Κύρια θέματα, Ρωσία, ΗΠΑ • 05/05/2021 - 8:52
Τ.Μπάιντεν: «Ελπίζω και πιστεύω ότι θα συναντήσω τον Β.Πούτιν τον Ιούνιο» - Θα ορίσουν τις νέες σφαίρες επιρροής
Το ουκρανικό έφερε τις δύο υπερδυνάμεις κοντά στην ένοπλη αντιπαράθεση
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Εντύπωση προκαλεί η αισιοδοξία και η διάθεση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να δει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη τον Ιούνιο, όταν μόλις πριν δύο μήνες τον αποκάλεσε «ψυχρό δολοφόνο».
«Το ελπίζω και το πιστεύω», είπε ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε για μια πιθανή κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών.
«Εργαζόμαστε για αυτό», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Γιατί ο Μπάιντεν «ελπίζει» να συναντήσει τον Β.Πούτιν
Το ζήτημα είναι με ποια ατζέντα θα γίνει η συνάντηση αυτή. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα συζητηθούν οι νέες σφαίρες επιρροής των δύο υπερδυνάμεων στο νέο «Ψυχρό Πόλεμο» που διανύουμε.
Σημειώνεται πως πίσω από την Ρωσία συντάσσεται και η Κίνα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό στα μέσα Ιουνίου, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια στο Βέλγιο, για τις συνόδους κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ και για μια συνάντηση με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στα μέσα Απριλίου, πρότεινε μια συνάντηση με τον Πούτιν, με φόντο τις κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ των δύο αντίπαλων δυνάμεων.
Η Μόσχα εξέφρασε ενδιαφέρον για αυτήν την πρόταση, αν και οι κυρώσεις που επιβάλλουν η μία χώρα στην άλλη έχει επιβαρύνει το κλίμα.
Στα τέλη Απριλίου, ωστόσο, το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε ότι εξετάζονται «συγκεκριμένες ημερομηνίες».
Η αλλαγή στάσης του Μπάιντεν επήλθε όταν στον Λευκό Οίκο είδαν την Μόσχα να κινητοποιεί διακόσιες χιλιάδες άντρες στα σύνορα με την Ουκρανία και να ετοιμάζεται για επέμβαση.
Η ρωσική αποφασιστικότητα έκανε τους Αμερικανούς να καταλάβουν πως δεν θα τρομοκρατούσαν τους Ρώσους ούτε με κυρώσεις (είναι μια κλειστή και αυτάρκης οικονομία και για αυτό δεν κατέρρευσε από τα μέχρι τώρα μέτρα της Δύσης) ούτε με ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική απειλή (η ρωσική ισχύς κοντά στην ρωσική επικράτεια είναι πολλαπλάσια του ΝΑΤΟ) και ότι κινδύνευαν να εκτεθούν ανεπανόρθωτα στα μάτια των εταίρων τους γιατί θα φαίνονταν πως δεν μπορούν να υπερασπιστούν την Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή υπήρχε και η ταυτόχρονη απειλή της Κίνας για επέμβαση στην Ταϊβάν. Οι Αμερικανοί και σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι. Στην Ουκρανία παίχτηκε ένα ιδιότυπο «chicken game» από το οποίο πάντως δεν ζημιώθηκε η Μόσχα.
Στον Λευκό Οίκο κατανόησαν πως πρέπει να μιλήσουν άμεσα οι δύο ηγέτες γιατί δεν είναι δυνατόν οι έχοντες τα «κλειδιά» στα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του πλανήτη να μην έχουν διαύλους προσωπικής επικοινωνίας.
Οι σχέσεις Μόσχας και Ουάσινγκτον βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο και υπάρχουν πολλά σημεία τριβής: Η Ουκρανία, κατηγορίες κατασκοπείας, παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές και κυβερνοεπιθέσεις, απελάσεις διπλωματών, προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, καθώς και εντάσεις για την τύχη του φυλακισμένου Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.