Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Tί συνέβη στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν; Σαν τρελοί οι Τούρκοι αγοράζουν χρυσό και «ξεφορτώνονται» δολάρια!

Τι συνέβη στην 4ωρη συνάντηση Πούτιν -Ερντογάν μετά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή να εντατικοποιηθεί το ξεπούλημα δολαρίων και να επιταχυνθεί η αγορά χρυσού; Ο Ερντογάν ακολουθεί πάντως Ρωσία, Κίνα και Γερμανία με «πυρετό χρυσού» να έχει καταλάβει την Τουρκία. 

Υπενθυμίζουμε ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα ολοκλήρωσε τρία χρόνια νωρίτερα τον επαναπατρισμό του 50,6% των αποθεμάτων χρυσού που φύλασσε επί δεκαετίες στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Το υπόλοιπο από τα γερμανικά αποθέματα χρυσού θα παραμείνει προς φύλαξη στη Νέα Υόρκη (1.236 τόνοι) και στο Λονδίνο (432 τόνοι).

Υπενθυμίζουμε ότι Πούτιν και Ερντογάν έχουν συναντηθεί πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο… Υπάρχει άραγε κάποια μυστική συμφωνία;

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας, αλλά και απλοί πολίτες προβαίνουν μαζικά σε αγορές του πολύτιμου μετάλλου.

«Η προμήθεια ράβδων χρυσού και χρυσών νομισμάτων έφθασε τους 47 τόνους μέχρι στιγμής το 2017 σε σύγκριση με τους 14,8 τόνους την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο», αναφέρει η έκθεση.

Η αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης αποδίδεται σε μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση με στόχο τη διαφοροποίηση των διεθνών αποθεμάτων ενόψει των εντάσεων στις σχέσεις της Άγκυρας με τους παραδοσιακούς συμμάχους της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Πριν από έναν χρόνο ο Ταγίπ Ερντογάν είχε καλέσει τους Τούρκους πολίτες να αποφεύγουν το αμερικανικό δολάριο και να αποταμιεύουν χρυσό, ενώ ζήτησε και από την κεντρική τράπεζα να στηρίξει αυτή την πολιτική.

Την ίδια ώρα η ανταλλακτική αξία της τουρκικής λίρας υποχώρησε κατά 15% από τις αρχές Οκτωβρίου, πτώση που καθιστά αναπόφευκτα ολοένα και λιγότερο ελκυστικό το εθνικό νόμισμα ως μέσο αποταμίευσης.

Και μπορεί τα περισσότερα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών να υφίστανται πιέσεις, αλλά η αμερικανο-τουρκική κόντρα που κλιμακώθηκε με την αναστολή εκατέρωθεν της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου, έδωσε φτερά στην κερδοσκοπία εις βάρος του τουρκικού νομίσματος.

H παγκόσμια ζήτηση χρυσού συνεχίζει να παρουσιάζει κάμψη, αφού στο τρίτο τρίμηνο του 2017 παρουσίασε πτώση 9% στους 915 τόνους -χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Υπενθυμίζουμε την έναρξη λειτουργίας της μονάδας από την ρωσική εταιρεία παραγωγής χρυσού Polyus για την ανάπτυξη του κοιτάσματος χρυσού της Νατάλκα, στην περιφέρεια του Μαγκαντάν στη Ρωσία, ο όγκος εξόρυξης και επεξεργασίας των μεταλλευμάτων θα υπερβεί τους 10 εκατ. τόνους ετησίως, ενώ ο όγκος παραγωγής χρυσού θα φθάσει τους 13 τόνους ετησίως, γεγονός που αυξάνει την παραγωγή χρυσού της Ρωσίας κατά 5%, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης της Ρωσικής Άπω Ανατολής.

Σε ποιες περιπτώσεις και με πιο τρόπο λειτουργεί ο χρυσός ως παράγοντας αντιστάθμισης κινδύνου και σε ποιες ως καθαρά κερδοσκοπική επιλογή;

«Λειτουργεί με δύο τρόπους:

Ως αποθεματικό των κεντρικών τραπεζών ή των κρατών και συγκεκριμένα ως στήριγμα σε έκτακτες περιπτώσεις πολέμων ή μεγάλων νομισματικών μεταβολών.

Ως επένδυση. Σε αυτή την περίπτωση ο χρυσός αποτελεί χρηματιστικό είδος και υπόκειται στους κανόνες της αγοράς, όντας αντικείμενο κερδοσκοπίας».

Tags
Back to top button