ουδόλως άλλαξε η τακτική της Άγκυρας. Τουναντίον, χειροτέρευσε. Ωστόσο, η δηλώσεις ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ δεν γεννούν αισιοδοξία.



Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας σε μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, ο Κ.Μητσοτάκης φέρεται να είπε στον Ν.Τράμπ: "Αν επιθυμείτε σταθερότητα, εσείς που έχετε προσωπική σχέση με τον Ερντογάν, μπορείτε να του διαμηνύσετε και τις συνέπειες". Εάν ισχύει αυτό, προφανώς ο Έλληνας πρωθυπουργός καλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο να τηλεφωνήσει στον Τ.Ερντογάν. Κάτι που δείχνει τον υψηλό βαθμό ανησυχίας εκ μέρους της Αθήνας. Κατά τις ίδιες διαρροές, τo μήνυμα φαίνεται να ήταν αυτό που ξεκλείδωσε την πρώτη νύξη από την πλευρά του κ.Πομπέο ότι επίκειται ανάληψη αμερικανικής πρωτοβουλίας προκειμένου οι ελληνοτουρκικοί δίαυλοι να μείνουν ανοικτοί".

Ωστόσο, λέγεται πως στην προτροπή αυτή του Κ.Μητσοτάκη, ο Ν.Τράμπ φέρεται να απάντησε με μια αρκετά ευθεία αλλά και "περίεργη" ερώτηση: "Είσαι διατεθειμένος να προχωρήσεις (σ.σ. σε κλιμάκωση με την Τουρκία), ακόμα κι αν χάσεις;". Εάν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, και με δεδομένη την πάγια θέση των ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ, αυξάνονται οι υποψίες ότι, εμμέσως πλην σαφώς, ο Ν.Τράμπ, όχι απλά μίλησε ως Πόντιος Πιλάτος, αλλά, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάλεσε την Ελλάδα να ... καθίσει στ' αυγά της.

Η Ελλάδα χρειάζεται ξεκάθαρες θέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ. Η, δε, κυβέρνηση να μην καλλιεργεί φρούδες ελπίδες και να μιλήσει ανοικτά και ειλικρινά στον ελληνικό λαό, ο οποίος, εν μέσω τόσο κρίσιμων συγκυριών, πρέπει να γνωρίζει τι να περιμένει.



Κατά τα λοιπά, οι δηλώσεις Δένδια σχετικά με το τι πραγματικά διεμείφθη στην Ουάσιγκτον ήταν μια στο καρφί και μια στο πέταλο. "Χαιρόμαστε που οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν την ιδιαιτερότητα της περιοχής, καταλαβαίνουν τη σημαντικότητα του ρόλου της Ελλάδας και είναι διατεθειμένες να έχουν ένα ρόλο στην αλληλοκατανόηση στην περιοχή", απάντησε, όταν ερωτήθη εάν θα αναλάβουν κάποιο ρόλο οι ΗΠΑ προς την Τουρκία.

Ωστόσο, όταν ερωτήθη εάν θα αναλάβει πρωτοβουλία ο Μ.Πομπέο, είπε: "Δεν θα έβαζα τίτλο. Ξέρετε, οι τίτλοι δημιουργούν και βάρη και τα βάρη δημιουργούν και δυσκολίες ότι η κάθε πλευρά αποκτά ρόλο, από εκεί και πέρα είναι καλύτερα να αφήνουμε τα πράγματα λίγο πιο ...". Λάρτζ, θα λέγαμε εμείς. Και πρόσθεσε: "Κάθε προσπάθεια αλληλοκατανόησης στην περιοχή, είναι κάτι το θετικό. Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ στην περιοχή. Στο βαθμό που το θέλουν και το καταλαβαίνουν και στο βαθμό που τους εξηγήθηκε και από τον πρωθυπουργό το πώς η Ελλάδα βλέπει τα πράγματα, κάθε δική τους παρουσία είναι καλοδεχούμενη στο πλαίσιο που έχουμε συζητήσει".

