Κύρια θέματα, Ελληνοτουρκικά • 20/03/2021 - 12:30
Το σχέδιο «Σούγκα» σε δικογραφία στην Σμύρνη: Πώς οι Τούρκοι θέλουν να καταλάβουν ελληνικές νησίδες για να έχουν το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις
Επιδιώκουν ένα «νησιωτικό Blitzkrieg» γνωρίζοντας ότι οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν άμεσα από την Διεθνή Κοινότητα
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
H Άγκυρα επαναφέρει το μυστικό στρατιωτικό σχέδιο «Σούγκα» για πρόκληση «θερμού» επεισοδίου με την Ελλάδα με στόχο να εισβάλει σε 131 νησιά του Αιγαίου νησίδες και συμπλέγματα βραχονησίδων που θεωρεί ότι «δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς κυριαρχίας τους».
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πάλι βάζουν στο «στόχαστρο» τα ελληνικά νησιά
Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ΤΕΔ) κατέγραψαν 131 νησιά-νησίδες και ετοίμασαν σχέδια προς κατάληψή τους.
Το μυστικό έγγραφο που είναι μία παρουσίαση με powerpoint με 16 διαφάνειες περιλάμβανε ένα χαρτί με τις «αμφισβητούμενες τοποθεσίες» ενώ η παρουσίαση φαίνεται να έχει προετοιμαστεί από την Ακαδημία πολέμου και δεν έχει σφραγίδα ημερομηνίας
Ήταν μέρος μιας μελέτης που επικεντρώνεται στον συντονισμό μεταξύ των κλάδων των TΕΔ σε περίοδο κρίσης και κατέγραφε τις πιθανότητες που είχε ο καθένας απέναντι στον άλλον σε μία σειρά από διενέξεις στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο.
Η παρουσίαση αναφέρει το πως ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί για να καταλάβει τα νησιά με ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από αέρα και θάλασσα.
Το απόρρητο έγγραφο βρέθηκε θαμμένο στα παραρτήματά δικογραφίας μιας υπόθεσης που εκδικάζεται στη Σμύρνη.
Ο εισαγγελέας Οκαν Μπάτό, έβαλε το μυστικό σχέδιο στο αρχείο των τεκμηρίων όπου έπρεπε να κάνει μία σύντομη σημείωση και να το αφήσει στο αρχειοφυλάκιο στο δικαστήριο.
Παρόμοια έγγραφα μπορούν να επιθεωρηθούν μόνο σε μη ακροαματικό δικαστήριο υπό την προεδρία ενός δικαστή για ευνοήτους λόγους τήρησης του απορρήτου.
Το ίδιο έγγραφο κοινοποιήθηκε επίσης σε μία άλλη υπόθεση που εκδικάζεται στην Άγκυρα με τον εισαγγελέα Τζιχάτ Ιπεκτσί.
Και εκείνος ο εισαγγελέας αγνόησε την ευαισθησία του εγγράφου προφανώς κατόπιν εισηγήσεων και για να μην «μπλέξει».
Τα αμφισβητούμενα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες καταγράφονται ως εξής: 3 στην τοποθεσία Ζουράφα, 13 στις Οινούσσες, 21 στην Φίμενα, 18 στους Αρκούς, 15 στην Ψέριμο, 12 στην Καλόλιμνο, 2 στο Φαρμακονήσι, 10 στο Γυαλί, 2 στην Στρογγυλή, 11 στην Λέβιθα και 24 νησίδες γύρω από την Κρήτη.
Η μελέτη βασίστηκε σε διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση στα Ίμια η οποία έφερε την Τουρκία και την Ελλάδα στο χείλος του πολέμου του 1996.
Υπογραμμίζεται ότι η κρίση των Ιμίων κατέστησε σαφές ότι οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων και ειδικών δυνάμεων θα ήταν το κλειδί σε μελλοντικές πολεμικές επιχειρήσεις.
Τόσο η διοίκηση ειδικών δυνάμεων που ελέγχεται άμεσα από το Γενικό επιτελείο όσο και SAT, προορίζονται να κινητοποιηθούν ξεχωριστά και από κοινού από τη θάλασσα με ταχύπλοα ή από τον αέρα με αερομεταφορά/αεροκίνηση για τον έλεγχο των νησιών και νησίδων που έχουν στοχοποιηθεί.
Οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν με την κάλυψη της τουρκικής Αεροπορίας, από τις φρεγάτες του τουρκικού Ναυτικού και το πυροβολικό που είναι τοποθετημένο στα τουρκικά παράλια.
Ολόκληρη η επιχείρηση θα συντονίζεται από μία κοινή διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων που θα δημιουργηθεί με το όνομα Ενοποιημένη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.
Που στοχεύουν οι Τούρκοι
Ο στόχος των Τούρκων δεν είναι να πάρουν κάποιο μεγάλο νησί. Μην κοροϊδευόμαστε.
Ξέρουν ότι είναι αδύνατο, θα «κολλήσουν» και εν συνεχεία οι δυνάμεις τους θα κινδυνέψουν με καταστροφή αν δεν απαγκιστρωθούν άμεσα λόγω έλευσης ελληνικών δυνάμεων.
Ούτε έχουν σκοπό να κτυπήσουν νησάκια βαθιά στο Αιγαίο διότι γνωρίζουν πως θα «βουλιάξει το Ναυτικό τους από τις ενέδρες που θα στηθούν ανάμεσα στα «στρατικοποιημένα» νησιά από πυραυλακάτους και πυραυλικά χερσαία συστήματα..
Αυτό που θέλουν είναι να καταλάβουν νησίδες και βραχονησίδες που βλέπουν «φάτσα» στα τουρκικά παράλια, μπορούν να καταληφθούν ακόμα και από ομάδα οκτώ ατόμων και γνωρίζοντας ότι θα επιχειρήσει η Διεθνής Κοινότητα να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες, να βρεθούν σε θέση ισχύος σε διαπραγματεύσεις καθώς «το σφύριγμα της λήξης» θα τους έχει βρει με «boots on the ground» σε ελληνικά νησιά.
Μετά θα έχουν το πάνω «χέρι».
Και να θυμόμαστε, πιο εύκολα κάνει η Διεθνή Κοινότητα να αποχωρήσει κάποιος από μια ηπειρωτική περιοχή απ’ότι από ένα νησάκι λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων και μάλιστα ακατοίκητο.