Για πρώτη φορά ο «άξονας» Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος εμφανίζεται να είναι τόσο ισχυρός και τα συμφέροντα τους να αντιτίθενται επίσης τόσο έντονα στην Τουρκία, η οποία κάνει ότι μπορεί για να φέρει τις τέσσερις χώρες ακόμη πιο κοντά.
Το ενεργειακό επίπεδο είναι το πρώτο πάνω στο οποίο οικοδομείται η συνεργασία των τεσσάρων χωρών. Το δεύτερο είναι το στρατιωτικό σκέλος, το οποίο βεβαίως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πρώτο. Στην αμυντική συνεργασία πάντως στην ανατολική Μεσόγειο θα δούμε το επόμενο διάστημα εντυπωσιακά πράγματα, αφού τα κορυφαία οπλικά συστήματα θα δώσουν και θα δίνουν το «παρών».
Ήδη, η αρχή γίνεται από σήμερα, όπου ξεκινάει η άσκηση «Μέδουσα» μεταξύ των ελληνικών και των αιγυπτιακών Ένοπλων Δυνάμεων, εντός του FIR Καϊρου. Τα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού και τα αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας θα ασκηθούν με το ελικοπτεροφόρο «Mistral», το οποίο κατασκεύασαν οι Γάλλοι αλλά τελικώς αντί της Ρωσίας (λόγω του εμπάργκο της Δύσης στη Ρωσία) παρέλαβε η Αίγυπτος.
Όπως ανακοινώθηκε, το «Mistral» θα λάβει μέρος στην άσκηση, όπως επίσης και μία γαλλική φρεγάτα «Fremm» που έχει παραλάβει το αιγυπτιακό Ναυτικό. Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα το οποίο διαπραγματεύονταν να πάρει και η Ελλάδα λόγω της αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής που προσφέρει, προκειμένου να καλύπτει τόσο το Αιγαίο, όσο και την αιγυπτιακή ΑΟΖ, αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δεν προχώρησε ούτε καν το σενάριο του leasing.
Τα ελικοπτεροφόρα «Mistral» (θα έχει δύο η Αίγυπτος) θα είναι εξοπλισμένα σχετικά σύντομα και με τον ρωσικό «εξολοθρευτή». Μιλάμε για τα επιθετικά ελικόπτερα «Ka-52 Alligator», στη ναυτική τους έκδοση, τα οποία η Αίγυπτος έχει παραγγείλει από τη Ρωσία. Ήταν προγραμματισμένο εξ αρχής να ενταχθούν στη δύναμη πυρός των «Mistral».
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν δηλαδή την ευκαιρία στο πλαίσιο της αεροναυτικής άσκησης «Μέδουσα» να συνασκηθούν με δύο κορυφαία οπλικά συστήματα ανά τον κόσμο. Και το κυριότερο είναι, πώς η χώρα που τα διαθέτει είναι «σύμμαχη» στην Ελλάδα και αντίπαλη της Τουρκίας.
Το ενθαρρυντικό επίσης είναι πώς η Αίγυπτος έχει ακόμη δύο πολύ ισχυρά «όπλα» στην Αεροπορία της και αυτά είναι τα αεροσκάφη «Rafale» και τα ρωσικά μαχητικά «Mig-35». Είναι δύο εξελιγμένα αεροσκάφη από τα οποία, σε περίπτωση συνεκπαίδευσης, η Ελλάδα μπορεί να έχει οφέλη.
Και μετά την Αίγυπτο ακολουθεί το Ισραήλ, με το οποίο επίσης η Ελλάδα και η Κύπρος διατηρούν άριστες σχέσεις. Το Τέλ Αβίβ, πέραν των ισχυρών Ένοπλων Δυνάμεων που έχει και την Αεροπορία τους που ξεχωρίζει, όπως βεβαίως και η Πολεμική Αεροπορία, διαθέτει πλέον με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον το μαχητικό αεροσκάφος «F-35». Όταν θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των πιλότων τότε το αεροσκάφος θα πετάξει και στην ανατολική Μεσόγειο, ενδεχομένως και σε μία άσκηση με την Ελλάδα.
Από την άλλη, η Τουρκία έχει εξοργίσει με τη συμπεριφορά της τις ΗΠΑ και αν συνεχίσει να εμμένει στην απόκτηση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων «S-400» τότε είναι αμφίβολο αν θα παραλάβει ποτέ τα F-35 που έχει παραγγείλει. Κάποιοι εκτιμούν πώς οι «S-400» χρησιμοποιούνται από τον Ερντογάν ως μέσο πίεσης προς τις ΗΠΑ για την άμεση παράδοση των «F-35» και των «Patriot» χωρίς όμως δεσμεύσεις. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση.
Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, το άνοιγμα «δρόμου» διοχέτευσης φυσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη, οι συνθήκες στη Μέση Ανατολή και βεβαίως η προκλητική και εριστική Τουρκία του Ρ.Τ. Ερντογάν φέρνουν ολοένα και περισσότερο κοντά τις Ελλάδα-Κύπρο-Αίγυπτο-Ισραήλ.
Έφτασε στο σημείο ο Ερντογάν να απειλήσει το Ισραήλ με «τζιχάντ» και εκεί που κάποιοι ήθελαν το κλίμα να βελτιώνεται και Άγκυρα και Τελ Αβίβ να συζητούν κατασκευή φυσικού αερίου ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε την οργή του προς της Άγκυρα, θυμίζοντας ένα κλίμα αντίστοιχο με αυτό που υπήρξε στις σχέσεις των δύο χωρών μετά το επεισόδιο του «Μαβί Μαρμαρά».
Οι εξελίξεις αυτές ευνοούν την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς πίσω από το Ισραήλ και την Αίγυπτο βρίσκονται και οι ΗΠΑ, στο μέτωπο που υπάρχει με την Τουρκία. Η Άγκυρα εκβιάζει και απειλεί Αθήνα και Λευκωσία όσον αφορά στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και αμφισβητεί τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.
Δεν είναι λοιπόν το γεγονός ότι πλέον στην κυπριακή ΑΟΖ δραστηριοποιούνται ενεργειακοί κολοσσοί, όπως η «Total/ENI» και η «Exxomobil», αλλά και το ότι πλέον στην ανατολική Μεσόγειο θα πλέει και θα πετάει ότι πιο σύγχρονο οπλικό σύστημα. Και στα ελληνικά IFF θα αναγνωρίζονται ως… φίλια.