Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Την πόρτα του Πενταγώνου χτύπησαν οι Γερμανοί της ThyssenKrupp Marine Systems – Σενάριο να πάρει το Βερολίνο την προμήθεια φρεγατών…

Κύρια θέματα, Οπλικά Συστήματα • 13/04/2021 - 6:42
Την πόρτα του Πενταγώνου χτύπησαν οι Γερμανοί της ThyssenKrupp Marine Systems - Σενάριο να πάρει το Βερολίνο την προμήθεια φρεγατών...

Θα "σπάσει" το πρόγραμμα των φρεγατών για να το πάρει η Γερμανία;

Στην Αθήνα βρέθηκαν πρόσφατα οι Γερμανοί της ThyssenKrupp Marine Systems και είχαν συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Απτχου (Ι) Θεόδωρο Λάγιο (ε.α.), κατόπιν αιτήματος της γερμανικής εταιρείας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΔΑΕΕ, «θέματα κοινού ενδιαφέροντος», που δεν είναι άλλα από την γερμανική πρόταση για τις ελληνικές φρεγάτες του ΠΝ.

Kαλοβλέπει την γερμανική πρόταση το Μαξίμου

To γερμανικό Ναυτικό έχει στις τάξεις του τόσο φρεγάτες όσο και κορβέτες σε εξαιρετική κατάσταση, για πλοία ενδιάμεσης λύσης, με το ενδεχόμενο παραχώρησης δύο πλοίων στην Ελλάδα να μην αφήνει αδιάφορη την Αθήνα.

Τέσσερις γερμανικές φρεγάτες MEKO 200HN, που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1990, υπηρετούν στον ελληνικό στόλο με τις τρεις εξ αυτών να έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα.

Oι γερμανικές MEKO Α 200 έχουν πολλές παραλλαγές, μία εξ αυτών διαθέτει και βλήματα SM 2, πληροί τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Ελλάδα.

Mία ακόμα σημαντική παράμετρος που σύμφωνα με το Μαξίμου ευνοεί την επιλογή των γερμανικών φρεγατών A 200 είναι πως μια ενδεχόμενη αγορά αναμένεται να λειτουργήσει ως αντισταθμιστικό στη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας ενώ οι Γερμανοί προτείνουν και τον εκσυγχρονισμό των 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ από την «μητρική» εταιρεία με συστήματα όμοια με αυτά των ΜΕΚΟ Α300

H προοπτική αγοράς από την Ελλάδα 20 F-35 αξίας 1,3 δισ. ευρώ αλλάζει σημαντικά τις ισορροπίες και τα βάρη στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που σχεδιάζουν στο ΓΕΕΘΑ.

Σε πολλούς στις Βρυξέλλες, λέει το Μαξίμου, κακοφαίνεται η επένδυση ενός τόσο μεγάλου ποσού εκτός Ευρώπης και ειδικά Γερμανίας, με την κατανομή των κονδυλίων της Ευρώπης να φεύγουν σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Θα “σπάσει” το πρόγραμμα των φρεγατών;

Έτσι ένα πιθανό σενάριο είναι να ικανοποιηθεί η Γερμανία με την αγορά των τεσσάρων MEKO Α 200 και οι ΗΠΑ να πάρουν τον εκσυγχρονισμό των MEKO 200 ΗΝ και συμμετοχή στο πρόγραμμα FFG/X.

Παράλληλα πληροφορίες φέρουν το Βερολίνο να ανεβάζει το επίπεδο πίεσης με την πρεσβευτική αρχή και κυβερνητικούς αξιωματούχους να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επαφή του Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Γερμανίδα υπουργό Καρενμπάουερ.

Υπενθυμίζεται πως η γερμανική πρόταση περιλαμβάνει τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ Α 200 με την προοπτική να αναβαθμιστούν στην πρόταση σε στην επιμηκυμένη έκδοση Α 300.

Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρονταν για την Α 300 αλλά με την ανάγκη παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή η προοπτική δεν την αφήνει αδιάφορη.

Το Βερολίνο θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άλλο ένα σημαντικό δέλεαρ αφού προσθέτουν και τη ναυπήγηση δυο ακόμα υποβρυχίων Type 214.

Tags
Back to top button