Κύρια θέματα, Γαλλία, Ε.Ε. • 06/05/2021 - 6:20
Το Brexit αναβίωσε την αιώνια διαμάχη Γαλλίας και Βρετανίας με αφορμή τα νησιά Τζέρσεϊ: Και οι δύο θέλουν να ξαναγίνουν Αυτοκρατορίες
Τα συμφέροντα έγιναν αντίρροπα
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Πλέον μετά το Brexit, Γαλλία και Βρετανία δεν έχουν ομόρροπα συμφέροντα και αναβιώνει η παλιά έχθρα τους από τον καιρό που ήταν Αυτοκρατορίες και διαγωνίζονταν για την κυριαρχία της υφηλίου.
Η Γαλλία θέλει να επανέλθει στο αυτοκρατορικό της status quo πετώντας την Γερμανία έξω από τον ηγετικό θώκο της ΕΕ, σε μία εποχή που δεν θα μετράει η οικονομία αλλά η στρατιωτική ισχύς, κάτι που το Παρίσι διαθέτει σε πολύ μεγάλο μέγεθος.
Η Βρετανία, πορεύεται μόνη πλέον και ονειρεύεται και αυτή την επιστροφή της στο «British Imperium». Άλλωστε για αυτό και ο πληθυσμός της επέλεξε το Brexit και ιδιαίτερα η βρετανική ελίτ η οποία ένιωθε να «καπελώνεται» από διάφορους τυχάρπαστους Παγκοσμιοποιητές.
Η Βρετανία θεωρεί ότι έχει την δυναμική να γίνει πόλος δύναμης σε έναν πολυπολικό κόσμο. Εννοείται ότι στους Αμερικανούς του Μπάιντεν αυτό δεν αρέσει καθόλου, που προτιμούν την Βρετανία όπως και την Γαλλία στο καθεστώς των «χρήσιμων εταίρων».
Λίγες ώρες αφότου η Γαλλία απείλησε τη Βρετανία με διακοπή της ροής ηλεκτρικού ρεύματος προς το βρετανικό νησί Τζέρσεϊ, το οποίο βρίσκεται στη θάλασσα μεταξύ των δύο χωρών η Βρετανία απάντησε και αυτή με σκληρή δήλωση.
Πρόκειται για κόντρα για τα αλιευτικά δικαιώματα, στη μετά Brexit εποχή.
Δύο πλοία του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού έστειλε ο Μπόρις Τζόνσον στο Τζέρσεϊ.
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν απαράδεκτη κίνηση την απειλή της Γαλλίας, ενώ νωρίτερα η Ντάουνινγκ Στρι επιβεβαίωσε πως ο Τζόνσον είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης του νησιού.
«Ο Τζόνσον εξέφρασε την αταλάντευτη στήριξή του στο Τζέρσεϊ», ανέφερε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, μετά τις επαφές που είχε ο τελευταίος με αξιωματούχους του νησιού.
«Ως προληπτικό μέτρο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποστείλει δύο περιπολικά σκάφη προκειμένου να παρακολουθούν την κατάσταση», ανέφερε ο εκπρόσωπος
Βέβαια τα δύο περιπολικά δεν μπορούν να επαναφέρουν το ρεύμα στα νησιά. Αν η Γαλλία δεν θέλει να δώσει ρεύμα τα νησιά θα μείνουν χωρίς φως και όλα όσα σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό, απλά τα πράγματα.
Νωρίτερα, η υπουργός Θαλασσών της Γαλλίας, Ζιραντέν είπε ότι αηδίασε όταν έμαθε ότι οι αρχές του Τζέρσεϊ είχαν εκδώσει 41 άδειες με μονομερώς επιβαλλόμενους όρους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που θα μπορούσαν να περάσουν τα γαλλικά αλιευτικά σκάφη στα ύδατά του.
«Στη συμφωνία (Brexit) υπάρχουν αντίποινα. Λοιπόν, είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Με πληθυσμό 108.000 κατοίκους, το Τζέρσεϊ εισάγει το 95% της ηλεκτρικής του ενέργειας από τη Γαλλία, με γεννήτριες ντίζελ και ανεμογεννήτριες ως εφεδρείες.
Η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ δήλωσε ότι η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τους όρους που τίθενται στην έκδοση των αδειών αλιείας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων του Τζέρσεϊ, Ίαν Γκορστ, τόνισε ότι το νησί είχε εκδώσει άδειες σύμφωνα με τους εμπορικούς όρους που επιβάλλονται στη μετά Brexit εποχή.
Το βραχώδες νησί βρίσκεται 23 χλμ. από τις βόρειες ακτές της Γαλλίας και 140 χλμ. νότια των ακτών της Βρετανίας.
Η γαλλική απειλή είναι η τελευταία έξαρση στην κόντρα των αλιευτικών δικαιωμάτων μεταξύ των δύο χωρών.
Τώρα το πως υπάρχουν κάποια νησιά που λέγονται Τζέρσεϊ και έχουν Άγγλους κατοίκους αλλά επί της ουσίας είναι ανεξάρτητα είναι ένα από τα παράδοξα της εποχής.
Το Τζέρσεϊ είναι ανεξάρτητο διοικητικά, αλλά την ευθύνη της άμυνάς του την έχει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Βρίσκεται στο στενό της Μάγχης κοντά στις ακτές της Νορμανδίας και αποτελεί μέρος της (ως εξαρτημένο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου), δεν ανήκει όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι επίσημες γλώσσες είναι τα αγγλικά και τα γαλλικά, ενώ τα Jèrriais (νορμανδική διάλεκτος) είναι αναγνωρισμένα ως τοπική γλώσσα.
Όπως γίνεται κατανοητό τα νησιά αυτά είναι δίπλα στην Γαλλία και είναι ενοχλητικά για το Παρίσι καθώς του κόβουν ΑΟΖ.
Η περίπτωση θυμίζει Ελλάδα και Τουρκία σε ότι αφορά το Καστελόριζο. Τα νησιά ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους για το που θα δώσουν αλιευτικές άδειες και η Γαλλία αντιδρά με το μέσο που διαθέτει.
Δεν δίνετε άδειες; Δεν έχετε ρεύμα.