Τρομερό έργο από το Τελ Αβίβ με το σχέδιο κατασκευής τεχνητού νησιού απέναντι από την Γάζα το οποίο θα διαθέτει τεράστιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων λιμένων φορτίου και επιβατών, τερματικών σταθμών μαρίνας, σταθμού φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, μονάδας αφαλάτωσης και χώρου για αεροδρόμιο στο μέλλον.
Πρόκειται στην ουσία για μία αντιγραφή της αρχαίας Τύρου επί εποχής Μεγάλου Αλεξάνδρου κατασκευασμένη ολοκληρωτικά μέσα στην θάλασσα.
Με αυτό το νησί θα οι Ισραηλινοί θέλουν να δώσουν πρόσβαση στους Παλαιστίνιους με τον έξω κόσμο κάτω από αυστηρό έλεγχο.
Για πρώτη φορά το σχέδιο του νησιού παρουσιάστηκε σε βίντεο μοιάζει με σχέδιο που θυμίζει Ντουμπάι στη Μεσόγειο.
ΒΙΝΤΕΟ
Ο υπουργός πληροφοριών και μεταφορών του Ισραήλ έχει προωθήσει εδώ και καιρό την ιδέα ενός τεχνητού νησιού στα ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, με σχέδια για ένα λιμάνι, ένα τερματικό φορτίου και αεροδρόμιο για την τόνωση της οικονομίας της περιοχής και τη σύνδεσή της με τον κόσμο.
Ο υπουργός, Ισραήλ και η εταιρεία Katz, παρουσίασαν βίντεο υψηλής ποιότητας , το οποίο περιγράφει λεπτομερέστερα την πρότασή του, συνοδευόμενη από αγγλόφωνη αφήγηση, με πολύχρωμα γραφικά και μουσική.
«Το τεχνητό νησί στοχεύει στην παροχή απάντησης σε μια πραγματικότητα που είναι κακή για τους Παλαιστινίους και όχι καλή για το Ισραήλ», λέει ο αφηγητής, αναγνωρίζοντας ότι ο στόχος είναι εν μέρει να αλλάξει η άποψη ότι το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για την επιδείνωση της κατάστασης δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα.
Η ισλαμιστική ομάδα της Χαμάς ελέγχει τη Γάζα την τελευταία δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ισραήλ και η γειτονική Αίγυπτος διατηρούν στενό αποκλεισμό, περιορίζοντας τη ροή αγαθών και ανθρώπων μέσα και έξω από την περιοχή , προφανώς για να πιέσουν την Χαμάς.
Ενώ το Ισραήλ απέσυρε στρατιώτες και εποίκους το 2005, εξακολουθεί να ελέγχει την πρόσβαση της Γάζας στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο της.
«Σήμερα, το Ισραήλ εξακολουθεί να θεωρείται υπεύθυνο για τη Λωρίδα της Γάζας και είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την επιβίωση της περιοχής », λέει ο αφηγητής.
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η αντίληψη και να αντιμετωπιστούν ευρύτερα ανθρωπιστικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γάζα με μια ηλεκτροδότηση λιγότερες από τρεις ώρες την ημέρα, και ανεργία άνω του 40%, το σχέδιο της ισραηλινής εταιρείας Katz θα δώσει μια επένδυση ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πέντε χρόνια.
Διεθνή κοινοπραξία θα κατασκευάσει το τεχνητό νησί των 1.300 στρεμμάτων (525 εκτάρια) περίπου τρία μίλια ανοιχτά της Γάζας , συνδέοντας το με την ηπειρωτική χώρα μέσω ενός αυτοκινητόδρομου, το οποίο θα έχει μια γέφυρα που θα ανυψώνεται , διακόπτοντας την πρόσβαση.
Η Χαμάς, η οποία έχει συμμετάσχει σε τρεις πολέμους με το Ισραήλ από τότε που κατέλαβε τον έλεγχο της Γάζας από το αντίπαλο παλαιστινιακό κίνημα της Φατάχ, απαιτεί συνεχώς να λειτουργήσει το λιμάνι και να ξανακτιστεί το αεροδρόμιο της Γάζας, το οποίο καταστράφηκε από το Ισραήλ το 2001.
Η οργάνωση δεν έχει σχολιάσει άμεσα το σχέδιο κατασκευής του τεχνητού νησιού της Katz, αλλά ο Sami Abu Zuhri, εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε: «Η οικοδόμηση ενός θαλάσσιου λιμένα για τη Γάζα είναι δικαίωμα του λαού για να τον ανακουφίσει από τα βάσανα και να τερματίσει τον αποκλεισμό».
Ενώ το Ισραήλ θα διατηρεί τον έλεγχο της ασφάλειας στη θάλασσα γύρω από το νησί και θα διεξάγει επιθεωρήσεις στο λιμάνι, μια διεθνής αστυνομία θα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στο νησί και στα σημεία ελέγχου στη γέφυρα.
«Εκτός από την ανθρωπιστική και οικονομική σημασία της και τα ξεχωριστά πλεονεκτήματα ασφάλειας, το τεχνητό νησί θα ενισχύσει τη συνεργασία και τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των χωρών της περιοχής», λέει το βίντεο.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Avigdor Lieberman, ο οποίος έχει την ευθύνη για την πολιτική έναντι της Γάζας, παραμένει αμετάπειστος και δεν έχει εγκρίνει την πρόταση. Έχει πει ότι η Γάζα δεν αξίζει κανένα αναπτυξιακό έργο όσο η Χαμάς κατέχει το έδαφος.
Την τελική απόφαση όμως θα λάβει ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ.Νετανιάχου και το σχέδιο θα αποτελέσει σταθμό και για άλλες χώρες της περιοχής .