Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το θανάσιμο(;) λάθος Ελλάδας-Κύπρου και οι FREMM με SCALP-Naval που καθήλωσαν τον τουρκικό Στόλο – Αυτές που δεν πήραμε ποτέ… (βίντεο)

Κόλαφος για την Ελλάδα είναι οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ καθώς με το αυτο-εμπάργκο στους εξοπλισμούς, τις τραγικές πολιτικές αποφάσεις και την ανυπαρξία πολεμικών πλοίων και Πολεμικής Αεροπορίας από την πλευρά Κύπρου, το βάρος πέφτει στους «ξένους» και ειδικά στην προκειμένη περίπτωση των γαλλικών πολεμικών πλοίων FREMM που καθήλωσαν τον τουρκικό Στόλο. Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής φαίνεται ότι απλά επιτηρούν διακριτικά την κατάσταση.

Είναι τα πολεμικά αυτά πλοία που ήταν να πάρουμε κάποτε και μάλιστα το ένα που προστατεύει τώρα την Κυπριακή ΑΟΖ θα το νοικιάζαμε αλλά ο Α.Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει την απόκτηση τους ως «ακατάλληλη».

Η έλλειψη διορατικότητας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Ας θυμηθούμε τι είχε πει τότε.

Ακατάλληλες για την Ελλάδα χαρακτήρισε τις φρεγάτες τύπου FREMM ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική με την αμυντική βιομηχανία ερώτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στη Θεσσαλονίκη το 2013.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης τάχθηκε εναντίον του μοντέλου ενοικίασης οπλικών συστημάτων, αποκαλώντας οξύμωρο το να ζητάει η χώρα βοήθεια από τους εταίρους της και αυτοί τα της νοικιάζουν οπλικά συστήματα με υψηλό κόστος.

«Είναι οξύμωρο και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους αυτοί να απαιτούν, να τους δίνουμε χρήματα για να νοικιάζουμε οπλικά συστήματα. Οι γνώστες μάλιστα, οι βαθύτεροι γνώστες των τεχνικών ζητημάτων με ενημερώνουν ότι αυτά τα πλοία, είναι πλοία ακατάλληλα για τη χώρα μας, διότι είναι πλοία ανθυποβρυχιακού αγώνα και μάλιστα σε ανοικτές θάλασσες, όχι σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο.

»Και προβλέπεται μάλιστα να τα νοικιάσουμε 200.000.000 το χρόνο για μια 5ετία, δηλαδή 1 δις στην 5ετία. Με δυο λόγια από τη μια τσέπη βγαίνει η βοήθεια από την άλλη μπαίνει. Το είχε πει αυτό και ο Κον Μπεντίτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε απόλυτο δίκιο.»

Μάλιστα στην Κύπρο αφού τώρα βλέπουν τα ζόρια, ακούγονται έντονες φωνές διαμαρτυρίας. Ο ταγματάρχης εν αποστρατεία Άντυς Λοϊζου δήλωσε στο Sigmalive πως δυστυχώς η Κύπρος δεν παραδειγματίστηκε από το Ισραήλ αλλά ούτε από άλλη χώρα προκειμένου να οικοδομήσει ισχυρές και αποτρεπτικές ένοπλες δυνάμεις.

«Παραδείγματα η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ και άλλα κράτη. Είναι αδιανόητο μια χώρα πλούσια σε υδρογονάνθρακες να μην διαθέτει πολεμικά πλοία, ( κορβέτες, πυραυλακάτους κα), ούτε πολεμική αεροπορία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η υπό του Υπουργείου άμυνας συνεχής προβολή των ασκήσεων έρευνας και διάσωσης κρίνεται ως παραπλανητική καθότι αυτή δεν αποτελεί πρωτεύουσας αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων μιας χώρας. Είναι επιβεβλημένη οι οικοδόμηση πολεμικού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας ως δυνάμεων αποτροπής σε μια Κύπρο που η ΑΟΖ της είναι έντεκα φορές μεγαλύτερη από την επιφάνεια της. Ας μη ξεχνάμε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό από το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης στην άμυνα για την οποία συγκεντρώνεται.»

Συγκεκριμένα, δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας (εικόνα πιο κάτω που εξασφάλισε ο Φ με τα δύο πολεμικά σκάφη που φέρουν γαλλική σημαία κατά τη διαδικασία ανεφοδιασμού στο λιμάνι Λάρνακας), που συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν αποσπαστεί για τον σκοπό αυτό και διακριτικά, έχουν ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας.

Πρόκειται για την 142 μέτρων φρεγάτα «Languedoc» με τα εξελιγμένα ραντάρ εντοπισμού υποβρυχίων «Ηρακλής» και τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους MdCN, Aster και Exocet MM 40 όπως και ανθυποβρυχιακές τορπίλες «MU 90», που εξυπηρετείται από περίπου 140 ναύτες, όπως και δεύτερη φρεγάτα, μήκους 125 μέτρων, κλάσης «La Fayette», εξοπλισμένη με Exocet MM40, αντιαεροπορικό σύστημα Thales Crotale Naval CN2.

Οι δύο φρεγάτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», θα περιπολούν κατά διαστήματα και ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν, σε απόσταση ασφαλείας από το γεωτρύπανο, παράλληλα με τις υποχρεώσεις τους στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου.

