Σοκ και δέος στη Μέση Ανατολή από την επιχείρηση κατά της διαφθοράς στη Σαουδική Αραβία.Τι κρύβεται όμως πίσω από την συντονισμένη επιχείρηση ΗΠΑ -Μπιν Σαλμάν; Η επιχείρηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις οι οποίες θα αλλάξουν τη μοίρα της χώρας ή ακόμη και να βυθίσουν στο χάος το Ριάντ.
Περιουσιακά στοιχεία αξίας 800 δισ. δολαρίων -δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί περίπου δυόμισι φορές στο ελληνικό χρέος- υπολογίζουν να κατασχέσουν οι σαουδαραβικές Αρχές από την ελίτ της χώρας, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς που εξαπέλυσε ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Αυτό δεν το λέμε φυσικά εμείς, αλλά η Wall Street Journal.
Πρίγκηπας: «Κάθε άτομο που έχει εμπλακεί στη διαφθορά θα συλληφθεί».
Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, πρίγκιπες, πρώην υπουργοί, συνελήφθησαν στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο των άνευ προηγουμένου διώξεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς που ξεκίνησαν πρόσφατα στο βασίλειο με τις αρχές να βάζουν στο στόχαστρό τους πρίγκιπες και υπουργούς, επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.
Όπως προκύπτει, τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν ανέρχονται -για αρχή- στο πόσο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων (86,1 δισεκατομμύρια ευρώ) σε διάστημα δεκάδων ετών.
Πολλές από τις προσωπικότητες που συνελήφθησαν κρατούνται «φυλακισμένοι» στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz-Carlton στην πρωτεύουσα Ριάντ. Φωτογραφίες και βίντεο μπορείτε να δείτε παρακάτω.
Μεταξύ αυτών και ο δισεκατομμυριούχος Alwaleed bin Talal, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Forbes, ο οποίος μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας κοιμούνται στρωματσάδα στα χαλιά του ξενοδοχείου, τυλιγμένοι με απλές κουβέρτες!
«Βάσει της έρευνάς μας τα τελευταία τρία χρόνια, υπολογίζουμε ότι τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια υπεξαιρέθηκαν μέσω συστηματικής διαφθοράς και κατάχρησης για αρκετές δεκαετίες» τόνισε ο σεΐχης Σαούντ αλ Μοτζέμπ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, 208 άνθρωποι συνελήφθησαν κι ανακρίθηκαν, οι επτά εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος τους.
Ο γενικός εισαγγελέας επανέλαβε τις δηλώσεις που έχουν κάνει άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ότι οι εμπορικές δραστηριότητες δεν έχουν επηρεαστεί από το κύμα διώξεων και ότι μονάχα προσωπικοί τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν «παγώσει», όχι εταιρικοί.
«Οι εταιρείες και οι τράπεζες μπορούν ελεύθερα να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους, ως συνήθως».
Τουλάχιστον 11 πρίγκιπες και 38 πρώην υπουργοί έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, αν και λέγεται ότι η σχετική λίστα μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα ονόματα.
Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων του ουρανοξύστη των 99 ορόφων Kingdom Tower στο Ριάντ, που περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο της αλυσίδας Four Seasons, πολυτελή διαμερίσματα κι ένα εμπορικό κέντρο καθώς και του πολυτελέστατου ξενοδοχείου Savoy στο Λονδίνο.
Οι αρχές πάγωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συλληφθέντων, οι οποίοι απειλούνται τώρα και με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Το Σαουδαραβικό υπουργείο Πληροφοριών επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κατάσχει κάθε περιουσιακό στοιχείο ή ακίνητο που συνδέεται με το κύκλωμα διαφθοράς.
Προσπάθησε, ωστόσο, να κατευνάσει την αγωνία των επενδυτών ότι δεν θα επηρεαστούν επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που έχουν σχέσεις με συλληφθέντες υπόπτους.
Ο Πρίγκηπας Mansoor bin Mogrin, σε αποστολή επιθεώρησης λίγο πριν τον θάνατο του.
Η επιχείρηση κατά της διαφθοράς έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ επιχειρήσεων ότι μπορεί να εντατικοποιήσει τη φυγή κεφαλαίων ή να εκτροχιάσει μεταρρυθμίσεις, σε μια περίοδο που η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις εν μέσω μιας παρατεινόμενης καθίζησης των τιμών του πετρελαίου.
«Πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι μόνον οι προσωπικοί τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκομένων πάγωσαν και όχι εκείνοι των εταιρικών τους επιχειρήσεων, μέχρι να αποφανθεί τελεσίδικα η Δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Αχμέντ Αμπντουλκαρίμ.
«Με άλλα λόγια οι εταιρικές επιχειρήσεις δεν επηρεάζονται» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι δεν έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μεταφορές κεφαλαίων μέσω νόμιμων τραπεζικών διαύλων.
Αλλά και ο υπουργός Εμπορίου, Ματζίντ αλ Κασάμπι, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι εταιρείες, περιλαμβανομένων και εκείνων ιδιοκτησίας των συλληφθέντων, θα έχουν «πλήρη προστασία».
Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στους συλληφθέντες περιλαμβάνεται κι ένας πασίγνωστος επιχειρηματίας, ο ιδρυτής ενός από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία της Σαουδικής Αραβίας, Νασερ μπιν Ακίλ Αλ Ταγιάρ.
Σε ανακοίνωσή της προς το τοπικό χρηματιστήριο η εταιρεία είπε ότι είναι ενήμερη για τις πληροφορίες περί σύλληψης του Ταγιάρ προσθέτοντας ότι η λειτουργία της συνεχίζεται ομαλά προς όφελος των μετόχων και των πελατών της.
Γιατί όμως τώρα αυτή η επιχείρηση;
Με την επιχείρηση κατά της διαφθοράς -ένα τολμηρό, πλην ριψοκίνδυνο παιχνίδι εξουσίας, όπως την περιγράφουν αναλυτές- ο πρίγκιπας διάδοχος μπιν Σαλμάν φαίνεται ότι συγκεντρώνει στα χέρια του εξουσίες σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Στο πλευρό του έσπευσε και ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες «άρμεγαν τη χώρα τους επί χρόνια».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Εβραίος γαμπρός του Ν.Τραμπ, Jared Kushner, ζήτησε από τον Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Ριάντ, να τηρήσει τις υποσχέσεις του για τα δισ δολάρια που υποσχέθηκε στον Τραμπ.
Ο Kushner του έδειξε έναν κατάλογο των περιουσίων στο εξωτερικό των μελών της βασιλικής οικογένειας και του ξεδίπλωσε όλο το αμερικανικό σχέδιο απαλλοτρίωσης με το πρόσχημα της διαφθοράς για να συγκεντρωθούν 2 ή 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ετσι θα υπάρξει λύση και στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ το οποίο υπερέβη τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Λέγεται μάλιστα ότι ένα μυστηριώδες γιοτ απόπλευσε στο λιμάνι της Τζέντα στο οποίο φορτώθηκαν βαλίτσες που περιείχαν ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε χαρτονομίσματα .
Αυτή η επιχείρηση έλαβε χώρα ακριβώς όταν ο Κούσνερ βρισκόταν στο Ριάντ.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι όλο το μαύρο χρήμα βρίσκει το δρόμο του προς αυτά το πραγματικό φρούριο βαθιά θαμμένο κάτω από το κτίριο της Knesset που διαχειρίζεται από τους Rothschilds…
Την ίδια ώρα οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης προσφέρουν πολιτικό άσυλο στους Σαουδάραβες πρίγκιπες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις διώξεις στη χώρα τους.
Πηγή ανέφερε στο Al Jazeera ότι οποιοσδήποτε πρίγκιπας ή πολίτης της Σαουδικής Αραβίας αναζητά καταφύγιο, είναι «ευπρόσδεκτος» στην Υεμένη.
«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε καταφύγιο σε οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας Αλ Σαούντ ή σε οποιονδήποτε Σαουδάραβα πολίτη που θέλει να γλιτώσει από την καταπίεση και τις διώξεις», ανέφερε η πηγή.
O παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου Saad Hariri συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Ριάντ με το μονάρχη της Σ.Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud.
Πρίγκηπα Mohammed bin Nayef στη κηδεία του Πρίγκηπα Mansour bin Muqrin bin Abdulaziz.