Μεγάλη αισιοδοξία, ότι το κοίτασμα «Ονησίφορος» στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί «φλέβα χρυσού» προκύπτει από τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με την δομή και το πέτρωμα κάτω από το βυθό της θάλασσας. Αυτός είναι και ο λόγο που η Τουρκία έχει λυσσάξει και κάνει ότι μπορεί προκειμένου να σταματήσει η γεώτρηση ή να διεκδικήσει μέρος του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με αναλυτές, αλλά και όσα δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, η δομή στο κοίτασμα «Ονησίφορος» είναι ανθρακική, ομοίου τύπου με αυτή του κοιτάσματος «Ζορ» που έχει εντοπισθεί στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Η απόσταση μάλιστα που χωρίζει το «Ζορ» από το «Ονησίφορος» είναι μόλις 6 ναυτικά μίλια.
«Είναι η πρώτη φορά στην κυπριακή ΑΟΖ που θα γίνει γεώτρηση σε ανθρακικό κοίτασμα και άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να αντληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, με σκοπό να εξετασθεί η θεωρία ύπαρξης αυτού του πετρελαϊκού συστήματος στη δική μας ΑΟΖ», δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης.
Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι από την αξιοποίηση του κοιτάσματος στο οικόπεδο 11 μπορεί να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για την Κύπρο που μπορούν να αγγίξουν ακόμη και το 1,4 τρισ. δολάρια. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι σε θέση οι ειδικοί να το πουν με βεβαιότητα, αφού εκτιμάται πώς σε 75 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η γεώτρηση.
Αν επιβεβαιωθεί πώς υπάρχει φυσικό αέριο, τότε μετά το Σεπτέμβριο θα γίνουν και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων. Μια ανακάλυψη, ανεξαρτήτως μεγέθους, θα βελτιώσει επίσης και τις πιθανότητες άλλων ανακαλύψεων, σε άλλες ανθρακικές δομές που έχουν ήδη εντοπισθεί.
Μιλάμε βεβαίως για τα οικόπεδα 10 και 6, την εκμετάλλευση των οποίων έχουν αναλάβει η «Exxonmobil» και η «Total/ENI». Εκτιμάται πώς τα τρία οικόπεδα 11, 10 και 6 κρύβουν κοιτάσματα που μπορούν να έχουν έως και πέντε φορές περισσότερο φυσικό αέριο από το κολοσσιαίο κοίτασμα «Ζορ». Μάλιστα το κοίτασμα στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ είναι κατά δύο φορές μεγαλύτερο από το ισραηλινό Λεβιάθαν.
Όλα αυτά τα δεδομένα έχουν σαφώς περιέλθει και σε γνώση της Τουρκίας και για αυτόν τον λόγο η Άγκυρα επιμένει πώς το φυσικό αέριο ανήκει και στο ψευδοκράτος και κατ’ επέκταση και στην ίδια. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η Άγκυρα δεν θέλει επί της παρούσης λύση του Κυπριακού με κατάργηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων της. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα έχει το ρόλο της εγγυήτριας δύναμης που έχει σήμερα.
Το βασικό όμως είναι πώς η Τουρκία έχει σπεύσει να δηλώσει πώς το οικόπεδο 6 βρίσκεται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» και ως εκ τούτου έχει δικαιώματα στο ενεργειακό κοίτασμα που κρύβει. Αυτός είναι ο λόγος που στέλνει το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» να μπαινοβγαίνει στο οικόπεδο, αμφισβητώντας την κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Για την Τουρκία όμως το πρόβλημα είναι πώς την αξιοποίηση του κοιτάσματος στο οικόπεδο 6 έχει αναλάβει επίσης η κοινοπραξία «Total/ENI», η οποία δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να αφήσει τόσον κόπο και κέρδη να πάνε χαμένα. Σημειωτέον πώς όταν θα επιχειρηθεί η γεώτρηση στο οικόπεδο 6 θα είναι ήδη γνωστά τα αποτελέσματα του κοιτάσματος «Ονησίφορος» και πιθανόν και του οικοπέδου 10 που έχει αναλάβει η αμερικανική «Exxonmobil».
Αμερικανοί και Γάλλοι έδειξαν από την πρώτη στιγμή πώς δεν παίζουν με τα συμφέροντα τους. Οι πρώτοι «τύφλωσαν» τα τουρκικά μαχητικά που επιχείρησαν να πετάξουν κοντά στο γεωτρύπανο «West Capella» και οι δεύτεροι έχουν αποκόψει από την ευρωπαϊκή δύναμη Unifil δύο φρεγάτες και τις έχουν στείλει να κάνουν περιπολίες κοντά στο οικόπεδο 11.
Το «παιχνίδι» λοιπόν έχει χοντρύνει αρκετά και μέσα έχουν μπει ισχυροί παίχτες με τους οποίους η Τουρκία δυσκολεύεται να τα βάλει. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν πληρώνει την στάση του και την αδιαλλαξία του στην ευρύτερη περιοχή. Θα δείξει ωστόσο αν μπορεί να το εκμεταλλευτεί η Κυπριακή ή η Ελληνική πλευρά στη συνέχεια.