Επίσης, ανάλογα με τις συνθήκες κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο τεμάχιο 11, οι Γάλλοι έχουν ετοιμότητα και για από αέρος παρατήρηση και συμβολή με αεροσκάφη που είναι ενταγμένα επίσης στη δύναμη του Λιβάνου, κυρίως για λόγους ασφάλειας και αντιμετώπισης τυχόν συμβάντων ασφάλειας ή ατυχήματος, ενώ έχει γίνει και σχετική προετοιμασία.

Η φρεγάτα La Fayette είναι το πρώτο πλοίο της ομώνυμης κλάσης, σχεδιασμένη εξ αρχής με χαρακτηριστικά stealth. Tο σχήμα του κύτους και της υπερκατασκευής μειώνουν το ίχνος της στα ραντάρ κατά 60%.

Με μήκος 125 μ. ο οπλισμός περιλαμβάνει ένα πρωραίο αυτόματο πυροβόλο των 100 χιλ. τύπου ΤΡ, δύο πυροβόλα F2, σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (CIWS) Crotale Naval CN2 καθώς και βλήματα για την προσβολή στόχων επιφανείας MM40 Block II Exocet.

Η ανθυποβρυχιακή φρεγάτα Languedoc, κλάσης Aquitaine, αποτελεί εξέλιξη των φρεγατών La Fayette διαθέτοντας Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) SETIS που προσδίδει εντυπωσιακές επιχειρησιακές δυνατότητες αντιμετώπισης κάθε σύγχρονης αεροπορικής και ναυτικής απειλής.

Με μήκος 120 μ. και πλάτος 20 μ. οι εκτοπίσματος 6.000 τόννων φρεγάτες FREMM (Frégate Européen Multi-Mission) ενσωματώνουν τεχνολογία για μείωση του ακουστικού τους ίχνους παρόμοια με αυτήν του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων SSBN του γαλλικού Ναυτικού.

H Languedoc είναι το πέμπτο πλοίο που κατασκευάσθηκε στα ναυπηγεία DCNS. Ο οπλισμός περιλαμβάνει, εκτός του πρωραίου πυροβόλου, εκτοξευτές βλημάτων MBDA Aster, εκτοξευτές υποστρατηγικών βλημάτων cruise τύπου SCALP Naval με εμβέλεια 1.000 χλμ, πυραύλους Exocet Block III και τρία αυτόματα Nexter Narwhal των 20 χιλιοστών.

Οι φρεγάτες εξοπλίζονται με τορπίλες τύπου MU-90 Impact, με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, με βλήματα επιφανείας-επιφανείας τύπου MM-40 Exocet Block.III και με σύστημα εκτόξευσης βλημάτων επιφανείας-εδάφους τύπου SCALP-Naval.

Στη διαμόρφωση ανθυποβρυχιακού πολέμου, εξοπλίζονται με τορπίλες τύπου MU-90 Impact, με βλήματα επιφανείας-επιφανείας τύπου MM-40 Exocet Block.III και με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.

Το βλήμα MM-40 Exocet Block.III είναι εξέλιξη του πολύ γνωστού, και στην Ελλάδα, βλήματος MM-40 Exocet Block.II. Σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, το MM-40 Exocet Block.III διαθέτει βελτιωμένο σύστημα πλοήγησης, επιτυγχάνει αυξημένο βεληνεκές (180 km από τα 70 km της προηγούμενης έκδοσης) και έχει ικανότητα προσβολής στόχων σε παράκτιο περιβάλλον.

Η αντιαεροπορική άμυνα των FREMM βασίζεται στο συνδυασμό βλημάτων μικρού-μέσου βεληνεκούς τύπου Aster-15 και βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Aster-30. Το βλήμα Aster-15 έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει υποηχητικούς και υπερηχητικούς στόχους σε μικρά και μεσαία βεληνεκή. Το ελάχιστο βεληνεκές του είναι 1,7 km και το μέγιστο είναι 30 km.

Το μήκος του βλήματος είναι 4,2 μέτρα, η διάμετρός του 180mm και το βάρος του 310 κιλά. Το βλήμα Aster-30 έχει ελάχιστο βεληνεκές 3 km και μέγιστο 180 km. Το βάρος του Aster-30 είναι 510 κιλά.

Τα Γαλλικά πλοία φέρουν εκτοξευτή Sylver A43 για 16 βλήματα Aster 15 και τα Ιταλικά πλοία φέρουν εκτοξευτή SYLVER A50 για μικτή αναχορηγία 16 βλημάτων Αster 15 και Aster 30.

Eπίσης, τα γαλλικά πλοία φέρουν και 16 βλήματα χερσαίας κρούσης SCALP Naval σε εκτοξευτή Α70.

Για την προσβολή στόχων εδάφους έχει επιλεγεί το βλήμα SCALP-Naval και αποτελεί εξέλιξη του γνωστού βλήματος αέρος-εδάφους τύπου SCALP-EG/Storm Shadow, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ). Τον Ιανουάριο του 2007, η κατασκευάστρια εταιρία MBDA απέσπασε συμβόλαιο για την κατασκευή 50 βλημάτων του τύπου αναφέρει το thinknews.gr.

Το βλήμα θα εκτοξεύεται από το σύστημα Sylver A-70.

Tags
Back to top button