Αρκετά πιο σαφής σε σχέση με τον Ν.Δένδια ήταν ο Ν.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είπε γι' αυτό: "Θεωρώ πως στο μέλλον θα έχουμε από πλευράς ΗΠΑ ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να πέσουν λίγο οι τόνοι, κυρίως από την Τουρκία. Δεν είναι απαραίτητο ο πρόεδρος Τραμπ να πάρει τηλέφωνο και να μιλήσει με τον Ερντογάν, υπάρχουν πάρα πολλά κανάλια επικοινωνίας τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν". Και σε άλλη συνέντευξή του, ανέφερε: "Η αίσθησή μου είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ και τα μέλη της ομάδας του, θα κινηθούν στην παροχή καλών υπηρεσιών προκειμένου να αποφορτιστεί το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Νομίζω ότι μπορούν να κινηθούν μέσα από διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας προς την τουρκική πλευρά προκειμένου να εξηγήσουν ότι δεν συμφέρει κανέναν η κλιμάκωση της έντασης".



Πιθανότατα, επειδή ο Ν.Δένδιας γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα παρέμβουν προς την Τουρκία για να της τραβήξουν το αυτί για τις προκλητικές ενέργειές της, όχι μόνον προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για άλλες χώρες της περιοχής, καθώς και μεγάλες δυνάμεις, επειδή δεν θέλουν να τα "σπάσουν" μαζί της, επιχειρεί μάταια να πείσει ότι οι ΗΠΑ, με τα πολεμικά μέσα που διαθέτουν στις ελληνικές βάσεις, θα γίνουν "ασπίδα" αποτροπής των ενεργειών της Άγκυρας.

Βέβαια, ξέχασε να αναφέρει ότι η αμερικανική ναυτική (και όχι μόνον) παρουσία στις ελληνικές θάλασσες δεν συμφωνήθηκε τώρα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, είναι αυξημένη ήδη τα τελευταία χρόνια. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, ήταν η Αθήνα τα τελευταία χρόνια που κατάφερε να "δεσμεύσει" τις ΗΠΑ με τέτοιου είδους "άτυπες" συμφωνίες. Κάτι που, προφανώς, είδε με θετικό μάτι η Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι έτσι εξυπηρετούνταν και τα δικά της συμφέροντα, όχι μόνον σε σχέση με την Τουρκία, αλλά και τη Ρωσία και την κατάσταση στη Μ.Ανατολή.

Αναμφισβήτητα, η παρουσία των ΗΠΑ συνέβαλε ώστε, σε κάποιες περιπτώσεις, να υπάρχει σχετική ηρεμία και να μην γίνει η "στραβή" με την Τουρκία. Κάτι που φάνηκε σε πολλές στιγμές και στην Κύπρο. Και αυτό είναι θετικό και πρέπει να συνεχιστεί. Όμως, η τουρκική προκλητικότητα δεν σταμάτησε. Αντίθετα, παρατηρείται πλέον νέα, ποιοτική (και ποσοτική) αναβάθμιση των τουρκικών κινήσεων. Κάτι που, εκτός των άλλων, φάνηκε τόσο με τις κινήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και με την υπογραφή συμφωνίας με την κυβέρνηση - μαριονέτα της Τρίπολης, στη Λιβύη. Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα αναβαθμίζει την προκλητικότητά της, σπρώχνοντας στα άκρα την κατάσταση. Ποια στάση θα κρατήσει σε μια ενδεχόμενη ραγδαία υποτροπή ο 6ος αμερικανικός στόλος; Ελπίζουμε όχι αυτή που κράτησε κατά τον "Ατίλλα" στην Κύπρο.



