Η ανικανότητα και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης κατάφεραν το μέτρο της αναγκαστικής ασφαλιστικής κάλυψης των αυτοκινήτων να το υπονομεύσουν και να το εξελίξουν σε «βουνό» ταλαιπωρίας για χιλιάδες Έλληνες. Έστειλαν μαζικά πρόστιμα για ανασφάλιστα αυτοκίνητα, αλλά αυτά, σε πολλές περιπτώσεις είχαν ως αποδέκτες… μακαρίτες, ανθρώπους που είχαν πουλήσει τα IX τους πολλά χρόνια πριν, αλλά δεν είχαν διαγραφεί με ευθύνη των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών και γενικώς ένα απίστευτο μπάχαλο.
Το μέτρο των προστίμων για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα είναι δίκαιο. Υπό δύο βασικές προϋποθέσεις όμως: Πρώτον, ότι δεν επιβάλλεται για εισπρακτικούς και μόνο λόγους, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Δεύτερον, ότι αποκλειστικός στόχος είναι η προστασία των αθώων πολιτών από ανθρώπους που έχουν κάνει σύστημα το να μην ασφαλίζουν τα αυτοκίνητα και παρ’ όλα αυτά να τα κυκλοφορούν κανονικά.
Τα περιστατικά όπου ένα αυτοκίνητο προκαλεί ζημίες σε ένα άλλο χωρίς ο ιδιοκτήτης του να το έχει ασφαλίσει ή ακόμη και να προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς ή και θανάτους είναι πολλά κάθε χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση τα θύματα είναι εκτεθειμένα και εξαιρετικά δύσκολα μπορούν να βρούν το δίκιο τους. Όποιος επιχειρήσει να βρεί άκρη με το Επικουρικό Κεφάλαιο, απλά χάθηκε…
Πάμε όμως στην επιβολή των προστίμων των 250 ευρώ. Χωρίς καμία διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών και των Ασφαλιστικών Εταιρειών, προχώρησε η ταχυδρόμηση 1,1 εκατομμυρίων ειδοποιητηρίων με το μπουγιουρντί για τα ανασφάλιστα οχήματα. Η ημερομηνία κατά την οποία υποτίθεται πώς τα οχήματα δεν ήταν ασφαλισμένα ήταν αυτή της 6ης Ιουνίου.
Όταν όμως τα ειδοποιητήρια άρχισαν να φθάνουν στους αποδέκτες τους αποκαλύφθηκε και το μέγεθος της αποτυχίας, της ανοργανωσιάς, της ανικανότητας. Άνθρωποι που δεν είχαν καν στην κατοχή τους τα αυτοκίνητα για τα οποία καλούνταν να πληρώσουν πρόστιμο, άνθρωποι που είχαν αποδημήσει εις Κύριον, ιδιοκτήτες που κανονικά είχα πληρώσει, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την τσιμπίδα της Εφορίας. Και άντε να ξεμπλέξεις.
Δεν ήταν ούτε χίλια, ούτε δύο χιλιάδες, αλλά συνολικά 400.000 τα λάθος ειδοποιητήρια. Σχεδόν δηλαδή το 35% των πολιτών μπήκε σε μία ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου και καλείται τώρα να αποδείξει πώς δεν είναι… ελέφαντας.
Ως βασικότερες αιτίες των λαθών που έγιναν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι περιπτώσεις κλοπής ή καταστροφής του αυτοκινήτου. Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες ο ιδιοκτήτης ενημερώνει την αστυνομία, η οποία καταγράφει και το συμβάν, αλλά συνήθως δεν ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών, στο αρχείο του οποίου το συγκεκριμένο όχημα εμφανίζεται ότι κυκλοφορεί.
Μια άλλη βασική αιτία είναι η μη έγκαιρη καταχώριση στο σύστημα του υπουργείου Οικονομικών των περιπτώσεων κατάθεσης πινακίδων, φαινόμενο που εντοπίζεται έντονο στην Περιφέρεια με συνέπεια ένας σημαντικός αριθμός κατόχων αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει πινακίδες να εμφανίζεται ακόμη ότι κυκλοφορεί το αυτοκίνητό του. Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι και η απόκλιση που εμφανίζουν οι βάσεις δεδομένων που τηρούνται από τους εμπλεκόμενους φορείς για τα αυτοκίνητα.
Η βάση δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών εμφανίζει να υπάρχουν 9,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα με πινακίδες κυκλοφορίας, η βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών θέλει να κυκλοφορούν 6,5 εκατομμύρια, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες δηλώνουν από την πλευρά τους πώς τακτοποιημένα ασφαλιστικά είναι μόλις 5,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα.
Το μπάχαλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δοθεί στους ανασφάλιστους κατόχους των οχημάτων μία δεύτερη ευκαιρία. Το θέμα όμως είναι πώς μέσα σε αυτούς μπαίνουν όσοι έχουν πραγματικά παρανομήσει, αλλά και όσοι θεωρητικά είχαν το κεφάλι τους ήσυχο γιατί δεν είχαν στην κατοχή του το αυτοκίνητο για το οποίο τους εστάλη το πρόστιμο. Οι δεύτεροι μάλιστα θα πρέπει οι ίδιοι να τρέξουν για να διορθώσουν το λάθος για το οποίο στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ευθύνονται. Άλλοι θα απαιτηθεί να πάνε στις εφορίες και άλλοι στο υπουργείο Μεταφορών.
Υπό το φιάσκο λοιπόν αυτό, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί επί της ουσίας το παράβολο των 250 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα, πιθανόν εντός τριών μηνών, θα ασφαλίσουν το όχημά τους. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν, εξετάζεται ακόμα και ο διπλασιασμός του διοικητικού προστίμου.