Κύρια θέματα,ΓΕΑ • 22/09/2021 - 07:28
Το πρώτο βίντεο: Τα ''γεράκια'' της ΠΑ απογείωσαν τα δύο γαλανόλευκα Rafale!
Τα πρώτα γαλανόλευκα Rafale πετούν μαζί
Στα χρώματα της Ελλάδας έχουν «ντυθεί»« ήδη τα δύο πρώτα Rafale που απέκτησε η χώρα μας από τη Γαλλία και ήδη πραγματοποιούν τις πρώτες τους πτήσεις.
Βίντεο που ανέβηκε πρόσφατα στο YouTube δείχνει τα «γαλανόλευκα» Rafale να πετούν στη βάση Μερικιάν κοντά στο Μπορντό, εκεί δηλαδή όπου οι πρώτοι Έλληνες ιπτάμενοι εκπαιδεύονται εντατικά από Γάλλους συναδέλφους τους.
Ουσιαστικά, πρόκειται για τους πρώτους Έλληνες πιλότους των Rafale που θα εκπαιδεύσουν και τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.
Oι πρώτοι τέσσερις ιπτάμενοι ήδη πετούν το μαχητικό, αφού η «θεωρητική» τους εκπαίδευση ολοκληρώθηκε πριν από τον Ιούνιο. Παράλληλα, στην 114 Πτέρυγα Μάχης οι αλλαγές στην 332 Μοίρα «Γεράκι» συνεχίζονται οι αλλαγές για την υποδοχή των μαχητικών.
Σημειώνεται, πως η άφιξη των Rafale στην Ελλάδα και η ένταξή τους σε υπηρεσία θεωρείται ότι θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Αεροπορική υπεροχή
Τα προηγμένα συστήματα των Rafale συνδυαστικά προσφέρουν αεροπορική υπεροχή. Το πακέτο αισθητήρων ραντάρ AESA και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Spectra, που θεωρείται το κορυφαίο διαθέσιμο σύστημα στον κόσμο, βοηθούν τους χειριστές των Rafale να εντοπίζουν και να στοχοποιούν εχθρικά αεροσκάφη από μεγαλύτερη απόσταση.
Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου παρέχει δυνατότητα ενεργού Stealth που επιτρέπει στον πιλότο του γαλλικού μαχητικού να κάνει jamming στο αντίπαλο αεροσκάφος χωρίς το ραντάρ του εχθρικού μαχητικού να καταλαβαίνει ότι στην περιοχή υπάρχει άλλο τζετ.
Ως δικινητήριο αεροσκάφος, απέναντι σε μονοκινητήρια μαχητικά όπως τα F-16, το Rafale έχει πλεονέκτημα. Μπορεί να εκτελεί με μεγαλύτερη άνεση αποστολές συνοδείας ενώ παράλληλα έχει τον χρόνο να εμπλέκεται σε αερομαχίες προσφέροντας σε άλλα φίλια μονοκινητήρια αεροσκάφη τον χρόνο για να εκτελέσουν την αποστολή τους.
Όπως και τα τελευταίων τύπων F-16, το Rafale έχει το λεγόμενο Link-16, με το οποίο μπορεί να ανταλλάσσει εικόνα σε πραγματικό χρόνο με αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, πολεμικά πλοία, πυροβολαρχίες αντιαεροπορικών Patriot, ακόμη κι αν χρειάζεται να πετάξει με κλειστό το ραντάρ του.
Κάτι εξίσου σημαντικό είναι ότι τα Rafale θα μειώσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των τουρκικών ιπτάμενων ραντάρ και τάνκερ. Και αυτό διότι, λόγω της εμβέλειας των όπλων των γαλλικών μαχητικών, τα τουρκικά αεροσκάφη θα είναι υποχρεωμένα να κινούνται πολύ πιο μακριά απ’ ό,τι έχουν συνηθίσει, έστω να μην μπαίνουν στις παραμέτρους βολής των Rafale.
24 Rafale
Εφόσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα δικινητήρια μαχητικά αεροσκάφη στο τέλος του 2021, 12 στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023.
Τα δύο από τα 12 μεταχειρισμένα Rafale θα είναι διθέσια και τα άλλα 10 θα είναι μονοθέσια, από τα αεροσκάφη που σήμερα είναι ενταγμένα στη γαλλική πολεμική αεροπορία.
Στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για απόκτηση επιπλέον έξι νέων γαλλικών Rafale κάτι που θα ανεβάσει το συνολικό αριθμό τους σε 24.
«Εδώ ανακοίνωσα πέρσι την αγορά των 18 Rafale που σύντομα θα γίνουν 24. Φέτος βρίσκομαι και πάλι εδώ για να ενώσω και να δώσω προοπτική, για να περιγράψω το σχέδιο μας για την Ελλάδα που αλλάζει, βαδίζει μπροστά και κοιτάζει ψηλά. Για να παρουσιάσω τα ακόμα περισσότερα που μπορούμε να επιτύχουμε μαζί από το 2022 και μετά. Η φετινή έκθεση καθοριστικός σταθμός επανεκκίνησης και σημείο αφετηρίας μίας συναρπαστικής δεκαετίας» επισήμανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης.