Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 02/04/2021 - 14:39
To δόγμα Μπάιντεν στο οποίο θα στηριχθεί ο νέος Ψυχρός Πόλεμος: «Δημοκρατίες κατά απολυταρχιών και εσύ Ερντογάν είσαι αυταρχικός»
Για τον Λευκό Οίκο η Άγκυρα είναι «rogue state
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Έναν κόσμος που θα έχει διαιρεθεί σε «δημοκρατίες» και «απολυταρχίες» θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν και αυτό θα είναι το αφήγημα πάνω στο οποίο θα στηριχτεί ο νέος Ψυχρός Πόλεμος που θα διεξαχθεί μεταξύ των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Κίνας-Ρωσίας-Ιράν (και Τουρκίας όπως όλα δείχνουν).
Ο προηγούμενος Ψυχρός Πόλεμος στηρίζονταν στην σύγκρουση δύο διαφορετικών τρόπων ζωής. Αυτό επιδιώκει και τώρα η νέα αμερικανική κυβέρνηση.
Το Summit των Δημοκρατιών που θα καταδικάσει πολιτικά Κίνα-Ρωσία και Τουρκία (;)
Για το σκοπό αυτό ο Τ.Μπάιντεν προχωράει στη σύγκληση ενός Summit για την Δημοκρατία το οποίο αναμένεται να «ενδυναμώσει εθνικές και διεθνείς δεσμεύσεις που προωθούν την δημοκρατία, τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Η εμμονή της διακυβέρνησης Μπάιντεν για την εξάπλωση της δημοκρατίας «δυτικού τύπου» θα χαρακτηρίσει όλη τη διάρκεια της εξουσίας της και θα προκαλέσει γεωπολιτικές αναταράξεις και κυρίως αναδιανομές.
Την τελευταία εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με την Κίνα και την πρώτη του συνέντευξη τύπου από την ανάληψη των καθηκόντων του, για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στο Democracy Summit και είπε ότι επρόκειτο να «συγκαλέσει την συμμαχία των δημοκρατιών να έρθουν να συζητήσουν για το μέλλον»
Ο Biden υποσχέθηκε να διοργανώσει ένα συμβούλιο με δημοκρατίες από όλο τον κόσμο τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του σε μια δέσμευση να φέρει πίσω την πολυδιαφορετικότητα και να ωθήσει τα διεθνή θέματα συμπεριλαμβανομένου του αγώνα κατά των διεφθαρμένων πολιτικών.
«Ο θρίαμβος της Δημοκρατίας και της «προοδευτικότητας-liberalism» (δεν κρύβει τις αριστερές του απόψεις) ενάντια στον φασισμό και τον αυταρχισμό δημιούργησε τον ελεύθερο κόσμο. Αλλά αυτή η διαμάχη δεν ορίζει το παρελθόν μας. Θα ορίσει το μέλλον μας» είπε ο Μπάιντεν σε άρθρο του στο Foreign Affairs του Μαρτίου-Απριλίου του 2020.
Η μάχη μεταξύ δημοκρατίας και αυταρχισμού καθορίζει το όραμα Μπάιντεν και μάλλον θα εξελιχθεί σε δόγμα Μπάιντεν.
Ο Biden είναι πρόεδρος μονάχα δύο μήνες και ήδη έχουν λεχθεί πολλές ατάκες από τους αξιωματούχους του σχετικά με τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το δόγμα Μπάιντεν με το οποίο θα ξεκινήσει ο νέος Ψυχρός Πόλεμος
Στο ίδιο άρθρο του Foreign Affairs ο Biden είπε ότι το summit θα φέρει μαζί τις δημοκρατίες «και θα ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, και εντίμως θα αντιμετωπίσουμε έθνη που παραπέουν και θα σφυρηλατήσουμε μια κοινή ατζέντα».
Αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είπε πως ο Λευκός Οίκος «στοχεύει να περιλαμβάνει και τις δημοκρατίες που ήδη έχουν καθιερωθεί αλλά και τις αναδυόμενες αλλά δεν έχει αυτή την στιγμή να μοιράσει κάποια λίστα».
Τέτοια οργάνωση θα χρησιμέψει για να γαλβανιστούν «σημαντικές νέες δεσμεύσεις για την χώρα σε τρεις τομείς: Στον πόλεμο κατά της διαφθοράς, στην άμυνα κατά του αυταρχισμού, και στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα έθνη τους και στο εξωτερικό»
Για να απωθήσουμε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα πρέπει οι δημοκρατίες να δουλέψουν μαζί» είπε ο Μπάιντεν πριν μια εβδομάδα.
Στις 19 Φεβρουαρίου στην συνδιάσκεψη του Μονάχου ο Μπάιντεν είπε ότι θα τοποθετήσει τον αγώνα για την δημοκρατία στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής «Πιστεύω με κάθε ικμάδα της ύπαρξής μου ότι η Δημοκρατία πρέπει να επικρατήσει».
Ήδη ο Τ.Μπάιντεν έχει περιγράψει τον Ρ.Τ.Ερντογάν ως απολυταρχικό ηγέτη.
Με βάση αυτά το μητρώο του Ενρτογάν στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην προώθηση της Δημοκρατίας και στην πάλη κατά της διαφθοράς υστερεί κατά πολύ.
Θα τον φωνάξει ο Τ.Μπάιντεν στο summit; Κανείς δεν ξέρει και είναι εξαιρετικά αμφίβολο.
Αν δεν τον φωνάξει πάντως τότε σημαίνει πως του κηρύσσει τον πόλεμο.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής Tom Malinowski είπε στο International Anti-Corruption Conference τον Δεκέμβριο ότι «κάποιες οπισθοχωρούσες δημοκρατίες δεν γίνεται να μην κληθούν»
«Η Τουρκία είναι ένα μεγάλο παράδειγμα» είπε ο Malinowski, πρώην αναπληρωτής Secretary of State for Democracy, Human Rights, and Labor.
«Είναι χώρα του ΝΑΤΟ με εκλεγμένο πρόεδρο και εκλεγμένο Κοινοβούλιο, αλλά την ίδια στιγμή χιλιάδες δικηγόρων, δικαστών, ακτιβιστών είναι στη φυλακή και έχει υπάρξει σοβαρή παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών τα τελευταία χρόνια».
Βλέπουμε λοιπόν πως θα υποστηριχθεί ο διαχωρισμός του «ελεύθερου κόσμου» από τους υπόλοιπους στα χρόνια που έρχονται.
Σε αυτό το δόγμα δε χωράει ο Ρ.Τ.Ερντογάν. Αν χωρέσει θα πάψει να είναι ο Ενρτογάν, θα έχει γίνει κάποιος άλλος και η Τουρκία θα έχει αλλάξει πορεία από την Ανατολή προς τη Δύση, κάτι το οποίο δε θα είναι καλό για την Ελλάδα βέβαια καθώς και πάλι θα παραμεριστεί όπως παλιά.