Οι ΗΠΑ, λοιπόν, πρέπει να "τιμήσουν" την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις (MDCA). Και τα υπόλοιπα που λέγει ο Ν.Δένδιας ότι η συμφωνία αποτελεί "επέκταση του αμερικανικού αποτυπώματος στην Ελλάδα και παράγοντα διασφάλισης της ειρήνης", καθώς και ότι, εάν συμβεί κάτι, "εν απολύτω επιγνώσει, σας λέω ότι δεν θα είμαστε μόνοι μας", είναι λόγια του αέρα. Η Ουάσιγκτον πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα, ούτε το αβύθιστο αεροπλανοφόρο της είναι, ούτε ο χωροφύλακας των συμφερόντων της στην περιοχή. Είναι σύμμαχοι και, όσο συμπίπτουν τα συμφέροντά τους, και στον βαθμό που ταυτίζονται, θα πρέπει να έχουν μια κοινή πορεία αλληλοστήριξης.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν εκλιπαρεί ελεημοσύνη, αλλά απαιτεί αλληλεγγύη. Όπως επιβάλλεται μεταξύ συμμάχων. Οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν το μήνυμα από την Ελλάδα ότι δεν μπορεί να αρκούνται σε φιλικές παραινέσεις προς την Τουρκία, αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες ότι δεν θα ανεχθούν τακτικές αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Δεκτές οι παραινέσεις, αλλά δεν αρκούν. Ειδικά στις σημερινές σταθερά υποτροπιάζουσες συγκυρίες. Ωστόσο, τα κολλητιλίκια Τράμπ - Ερντογάν, μόνο θετική ατμόσφαιρα δεν διαμορφώνουν. Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, ο οποίος ήταν εμφανές ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, "ψάρευε" ψήφους της ελληνικής Ομογένειας στις ΗΠΑ, σκόπιμο είναι να γνωρίζει ότι, εάν δεν αλλάξει τροπάρι, δεν πρόκειται να δει αυτές τις ψήφους.

Τέλος, με αντίστοιχη ελπίδα σαν κι αυτή στις παλιές ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες ... "κορίτσια, έρχεται ο στόλος", ο Ν.Δένδιας είπε: "Οι ΗΠΑ έχουν πολεμικά πλοία στην περιοχή, υπάρχει μεγάλο υποβρύχιο στη Σούδα. Υπάρχει κι άλλο αμερικανικό σκάφος στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κατά συνέπεια, οι Αμερικανοί έχουν ένα ρόλο να παίξουν. Η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα υπάρχει και ο αμερικανικός παράγων δρα. Και η δράση του είναι προφανές ότι λειτουργεί υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή και αποτρέπει όποιον απεργάζεται την αστάθεια στην περιοχή οποιοσδήποτε κι αν είναι αυτός. Δεν στρέφεται κατά κάποιου συγκεκριμένου . Η Ελλάδα είναι υπέρ της σταθερότητας και υπέρ της σταθερότητας είναι και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και με αυτό τον τρόπο δρουν στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή του ευρύτερου δικού μας ενδιαφέροντος".

Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο βρίσκεται εδώ και μήνες στη Σούδα, όπου, εκτός από τις περιπολίες, κάνει και εκτεταμένες εργασίες "ανακαίνισης". Και, βέβαια, όπως δηλώνουν ανοικτά στα αμερικανικά ΜΜΕ ο διοικητής του υποβρυχίου και αξιωματικοί του πληρώματός του, ο κύριος στόχος του είναι να αντιμετωπίσει τα ρωσικά υποβρύχια και πλοία που πλέουν στην Α.Μεσόγειο.

Φανταζόμαστε, το γνωρίζει αυτό ο κ.Δένδιας. Αν όχι, του προωθούμε το σχετικό βίντεο: .

Μπορεί, βέβαια, ρωτήσει και τον Ν.Παναγιωτόπουλο, του οποίου, πάντως, "κύκλοι" εντός του υπουργείου Άμυνας φροντίζουν να πριονίζουν την καρέκλα. Φαίνεται ότι κάποιοι, αντί να κοιτάνε πως θα αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα, αναλίσκονται σε βυζαντινές ίντριγκες προς εξυπηρέτηση των προσωπικών φιλοδοξιών τους (αλλά αυτά, σε άλλο αναλυτικό ρεπορτάζ).




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Tags
Back to top button